Paylaş
Başkanlık süresini sınırlayan Yıldırım, “Yönetimin nesilden nesile el değiştirmesine ve zaman içinde kendini yenilemesine olanak verecek bir geleneğin başlatılmasının yerinde olacağını düşündük” diyerek, koltuğundan kalkmak bilmeyenlere de mesaj veriyor. Başkanlık görevini 6 yılla sınırlandıran Yıldırım, Kobirate Uluslararası Kredi Derecelendirme ve Kurumsal Yönetim Hizmetleri tarafından yapılan değerlendirme sonucunda 10 üzerinden 8.4 aldıklarının altını çizerek, bunun da örnek alınması gerektiğini vurguluyor.
ANNESİZ 13 ÇOCUK GEÇEN YIL ALINDI
Geçen yıl ilk kez annesini kaybeden 13 çocuğu kucaklayan Darüşşafaka, 4+4+4 eğitim sistemi nedeniyle 4’üncü değil, 5’inci sınıfa öğrenci alıyor. 1971’de ilk kez kızları alan kurum, 2008’den itibaren de Anadolu’nun farklı illerinden öğrenci kabul ediyor. Anne ve babasını kaybedenleri tespit edip geçen yıl 15 bin çocuğa tek tek mektup yazan Darüşşafaka’nın aldığı öğrencinin son yıllarda yüzde 70’i Anadolu, yüzde 30’u İstanbul’dan.
Üniversiteye hazırlanırken kursa gönderen, yükseköğretimleri boyunca da burs desteğini sürdüren kurumda bugün 68 değişik ilden 954 öğrenci eğitim görüyor.
ÖĞRETMEN AKADEMİSİ KURULUYOR
Öğretmen Akademesi kurmaya da hazırlanan Darüşşafaka, 1887’den beri öğretmen yetiştiren Columbia Üniversitesi Eğitim Fakültesi ile işbirliği görüşmelerini yürütüyor.
İKİNCİ DARÜŞŞAFAKA
İstanbul, İzmir, Ankara ya da Bursa’da ikinci bir okul açmayı planlayan Darüşşafaka’ya geçen yıl 10 bin kişi bağışta bulundu. Kampüsü yeniden yapılandırmayı ve ikinci bir okul açmayı düşünen kurum, projenin hayata geçirilmesi için bu yıl 20 bin bağışçı bekliyor.
***
Türkiye’de Baba Olmak
Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) meslek hayatım boyunca takip ettiğim başarılı çalışmalar yapan, çocuklardan sonra, annelerin, şimdi de babaların hayatına değen önemli bir kurum. Ayşen Özyeğin’in liderliğinde Türkiye’nin önde gelen önemli akademisyenlerinin desteği ile büyüyen, Ayla Göksel’le ivme kazanan AÇEV, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Swiss Otel’de önemli bir toplantı yaptı. Her ne kadar toplantıya çiçeği burnunda baba Cem Yılmaz damgasını vurduysa da, amacına ulaştı. Çocukların hayatında anneler kadar babaların da önemli olduğu önemli ağızlardan bir kez daha dile getirildi.
Babasını yeni kaybeden Eyüp Can’dan, 3 çocuk babası Murat Özyeğin’e, araştırmacı yönüyle cinsiyet eşitliğini dile getiren Sedat Ergin’e kadar birçok yazar, işadamı yaşadıklarını sade bir dille aktardı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, “İnanıyorum ki bugünün annesi, babası geçmişten çok daha zor şartlarda annelik, babalık yapmak zorunda.
Ailenin koruyucu etkisi, eskisine göre çok daha zayıflamış durumda. Bilgi ve teknoloji çağında yaşarken, oturma odamızda bütün dünyanın negatif ve pozitif etkilerini yaşıyoruz. Bu nedenle anne ve babanın süreci iyi bilmesi ve yönetmesi gerekiyor” derken birçok anne babaya tercüman oldu adeta.
Yıllardır kadınlarla çalışan ve kadınları bilinçlendirmeye çalışan AÇEV ve diğer STK’ların artık babalara yönelmesi bence çok önemli bir adım. Çünkü, babalar eğitilince ve aydınlatılınca evde de, ülkede de işler daha kolay yürür gibi geliyor bana. Aile içi şiddeti çözmenin de, sokaktaki cinayetleri sonlandırmanın da önemli bir adımı bu.
BABALARA DA SMS
Bu arada yeni baba olanlara bir müjde de verildi. Türkiye Vodafone Vakfı, AÇEV işbirliğiyle yapılan ve annelerden büyük ilgi gören “AÇEV ile Anne-Çocuk Servisi”ni babalar için de hayata geçirildi. Hizmet kapsamında, “AÇEV ile Baba-Çocuk Servisi” ile 0-72 ay arası çocuk sahibi olan babalara, SMS mesajlarıyla ücretsiz olarak bebeklerinin gelişimi hakkında ve günlük hayatlarını kolaylaştıracak yararlı bilgiler veriliyor.
Vodafone kullanıcısı babalar; “ABONE” boşluk “baba” tekrar boşluk bırakarak; çocuklarının ayını yazıp, 2300’a mesaj göndererek ücretsiz olarak servise üye olabiliyor. İlgilenenlere duyurulur.
Paylaş