Paylaş
Nişantaşı Nuri Akın Lisesi, Türkiye'nin en önemli liselerinden biri. Deprem güçlendirmesi için Haziran ayında okulda çalışmalar başladı. Öğrenciler de Harbiye İlköğretim Okulu'na misafir olarak gönderildi. İnşaatın bitiş süresi olarak 15 Aralık tarihi verildi. Teslim tarihinin üzerinden 2 ay geçti, ama okuldaki inşaat devam ediyor. Kısa sürede de bitecek gibi de değil. Okulu gezdim. Deprem güçlendirilmesi yapılırken birçok araç gereç zarar görmüş. Bina içindeki çalışmalara özen gösterilmemiş. Yani bir taraf yapılırken, diğer taraf kırılmış dökülmüş.
En önemlisi de Harbiye İlköğretim Okulu binasında dersler 06.50'de başlıyor. Anadolu Lisesi olduğu için İstanbul'un çeşitli yerlerinden gelen öğrenciler ilk derse yetişebilmek için 05.30'da yollara dökülüyorlar. İlk derste zaten uykularını ancak alıyorlar.
Okulları depremde güçlensin diye perişan olan öğrenciler anlaşılan misafirlikte daha uzun süre bu sıkıntıyı yaşayacaklar.
İstanbul'da 100'ü aşkın okulda deprem güçlendirilmesi yapıldı. Nişantaşı Nuri Akın gibi birçok okulda deprem güçlendirilmesi söz verilen tarihte tamamlanmadı. Milli Eğitim, müteahhitlerin gecikmeleri halinde ceza ödeyeceğini belirtse de okulun zararını kim karşılayacak bilinmiyor.
***
Yüzme şampiyonluğu mu, SBS'mi?
Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Yüzme Federasyonu organizasyonuyla düzenlenen yüzme yarışlarının tarih değişikliği yarışmaya katılacak çocukları zor durumda bıraktı. Daha önce 1-3 Nisan'da yapılacağı belirtilen Türkiye elemelerinin 13-15 Mayıs'a alınması üzerine yarışçılardan birçoğu elemelerden çekildi. Çünkü, ilköğretim 8'inci sınıfa giden bu öğrenciler 4 Haziran'da, 7'inci sınıftakiler de 5 Haziran'da sınava katılacaklar.
Yani, yıllardır haftanın her günü sabah akşam antrenmana katılan yüzücülerin önüne "Ya sporu, ya da sınavı seç " tercihi konuldu. Doğal olarak da birçok okulda çocuklar tercihini geleceklerini ilgilendiren sınavdan yana kullandı, takımlarda eksilmeler oldu. Ama, bu kararı alan çocukların da "arkadaşlarımızı yarı yolda bıraktık" gibi bir ruh haline girerek ilişkileri bozuldu. Bu yaşta arkadaşlarına sırtını dönmüş hissini yaşayan öğrenciler yarışların ilk açıklandığı Nisan ayında yapılmasını istiyor.
Türkiye Yüzme Federosyonu, tarih değişikliğinin program yoğunluğundan kaynaklandığını söylüyor. www.hurriyetegitim.com'a açıklama yapan Türkiye Yüzme Federasyonu Genel Koordinatörü Mustafa Tuncer, tarihleri Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Spor Faaliyetleri Daire Başkanlığı'nın belirlediğini ancak, tarih değişikliğinin federasyonun talebi üzerine yapıldığını belirtiyor.
Veliler kızgın:Çocuklarımızı cezalandırdılar
Çocuklarını ikilimde bırakan bu karara kızan veliler tepkilerini şöyle dile getiriyor:
"Okullarımızın yüzme takımını oluşturan çocuklarımız yıllardır çok ağır antrenman yaparak yarışlara hazırlanıyorlar. Çocuklarımız Türkiye şampiyonu olmak istiyor. İlk açıklanan yarış tarihleri mart ayında İstanbul seçmeleri 1-3 Nisanda da Türkiye yarışları şeklindeydi. Biz veliler bu tarihlere göre uçak biletlerimizi alıp otel rezervasyonlarımızı bile yaptırdık. Ve de SBS sınavı ile arasında yaklaşık 2 ay kadar bir süre olması bizi çok rahatlattı. Çünkü çocuklarımız her ne kadar hedeflerini iyi belirleyen, olgun, mantıklı kişilerse de sonuçta 14 yaşındalar. Onlardan iki büyük stresi üst üste kaldırmalarını beklememiz doğru değil. Çocuklarımız da bizler de gerçekten büyük bir şok yaşadık. Nasıl bir mantık yürütülerek böyle bir değişiklik yapıldı anlamakta güçlük çekiyoruz. Çocuklarımızın motivasyonu tamamen bozuldu. Bazı çocuklar SBS'de iddialı ve seçimini sınavdan yana kullandı ve Türkiye yarışına gitmeyeceklerini açıkladı. Her şeyin ötesinde yıllardır hem derslerini hem de sporu bir arada yürütebilen bu çocuklar garip bir şekilde cezalandırılmış oluyorlar. Duyumlarımıza göre bu karar bir spor kulübünün isteği üzerine alındı"
Federasyon: Bizimle ilgili değil
Türkiye Yüzme Federasyonu Genel Koordinatörü Mustafa Tuncer, "Bir spor kulübünün isteğiyle tarih değişmez. Tarih değişikliği Türkiye Yüzme Federasyonu Teknik Kurulu'nun isteğiyle oldu. Nisan ayında Milli Takım yarışları olduğu için Gençlik ve Spor Müdürlüğü'nden, Nisan'daki yüzme yarışlarının Mayıs ayına alınmasını istedik. Çünkü, Mart'ta da başka yarışlar, seçmeler var. Ayrıca, yeni tarihler iki aydır Türkiye Yüzme Federasyonu'nun sitesinde duruyor. Ve şimdiye kadar ailelerden veya okullardan bize herhangi bir talep gelmedi. Yarıştan ayrılacağını bildiren de olmadı. SBS'ye yakın bir tarih ise, neden iki aydır bize başvurmuyorlar? "
'Milli Eğitim'le ilgili bir konu'
Teknik Kurul Başkanı Ender Kalpak da Nisan'daki program yoğunluğu nedeniyle tarih değişikliği talep ettiklerini ve herhangi bir tarih önerisinde bulunmadıklarını söylüyor: "Biz şu veya bu tarihte olsun demedik. Sadece Nisan ayında programımızın yoğun olduğunu bildirdik ve başka bir tarihe alınmasını önerdik. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü de Mayıs'a almış. Ben bir spor kulübünde hocalık yapıyorum. Bildiğim kadarıyla oradan böyle bir talep olmadı. Yarış tarihlerinin SBS'ye yakın olması bizimle değil, Milli Eğitim'le ilgili bir konu. Tarihleri belirlerken sınav takvimini düşünmeliydiler."
Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Spor Faaliyetleri Daire Başkanlığı ise, yarış tarihlerini belirleme işinin kendilerine 2010 Kasım'da devredildiğini söylüyor. Daha önce Milli Eğitim'e bağlı Okul İçi Birimi tarafından belirlendiğini söyleyen yetkililer, "Şu anda MEB bu konuyla ilgili çalışma yapmadığı için biz de gelen talep doğrultusunda program yapıyoruz. Türkiye Yüzme Federasyonu tarih değişikliği istediği için değiştirdik. SBS ile çakışan başka yarışlar var. Tarih değişikliği her zaman oluyor, talep olursa yine yapılır" diyor.
Paylaş