Trafik ile kasko birleşir mi?

Konuyu ilk olarak, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, “Trafik sigortası ile kasko arasında fiyat farkı kalmadı; iki sigorta tek bir poliçede birleştirilip, fiyat açısından avantajlı hale getirilsin.

Haberin Devamı

Hem esnaf kazanır hem de sigorta şirketlerinin prim havuzu büyür” diyerek gündeme getirdi. 

Ardından da Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Orta Vadeli Planı açıklarken, konuya değindi: “Kasko ile zorunlu trafik sigortası birleştirilebilir mi veya kasko yapana zorunlu trafik sigortası yükümlülüğü kaldırılabilir mi, bu hususu çalışacağız.”
Önce kısa bir bilgi vereyim: Trafik sigortası, sürücülerin üçüncü kişilere karşı verecekleri hem bedeni hem de maddi zararları kapsıyor. Yani, trafikte, birilerinin ölümüne veya sakat kalmasına neden olursanız ya da karşı tarafın aracına zarar verirseniz diye bu sigorta yapılıyor. Bu yüzden de zorunlu. Zorunlu olmasına rağmen de 19,8 milyon aracın yüzde 80’ini sigortayı yaptırıyor. İsteğe bağlı yapılan kasko ise, sadece kendi aracınıza gelecek zararı karşılıyor ve toplam araçların sadece yüzde 25’i kaskolu. Yani, tek ortak noktasının otomobil olmasının dışında iki sigorta birbirinden tamamen farklı.

Haberin Devamı


BİRLEŞSE DE FİYAT DÜŞMEZ



Peki, kasko ile trafik birleşir mi? ‘Ben yaptım, oldu’ deyip, zorlarsanız; birleşir birleşmesine de kime ne fayda sağlar orası tartışılır. Ticari kesimin beklentisi, iki sigorta birleşsin ve tek sigorta fiyatına hem trafik hem de kasko olsun. Diyelim ki, otomobilin trafik sigorta primi 2 bin lira, kaskosunun fiyatı da 2 bin 500 lira. İstenen; bin 500 liraya hem kasko hem de trafik olsun. Böyle bir şey mümkün mü? Risk ve prim söz konusuysa matematik olarak mümkün değil.
Görünen o ki, trafik sigortasındaki fiyat artışının temel nedeni anlaşılamamış. Bir daha tekrarlayayım: Ödenen vefat ve sakatlık tazminatlarındaki artış ve bu konuda mahkemelerin aldığı kararlar nedeniyle trafik sigortasının primleri artıyor. İki sigortayı birleştirmenin bu duruma ne faydası var? Açıkça söyleyeyim, birleşse bile bazı kesimlerin beklediği gibi primler yarı yarıya düşmez. Ya da üç kuruşa iki sigorta olmaz. Bu, bir.



AVRUPA NORMLARINA UYMAZ



İkincisi, kişilerin kendi malını koruma adına kendi isteği ile yaptırdığı sigortayı yani,  kaskoyu, zorunlu hale getiremezseniz. Bu ne tüketici haklarına ne de Avrupa Birliği (AB) normlarına uyar ki, kaskonun zorunlu olduğu hiçbir AB ülkesi yoktur. Sigortanın zorunlu olmasının tekbir nedeni vardır; o da, üçüncü şahısların göreceği zararı tazmin etmek.
Aman diyorum; trafik sigortasındaki yangını söndürmek adına daha büyük bir yanlışın içine düşmeyelim.
Şunu da belirteyim: İki sigortayı birleştirmek demek, uzun bir çalışma süreci ve bazı kanunlarda değişiklik yapmak ve yeni kanunlar çıkartmak demek. Trafik sigortasında bugün yaşanan sorunu çözmek için trafik kanununa bir madde eklemek yeterken, bu kadar uğraşmaya ne gerek var?
Bu iki sigortayı birleştirmek sigorta şirketlerinin işine gelir çünkü kasko da zorunlu hale gelmiş olur. Bu tüketicinin zorunlu ödeyeceği parayı artırır.

Yazarın Tüm Yazıları