Paylaş
Hem Kayseri, hem de Türkiye için farklı bir modelle ortaya çıkan üniversite, hem rektörün, hem de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün kafasındaki üniversite modeli. Sanayi ile iç içe, hayata değen, öğrenciye, yetişkine dokunan bir yaklaşımla kuruluyor. Bilgi çağının yanında rekabetçi bir anlayışı sergileyen üniversite hem öğretim üyelerini, hem de öğrencileri tatmin edecek şekilde dizayn ediliyor. Maddi imkanların yanı sıra araştırma ve sosyal ortam da yaratılacak üniversitenin bunları ne kadar gerçekleştireceğini zaman gösterecek. Ama Bilkent gibi başarılı bir üniversitenin kuruluş aşamalarında bulunmuş Prof. Dr. Sabuncuoğlu’nun her akademisyeni ve çalışanı titizlikle araştırıp, incelemesine bakılırsa bu hayallerin hiç değilse büyük kısmının gerçekleşmesi için çok fazla engel yok. Belki bu üniversite model olur da atıl durumdaki olan diğer devlet üniversiteleri de arkalarına güçlü vakıfları alarak biraz daha hareketlenir, snopluktan kurtulur.
Robertlilerden adaylara tavsiyeler
Malum önümüzdeki haftaların gündemi Seviye Belirleme Sınavı (SBS). 1 milyona yakın ilköğretim son sınıf öğrencisinin evinde telaş, heyecan ve biraz da panik var.
Herkes en iyi liseye girmek için yarışıyor. Uzmanların önerilerini son birkaç hafta kala gazetemizde okuyorsunuz, okumaya devam edeceksiniz.
Ama asıl geçmiş yıllarda bu sıkıntıları yaşayan, bu süreçten geçenler neler yaşadı, akranlarına neler öneriyor?
Bilfen Okulları, kuşkusuz SBS’de başarılı olan okullardan biri. Geçmişte bu süreçten geçip, herkesin hayalindeki Amerikan Robert Lisesi’ne yerleşen mezunlarıyla, bu yıl bu stresi yaşayan 8’inci sınıf öğrencilerini buluşturdu.
Robertliler, bu yıl sınava girecek adaylara neler önerdi?
* Gereğinden fazla çalışmayın
* Son birkaç haftalık dönemeçtesiniz, azminiz de heyecanınız da çok yüksek. Bir sürü deneme sınavı, test arasında sıkışıp kalabilirsiniz, ama sakın etrafınızdakilere bakıp telaşa kapılmayın.
* Bütün sene ne kadar çalıştığınızı düşünün. Çalıştığınız her saniyenin size geri döneceğini hep düşünün, hiçbir şeyi boşuna yapmıyorsunuz.
* Sınav salonuna gireceğiniz an, böyle bir an tüyleriniz diken diken olur... Etrafa bakıp şöyle düşünün. Ben bu salondaki herkesten daha akıllıyım, zekiyim, onlar benim kadar iyi değiller...
* Kendinizi sıkmaya gerek yok, çalışmaya devam edin, tekrarlara ağırlık verin.
* Bütün konuları gözden geçirmek özgüveninizi arttırır. Korkularınızı yenin
* Son haftalardaki psikoloji önemli, heyecanınızı yenin, kendinizi psikolojik olarak sınava hazırlayın.
*Testlerde kendi sıranızı oluşturun, kendi sisteminizi ne kedar iyi oturtursanız, o kadar alışkın ve rahat edersiniz sınavda.
* Mutlaka bir hedefiniz olsun. Onun altındaki okula girerseniz çok üzülmezsiniz.
* Son zamanlarda yapılan TÖDER, ÖZDEBİR, GÜVENDER sınavlarında sonuçlar kötüyse kafanızı takmayın. Biz de 16 yanlış yaptığımız anlar oldu, bakın Robert’teyiz. Bu sınavlar SBS göstergesi değil.
* Telefonu bilgisayarı kapatmayın, size iyi geliyorsa tabii ki bunu yapabilirsiniz ama genel geçer şeylere çok da itibar etmeyin
* Spor sizi rahatlatıyorsa devam edin.
* Son gün gece uyuyamayabilirsiniz, hayatınızın en kötü günü de olabilir. Ancak, sınav sırasında bunları bir kenara itin ve kendinize inanın, güvenin…
Paylaş