Paylaş
Öğretmenevi olarak kullanılan merkez bulunduğu yer ve yeşilliği nedeniyle bir ara bazı rant çevrelerinin iştahını kabartmıştı. İstanbul Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü bu önemli araziye sahip çıktı. 157 yıllık tarihi bina eskiden olduğu gibi öğretmenlerin hizmetinde olacak. 1916 yılından itibaren eğitim amaçlı kullanılan Adile Sultan Kasrı, 1975'te Hababam Sınıfı'na ev sahipliği yapmıştı. Binaya sahip çıkanlara bravo diyorum.
**
Okullarda demokrasi
İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız'ın proje üzerine proje üretiyor. Müdür Yıldız'ın son projesi öğrencileri yakından ilgilendiriyor. İstanbul'da Çocuk Hakları Bürosu açılıyor. Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde açılacak büro hem çocukların haklarına sahip çıkmasını sağlayacak, hem de çocuk istismarının önlenmesi konusunda önemli rol oynayacak. Herhangi bir konuda sorun yaşayan çocuklar bu büroda haklarını arayıp, ihbarlarda bulunacak.
***
Eğitim fakülteleri gözden geçirilmeli
Öğretmenlik mesleği insanlık tarihi kadar eski. Ülkemizde 162 yıldır öğretmen yetiştiriliyor. Bugün 92 kamu ve özel eğitim fakültesinde 200 bini aşkın öğrenci eğitim görüyor. Her yıl bu fakültelerden 50 bine yakın öğrenci mezun oluyor. Bu fakültelerde bir öğretim üyesine 60 öğrenci düşüyor.
Mezunlar buradan pedagojik formasyon alarak iş bekliyor. Şu anda sayıları 300 bin bulan hemen her branştan öğretmen işsiz. Özellikle son yıllarda politik kaygılarla açılan bu kurumların yeterli altyapıları yok. Derslikler kalabalık. Yeni eğitim fakültesi açılmasına son verilmeli, işlevini kaybetmiş bölümler kapatılmalı, öğretmen yetiştirme sistemi "deneme tahtası" olmaktan çıkarılmalı.
***
Milli Eğitimde de kadının adı yok
Üniversite yönetiminde kadının adı yoktu. Eğitim Sen eski Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, geçtiğimiz hafta öğretmenlere ayrılınca bu kez araştırmasını Milli Eğitim Bakanlığı'na yöneltti. Bakanı, müsteşarı kadın olan Bakanlıkta İstanbul, İzmir ve Ankara Milli Eğitim Müdürlüklerinde yönetimin erkeklere teslim olduğunu görüldü. 81 il müdüründen sadece Samsun Milli Eğitim Müdürü kadın. Milli Eğitim Müdür yardımcılarının yüzde 3'ü kadın yöneticilerden oluşuyor. Kadın İlçe Milli Eğitim Müdürü oıranı ise yüzde 8 civarında. Okulların yüzde 91'i erkek müdürler tarafından yönetiliyor. Oysa öğretmenlerin yüzdre 49'u kadınlardan oluşuyor. Eğitim yönetiminde ise yüzde 7 civarında kadın var.
Bütün bunların yanısıra Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ve İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız'ın kadın yönetici bulmak için çok çaba harcadığını ve arayış içinde olduğunu yakından takip ediyorum.
**
AÇEV ve Sabancı Vakfı'ndan kadın ve engellilere destek
Anne Çocuk Eğitim Vakf(AÇEV), Sabancı Vakfı'nın desteğiyle "Kadınların Çok Yönlü Güçlendirilmesi Projesi" büyük hızla devam ediyor. Buna göre 3 yılda 260 gönüllü toplam 11 bin kadın, genç kız ve ortopedik engelli kadına okuma yazma kursu veriyor. Proje kapsamında kurs açılan 200 binanın fiziksel engellilere göre hazırlanması için çaba harcanıyor. İki kuruma da bravo. Böylece engelli kadınlar ve genç kızlar hem eğitimleri sağlanacak, hem de hayatları kolaylaşacak.
Paylaş