Paylaş
26-27 Haziran’da düzenlenecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda kuşkusuz en büyük heyecanı ilk kez sınava girecek olan 955 bin 632 (yüzde 36.6) lise son sınıf öğrencisi yaşayacak. Dikkat çeken bir bilgi de şu: Adayların diğer büyük çoğunluğunu daha önce sınava girip bölümünden memnun olmayanlarla, bir üniversiteyi bitirip tekrar şansını denemek isteyenler oluşturuyor. Sınava girenlerin büyük oranı yani yüzde 38.2’si lise mezunu olup bir yükseköğretim programına yerleşmemiş olan 997 bin 137 kişi. Bir de kazandığı halde mutlu olamayan yani bir yükseköğretime yerleştiği halde tekrar sınava giren 373 bin 731 kişi ise adayların yüzde 14.3’ü. Bir yükseköğretim programından mezun olup bu yıl tekrar şansını deneyen aday sayısı da 227 bin 128, (yüzde 8.8). Yükseköğretim kurumundan kaydı silinen ve sınava başvuran aday sayısı ise 54 bin 275 (yüzde 2.1).
SINAV ANINDA KAYGI NORMAL
Prof. Dr. Halil Ekşi, adaylara, “Çok ya da az, iyi ya da kötü, verimli ya da verimsiz her nasıl çalıştıysanız çalıştınız. Şimdi bu değerlendirmeleri yapacak zaman değil. Önünüzde gireceğiniz önemli bir sınav var. Her düşünceyi, gerçeği, doğruyu, yanlışı, iyiyi, kötüyü bir kenara bırakıp sınavda en yüksek performansınızı gösterin. Unutmayın, önünüzde daha uzun bir yaşam ve çokça fırsatlar var, umudunuzu içinizden eksik etmeyin! Her öğrencimize şimdiden başarılar dilerim” diyerek şunları öneriyor:
* Sınav başladığında kaygı artabilir. Ellerinizin terlediğini, kalbinizin çok hızlı çarptığını hissedebilirsiniz hiç korkmayın, bu durum öğrencilerin büyük çoğunluğunda yaşanır. Sınavda birkaç soruya baktıktan sonra kaygı düzeyinizin normale döndüğünü göreceksiniz. Kaygı düzeyiniz yüksekse iki veya üç defa yavaşça derin nefes alıp verin, kaygı düzeyinizin normale dönmesinde büyük yardımı olacaktır. Hem unutmayın biraz kaygılı olmanız motivasyon düzeyinizi de yükseltir.
* Eğer olumsuz, kendinizi suçlayıcı düşünceler aklınıza gelirse, bu düşüncelerinizle savaşmayın. Kendinizi suçlamanız, eleştirmeniz size hiçbir fayda sağlamayacaktır. Böyle bir durum yaşarsanız o düşüncelerinize “Tamam, bunların şimdi yeri ve zamanı değil, sınavım bittikten sonra yine tartışırız” gibi ifadeler kullanıp sınavınıza tam motive olmuş bir şekilde devam edin.
* Sınavda zorlanacağınız veya yapamayacağınız sorular olabilir. Bunu önceden kabullenip sınav esnasında bu tip sorulara denk gelirseniz gereğinden fazla zaman ayırıp yapabileceğiniz sorulara bakma fırsatını kaçırmayın.
* Sınavda olumsuz soru köklerine dikkat edin (Değinilmemiştir, söylenemez gibi). Soruların uzun olması zor, kısa olması kolay olduğunu anlamına gelmez bu yüzden her soruyu tam okumaya çalışın.
* En önemli noktalardan biri de deneme sınavlarında hangi stratejiye göre soruları cevaplıyorsanız gerçek sınavda da muhakkak aynı strateji ile devam etmeniz.
* Emin olmadığınız soruyu hemen cevaplamayın. Bu soruyu geçip daha sonra tekrar dönün.
* Çözemediğiniz soruyla inatlaşmamak ve işaret koyarak diğer soruya geçmek, zamanı iyi kullanmak için altın kuraldır. Vakit kalırsa dönüp tekrar o soruya bakabilirsiniz.
* Optik kodlamaya mutlaka dikkat edin. Alıştığınız yöntemlerin dışına çıkmamaya çalışın.
3 OTURUM YAPILACAK
* TYT (Bugün-10.00): 120 soru, 135 dakika...
* AYT (Yarın-10.00): 160 soru, 180 dakika...
* YDT (Yarın,15.30): 80 soru, 120 dakika.
EN ÇOK ADAY ANADOLU LİSESİNDEN
Adayların okul türlerine göre dağılımı şöyle:
* Anadolu lisesi: 1 milyon 141 bin 639 (yüzde 43.8)
* Meslek lisesi: 794 bin 269 (yüzde 30.4)
* Açık öğretim lisesi: 333 bin 190 (yüzde 12.8)
* İmam hatip lisesi: 232 bin 23 (yüzde 8.9)
* Fen lisesi: 78 bin 561 (yüzde 3)
* Sosyal bilimler lisesi: 12 bin 140 (yüzde 0.5)
* Spor lisesi: 8 bin 187 (yüzde 0.3)
* Güzel sanatlar lisesi: 7 bin 894 (yüzde 0.3)
Paylaş