Paylaş
Birçoğumuz yaşamla göz göze gelmeden, telaş içinde yuvarlanıp gidiyoruz. Çocukların durumuysa daha vahim. Evden okula, okuldan kursa, kurstan AVM’ye... Saklambaç, uzun eşek, tombik oynayan, ağaca tırmanan bir çocuğu sanki en son kendi çocukluğumda gördüm. Çelik çomak, mendil kapmaca ve tornet ise ancak nostaljik bir sohbete misafir olabiliyor.
Neyse ki bu gidişe dur diyen girişimler var. Bunlardan ilki Banu Binbaşaran ve Burcu Meltem Arık’ın kurduğu Doğa Oyunları Evi. Doğayla yeniden oyun arkadaşı olabilmek amacıyla yola çıkan ikili, sosyal medya üzerinden her mevsim, ‘Doğa Arkadaşımın Kutusu’ adını verdikleri oyun için davette bulunuyor. Çocuklar, yetişkinler ve sınıflar olmak üzere üç kategoride oynanan oyun, www.dogaoyunlarievi.org internet sitesi üzerinden gerekli formun doldurulmasıyla başlıyor. Başvurular tamamlandıktan sonra mail kutunuza eşleştiğiniz oyuncunun bilgileri düşüyor. Ardından bahçenizde, parklarda, doğal alanlarda yürüyüşler yapıyor, bu yürüyüşlerde topladığınız 15 farklı doğa hazinesinden oluşan kutuyu, yazdığınız mektupla birlikte arkadaşınıza yolluyorsunuz.
TEK KURAL DOĞAL OLMASI
Kutuya taş, yaprak, kozalak, at kestanesi, tüy gibi pek çok doğa hazinesi koyabilirsiniz. Tek kural, hazırladığınız kutunun oyunun ruhuna uygun bir şekilde doğal olması. Bu sebeple doğa hazinenizi mümkünse elinizdeki bir kutuyla, plastik ve cam kullanmadan, doğanın her bir parçasına saygı göstererek hazırlamanız gerekiyor. Ağaçtan yaprak, dalından çiçek koparmadan, canlı ve özellikle endemik türlere zarar vermeden, çürüyebileceğinden yaş sebze, meyve, bitki kullanmadan... Önemli olan, oyunu fırsat bilip mümkün olduğunca doğada olmanız ve özenli bir kutu hazırlamanız.
Kent içindeki bir park, yakınınızdaki bir doğal alan, sokağınız, bahçeniz, balkonunuz, işe giderken yürüdüğünüz yol... Doğa her yerde. Oyuna dahil olduktan sonra doğa hazinelerinin aslında hep yanıbaşınızda olduğunu fark edeceksiniz. Sonbahar oyunu geçtiğimiz ay tamamlandı. Kendiniz, çocuklarınız için ya da belki öğrencilerinizle birlikte oyuna dahil olmak isterseniz, kış mevsimi oyunu 21 Aralık’ta başlayacak. Doğa Oyunları Evi’ni sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz. Sınırlı kontenjan birkaç saat içinde dolduğundan elinizi çabuk tutmanızı öneririm.
HAYDİ ÇEMBER ÇEVİRMEYE
Çocukları ekran başından kaldıran, evden çıkarıp sokağa davet eden, onların hayal gücünü harekete geçiren ve merak duygusunu canlandıran bir diğer oluşumsa Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi. Altındağ Belediyesi ve Gazi Üniversitesi işbirliğiyle 2013 yılında Hamamönü’nde kurulan uygulamalı halk bilimi müzesi, çoğunluğu çocuklardan oluşan ziyaretçilerinin katıldığı renkli etkinlikleri sosyal medya hesaplarından takipçileriyle paylaşıyor. Müzeyi ziyaret eden çocuklar, Karagöz-Hacivat gösterisi izleyip masallar dinliyor, ebru ve baskı sanatlarını deneyimleyip Dede Korkut’la tanışıyor, deyimlerin hikayelerini öğrenip çember çeviriyor. Müzenin düzenlediği etkinlikleri facebook hesabından takip edebilirsiniz.
DÖRT MEVSİME 52 AKTİVİTE
Son olarak çocuklarıyla birlikte doğada vakit geçirmek isteyen ailelere, öğretmenlere ve çocukların bakımından sorumlu olan herkese Jennifer Ward’ın kaleme aldığı Oyun Arkadaşım Yeryüzü adlı kitabı önermek istiyorum. Sürdürülebilir yaşamla ilgili ilham verici bilgilerin yaygınlaşmasının gereğine, aciliyetine ve önemine inanan Sinek Sekiz Yayınevi’nin okurla buluşturduğu kitapta, çocuklarla birlikte her mevsimde doğada gerçekleştirebileceğiniz 52 aktivite bulacaksınız. Şehirde, bir parça yeşillikte, kırsalda, belki bir parkta ya da balkonda. Nerede olursanız olun, her şeye rağmen doğayla bağınızı güçlendirme yolunda yapılacak bir şeyler mutlaka var.
Paylaş