Ezber bozan liseler

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, gelecekte yıldızı parlayacak 5 alanda öğrenci yetiştirmek için farklı bir model uyguluyor. Fabrikada, havalimanında, savunma sanayi bölgesinde, teknopark içinde açılan 5 mesleki ve teknik Anadolu Lisesi, Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyor.

Haberin Devamı

Savunma, bilişim, uçak bakımı, siber güvenlik ve denizcilik alanlarında Türkiye’nin önde gelen kurumlarının içinde ezber bozan liseler açılıyor. Hazırlık sınıfı olan, hemen hepsi pansiyonlu ve en başarılı puan diliminde öğrenci almayı hedefleyen bu okullardan mezun olanların eğitim gördükleri yerde istihdam garantileri de bulunuyor. Böylece öğrenciler gelecekte çalışacakları alanda hem akademik eğitimlerini alıyor, hem de o sektörde çalışanlarla iç içe, yan yana aynı ortamda mesleği öğreniyorlar.

Ezber bozan liseler

İŞ SAHALARIYLA İÇ İÇE EĞİTİM

Uçak bakımı için Türk Hava Yolları Teknik A.Ş ile İstanbul Havalimanı içinde, siber güvenlik eğitimi için Teknopark İstanbul’da, savunma sanayisine teknik eleman yetiştirmek için Şile’deki Repkon Makina ve Kalıp Sanayi Fabrikası’nda, yeni yazılımcılar için İstanbul Sanayi Odası’nın desteklediği okulda, denizci yetiştirmek için ise İstanbul Teknik Üniversitesi’nin açtığı Ortaköy’deki okulda eğitimler sürüyor.

Haberin Devamı

OLİMPİYAT STADI’NDA SPOR LİSESİ AÇILACAK

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, 5 alanda eğitim veren okulların kapısının, Türkiye’deki diğer öğrencilere açılması hedefiyle pansiyon ve burs desteği verdiklerini söyleyerek, teknoloji üreten nesiller yetiştirmek için mühendislik eğitimi düzeyinde imkân sağlanacağını vurguluyor. Müdür Yazıcı, İstanbul Başakşehir’deki Olimpiyat Stadı içinde de spor lisesi kurulacağını, anlaşmalarının yapıldığını ve 70 farklı alanda olimpiyat sporcusu yetiştirmeyi hedeflediklerini söylüyor.

DENİZCİLER YETİŞECEK

İstanbul Teknik Üniversitesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, öğrencilerini bilim, teknoloji ve sektör dinamikleri çerçevesinde geliştirmeyi hedefliyor. İki yıl önce Liselere Geçiş Sınavı’nda (LGS) kendisine en yüksek puan diliminde yer bulmuş öğrencileri alan okulda denizcilik, bilişim teknolojileri, elektrik-elektronik teknolojileri eğitimi veriliyor. İTÜ hocalarının de ders verdiği okulda uygulama laboratuvarları da yer alıyor.

Ezber bozan liseler

Haberin Devamı

FABRİKADA SAVUNMA EĞİTİMİ

Şile Ayet Azer Aran Savunma Sanayi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, ülkemizin bağımsızlığı ve güvenliği için savunma sanayinin gelişimine katkı sağlamak üzere en iyi teknik ve mesleki eğitimi vermeyi hedefliyor. Repkon Makina ve Kalıp Sanayi Ticaret Şirketi’nde eğitim görecek 60 öğrenci 15’er kişilik 4 sınıfta hazırlık eğitimi görecek. Savunma sanayi alanında sektörün ihtiyacına yönelik donanımlı insan gücü yetiştiren okulda makine ve tasarım teknolojileri, savunma mekanik sistemleri, endüstriyel otomasyon teknolojileri alanında eğitim verilecek. Eğitimlerin başından itibaren atölye çalışmalarıyla teorik dersler harmanlanacak.

Haberin Devamı

HAVALİMANI OKULLARI OLDU

Ezber bozan liseler

İstanbul Havalimanı içinde açılan İstanbul Havalimanı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi uçak bakımı, ulaştırma hizmetleri ile yiyecek ve içecek hizmetleri alanında eğitim verecek. Yıldız Teknik Üniversitesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi, İGA Havalimanı İşletmesi ve Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. tarafından destekleniyor. Okula giren öğrenciler bir yıl hazırlık olmak üzere 5 yıl eğitim alacaklar. İGA, okul binası tamamlanıncaya kadar kendisine ait binalarda eğitim ortamı oluşturup, şehir dışından gelecek öğrencilerin konaklama ve lojistik ihtiyaçlarını karşılayacak. Okula 30 öğrenci alınacak ve bu öğrenciler burs imkanına da sahip olacak.

Haberin Devamı

SİBER GÜVENLİK ONLARA EMANET

Teknopark İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde siber güvenlik alanında nitelikli insan gücü yetiştirilecek. Bilişim teknolojileri ağ işletmenliği ve siber güvenlik dalında yabancı dili İngilizce olarak eğitim veren lise, teknoloji geliştirme bölgesi statüsünde olan Teknopark İstanbul’un bünyesinde yer alıyor. LGS puanına göre 30 öğrenci alınacak. Sızma testi, adli bilişim, yapay zekâ ve siber tatbikat laboratuvarları olan okulun öğrencilerine siber güvenlik faaliyeti yürüten firmalar da geniş staj imkânı sunulacak.

GELECEĞİN YAZILIMCILARI

Ezber bozan liseler

Türkiye’nin ilk yazılım lisesi, Mehmet Rıfat Evyap Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde kuruldu. İstanbul Sanayi Odası’nın desteğinde “yazılım lisesi” formatında çalışmalarını sürdürecek okulda, Arçelik, IBM, Microsoft, Pearson ve üniversitelerin de desteğiyle 30 öğrenci uluslararası standartlarda eğitim görecek. Okulda hazırlık sınıfı olacak. Geleceğin yazılımcılarının yetişeceği okulda proje tabanlı uygulamalı yazılım eğitimi verilecek. Mezunların İSO desteği ile istihdam önceliği olacak.

Haberin Devamı

HEDEF BAŞARILI ÖĞRENCİLER

Ezber bozan liseler

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, ezber bozan liseler ile ilgili şu bilgileri veriyor: “Mesleki eğitimin gelişimi Türk eğitim sisteminin olmazsa olmazı. Sektörle birlikte üniversitelerin de dinamo etkilerinden yararlanıyoruz. Bu konuda açtığımız ilk okul İTÜ MTAL oldu. Böylece liseye başlayan öğrenciler, üniversite hedefini de görerek yola koyuldu. Bu okul çok üst düzeyde öğrenciler aldı. Yöntem başarılı olunca hemen siber güvenlik alanında çalışmaya başladık. İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Teknopark ile görüşmeler yaptık. Burada kurduğumuz okul, standart bir okul değil, yani girişi okul olan bir yer değil. Tamamen Teknopark’ın içerisinde derslikler oluşturduğumuz, üretim anında öğrencilerin kuruluşlarla beraber çalışabilecekleri bir zemin. Geçen yıl açtığımız okul yüzde 0,5 ile yüzde 0,2 bandında 30 öğrenci aldı. Ortama bakıldığı zaman üretimin yapıldığı, bilimsel çalışmaların, teknolojinin, dijitalin buluştuğu bir yer görüyoruz. Çocuklarımızın bulunduğu ortam bile üçüncü bir öğretmen haline geliyor. Bu yıl da İstanbul Havalimanı içinde uçak bakım alanı olan bir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kurduk. İçerisinde uçak bakımı alanı, uçak gövdesi motoru alanı olan ve teknik bölümler bulunuyor. Biz, öğrencilerin öğretmenleriyle birlikte öğrenecekleri şekilde ve onların alanlarını gözleyip, daha sonra uygulayarak yetiştikleri bir süreci çok önemsiyoruz. Bu kuruluşlarda yönetimi birlikte üstleniyoruz. Mesleki eğitim aslında ülkemizin gelişiminde de dinamo etkisi yaratacak bir eğitim türü. O yüzden biraz daha farklı ele almak gerekiyor. Bakanlık olarak sektörlerden uzak olmak üzere bir politika izlersek istediğimiz noktaya gelemeyeceğimizi düşünüyoruz, o nedenle sektörle birlikte hareket etmenin çoklu yollarını aradık hep. Türkiye genelinde ben bu güvenin oluştuğu kanaatindeyim ama İstanbul Sanayi Odası ve İstanbul Ticaret Odası bu konuda çok ciddi öncülük yaptılar.” 

Yazarın Tüm Yazıları