Paylaş
Araştırmaya büyük katkı sağlayan İKÜ Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Bahar Akıngüç Günver, "Gençlerle çalışmak ve onların gelecek beklentilerinin sorumluluğunu almak farklı açılardan düşünebilmeyi ve olaylara objektif bakabilmeyi gerektiriyor. Bu araştırma bu özeleştirinin ve gereksinimin ürünü olarak ortaya çıktı. Biliyoruz ki onların hak ettiği eğitim kalitesi ve yaşam standardını sağlamak, ancak beklentilerine daha yakından bakmakla mümkün" diyerek araştırmaya katkısını anlatıyor.
Gençliğin değerleri ve önceliklerini inceleyen çalışmaya göre her 10 gençten 7'si hayat şartlarının Türkiye standartlarından daha iyi olacağına inanıyor.
Araştırmanın yine bana göre en ilginç sonuçlarından biri de gençlerin torpile önem vermesi. Buna göre gençler amaca ulaşmak için torpilin önemli bir yere sahip olduğunu düşünüyor. Bu durumda ne yazık ki 35 ilde 2 bin 366 gençle yapılan görüşme sonucunda gençler eğitim ve yetenekten çok torpille yükselmeye inanıyor.
Televizyonda dizileri izleyen ve bunun için yaklaşık 6 saat geçiren gençler, ortalama 3 saat geçirdikleri interneti ise sohbet ve haberleşme aracı olarak görüyor.
Dini nikaha sıcak bakıyorlar
Türk gençliğinin sosyal hayata bakışı hakkında da bilgi veren araştırma, gençler kadın ile erkeğin beraber yaşayabilmesi için hem resmi, hem de dini nikah şartı arıyor. Sadece yüzde 11'i beraber yaşamak için sevgiyi yeterli görüyor. "Kızını dövmeyen dizini döver", "Öğretmenin vurduğu yerde gül biter" deyişlerini çoğunluk yanlış bulsa da, doğru bulanların oranı yüzde 40'lara dayanıyor. Gençlerin yüzde 36,5'i güce, yüzde 36,2'si paraya, yüzde 27,3'ü ise aşka sahip olduklarında kendilerini mutlu sayacağını söylüyor.
Kampüste işe alım görüşmesi
Koç Üniversitesi ilginç bir projeye imza atıyor. Bu projeye göre 19 şirket "Con Campus Recruitment Days" etkinilği düzenleyerek, staj ve işe alım için mülakat yapıyor. 500 öğrencinin başvuruda bulunduğu bu işe alım etkinliğinde Arçelik, Aygaz, Deliotte, Pepsico gibi büyük şirketler öğrencilerle yüz yüze görüştü. Bu görüşmeler souncunda 70 ile 80 kişi arasında öğrencinin staj ve işe kabulu bekleniyor. Bu tarz işe alım görüşmeleri başka üniversitelerde de yapılıyor. Ancak, iş dünyasının önde gelen yöneticilerinin bizzat kampüse gelerek eleman seçmesi öğrenciler için büyük rahatlık sağlıyor. Bence bu çalışma hemen hemen tüm üniversitelerde yaygınlaşmalı ve hatta üniversitelerde zorunlu hale gelmeli.
Paylaş