Paylaş
Şu anda 26 karma yurt bulunuyor. Buralarda 80 bin 832 öğrenci yer alıyor.
Karma yurt derken aman yanlış anlamayın. Kızlar ve erkekler aynı binada kalmıyor. Hatta aynı katta nefes almıyor. Farklı binaları kullanıyorlar. Sadece ortak kullanım alanları bahçe ve yemekhane gibi mekanlarda birbirlerini görebiliyorlar.
Karma yurt Türkiye’de üç şekilde yer alıyor. İlk şekli kız ve erkekler aynı binada kalıyor, ancak katları farklı. Yalnız bu model neredeyse yok. Katlar arasında geçiş de neredeyse mümkün değil.
Diğer model binaların girişi ortak ancak, sağlı, sollu bloklarda kızlar ve erkekler kalıyor. Yani sadece giriş ve çıkışlarda karşılaşabiliyor.
Karma yurdun son modeli yani daha fazla olanı yukarıda sözünü ettiğim gibi kızlar ve erkeklerin aynı kampüste kaldığı model. Burada erkekler ve kızlar ortak sosyal tesisi ve bahçeyi kullanıyor. Ama farklı binalarda kalıyorlar.
Türkiye’de Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı şu anda 81 il 145 ilçede 2’si KKTC’de olmak üzere toplam 368 yurt bulunuyor. Bu yurtlarda 187 bin 596 kız, 117 bin 298 erkek yurdu yer alıyor.
Bu yurtların toplam kapasitesi 310 bin. 6 bin yataklı bina da onarımda. Güçlendirilmesi yapılan bu binalarda 3 bin kız, 3 bini erkek öğrenci kalıyordu. Kız ve erkek ayrı yurtların kapasitesi, toplam yurt kapasitesinin yüzde 74’ü.
Öte yandan özel öğrenci yurtları, bazı cemaatlere ait yurtlar ve otel gibi lüks yurtlar da var. Serdar Bilgili gibi işadamlarının sahibi olduğu Ortaköy ve Büyükçekmece’deki gibi lüks yurtlar da yer alıyor.
***
Sınıfta yazar var
İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nün “Yazarlar Okulda” projesinin ardından İstanbul Yeniköy Rotary Kulubü de Şişli Milli Eğitim Müdürlüğü ile güzel bir proje başlattı. “Okuyorum, Büyüyorum”. Şahane bir proje. Sevilen çocuk kitapları yazarları devlet okullarına gidiyor, çocuklar kitabını okuduğu yazarı dinliyor. Ağırlıklı olarak anasınıfı ve birinci sınıf öğrencilerine yönelik projede çocuklar böylece yazarla tanışarak, kitap sevgisi aşılanıyor.
Projenin amacı okuma yazmayı yeni öğrenecek veya öğrenmiş çocuklara kitap sevgisi aşılamak ve kitap okumanın eğlenceli, keyifli bir alışkanlık olduğunu vurgulamak.
Proje kapsamında sevilen yazarlar okulları ziyaret ediyor, kitaplarını kendileri anlatıyor, canlandırıyor ve hatta minikleri de sürece dahil ederek okumanın ne kadar keyifli bir etkinlik olduğunu canlı canlı kanıtlıyor! Ve bu buluşmalarda her çocuğa sponsor Rotary kulübü tarafından bir imzalı kitap hediye ediliyor.
Projeye 7 yayınevi ve 7 çocuk yazarından oluşan ekip destek veriyor. Küçük yaşta okuma alışkanlığının ve sevgisinin geliştirilmesi için tasarlanan okuma etkinliğinin sponsoru olan Rotary kulübüne maaliyeti her çocuk için sadece 1 kitap. Üstelik bu kitaplar projeye destek veren yayınevlerinden indirimli temin ediliyor.
Siz de çevrenizde, çocuğunuzun okulunda bu tür projelerin yaygınlaşmasına destek verin. Okumayı, öğrenmeyi çocuğunuza daha ilk adımda sevdirin.
Paylaş