SGK sağlıkta iyi başlangıç yaptı ama devamını getiremedi

BİR süredir Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) sağlıkta yeni aldığı karar hakkında yazmak istiyordum ama kıdem tazminatı fonu, bireysel emeklilikteki değişiklikler gibi gündemdeki konular nedeniyle yeni fırsat bulabildim.

Haberin Devamı

SGK, temmuz ayının başında bir genelge yayınlayarak, Genel Sağlık Sigortası kapsamında olup, özel sağlık sigortası da bulunanların; tedavi giderlerinin belli bir kısmını SGK’ya fatura edebileceklerini açıkladı. Her ne kadar SGK’nın aldığı bu karar kimi kesimlerce, tamamlayıcı sağlık sigortası uygulamasına geçildiği şeklinde yorumlansa da işin gerçeği başka. Ben size SGK’nın bu uygulamasının ne anlama geldiğini özetle anlatayım.

Bugüne kadar SGK’ya sağlık prim ödeyen, aynı zamanda da özel sağlık sigortası olanlar; SGK’nın anlaşmalı olduğu özel sağlık kuruluşlarına gittiklerinde, hastanelerin zorlaması ile tedavi giderlerinin tamamını özel sigortadan ödemek zorunda kalıyorlardı. Daha açık şöyle anlatayım... Özel sigortası olanlar, hastanelere fatura öderken, “Nasıl olsa SGK ile anlaşmalı hastanesiniz, anlaşmaya göre tedavi giderimin bir kısmını SGK’dan alın, üstünü özel sigortamdan çekersiniz” dediklerinde... Aynen şu yaklaşımla karşılaşıyorlardı: “Kusura bakma kardeşim, böyle bir seçeneğin yok... Ya SGK’yı kullanırsın, üstüne cebinden nakit bize ödersin ya da tedavi giderinin tamamını özel sigortandan alırız.”

İşte SGK, temmuz ayında yayınladığı genelgeyle yıllardır süregelen bu yanlışı... Daha doğrusu hastanelerin emrivaki uygulamasına dur dedi. Bundan sonra SGK ile anlaşmalı olan hastaneler özel sağlık sigortası olanların tedavi giderlerinin tamamını sigorta şirketlerine yükleyemeyecek; belirli bir kısmını SGK’ya, üzerini sigorta şirketine fatura edecek.

Haberin Devamı

HASTANE ÜCRETLERİ SINIRLANDIRILMALI

Peki, bu durum, tamamlayıcı sağlık sigortasının uygulamaya geçtiği anlamına mı geliyor? Hayır, gelmiyor. Tamamlayıcı sağlık sigortasından kasıt; SGK, özel hastanelerde tedavi giderlerini belirli bir limite kadar karşılayacak... Üzeri için de yani, hastaneye ödenecek fark için de vatandaş sigorta şirketlerinden sağlık sigortası yaptıracak. Giderlerin bir kısmını SGK ödeyeceği için de sağlık sigortasının primleri düşecek, herkes sigortayı yaptırabilecek.

Şimdi diyeceksiniz ki, ‘SGK yayınladığı genelge ile buna imkan veriyor, daha ne istiyorsun?’. Maalesef kazın ayağı öyle değil işte. Evet, SGK tedavi giderinin belirli kısmını ödeyip, üzerini sigorta şirketlerinin karşılamasına imkan tanıdı. Ama tamamlayıcı sağlık sigortasının uygulanabilmesi için SGK’nın ödediğinin dışında vatandaştan; daha doğrusu sigorta şirketinden, talep edilecek fark ücretine sınırlama getirilmesi gerekiyor. Yani... Bir bypass ameliyatı için SGK ile 5-6 bin liraya anlaşan özel hastaneler, özel sağlık sigortasına geldi mi 30-40 bin liralara varan fahiş faturalar çıkartıyorlarsa ki, bugünkü uygulama aynen böyledir. O zaman tamamlayıcı sağlık sigortasından bahsedilemeyeceği gibi kimse kusura bakmasın ama SGK’nın yayınladığı genelgenin de hiçbir anlamı yoktur. Çünkü, özel hastaneler, fark ücreti adı altında bu kadar fahiş rakamlar talep ettikleri müddetçe; sigorta şirketleri de tamamlayıcı sağlık sigortasını cüzi primlerle vatandaşa sunamazlar.

Haberin Devamı

TAMAMLAYICI SAĞLIK SİGORTASI

Peki, neden, SGK buna imkan vermiyor da yarım yamalak kararlar ile sanki tamamlayıcı sağlık uygulaması başlamış havası yaratıyor? Cevabı basit. Sağlık Bakanlığı, SGK, hastaneler, sigorta şirketleri gibi konunun tarafı çok olduğundan, bu sefer devreye politika giriyor. Daha açık şöyle söyleyeyim... Devlet, vatandaşına, ‘tedavi giderinin belli miktarını ben karşılıyorum üzeri için de özel sigorta yaptır’ diyemiyor.

İşte, benim kafamın basmadığı nokta da tam burası. Çünkü, SGK’nın, özel hastanelerle yaptığı ‘fark ücreti’ anlaşmaları sonucunda bugün gelinen noktada; SGK ile anlaşmalı kurumun muayene için talep ettiği 250 liralık faturanın 50 lirasını SGK karşılarken, vatandaş da cebinden 200 lira ödüyor.

Ne acı değil mi? Devlet, vatandaşına, ‘sağlık giderinin belirli kısmını ben karşılıyorum, üzeri için de sigorta yaptır’ diyemiyor... Ama vatandaşının muayene için 200 lira ödemesine göz yumuyor.

Oysa tamamlayıcı sağlık için hazır bir adım atılmışken, devamı da getirilse... Hem vatandaş kaliteli sağlık hizmetini ucuza alacak, hem SGK’nın sağlık konusunda kapanamayacak hale gelen açığı azalacak hem de devletin giderleri düşecek.

Yazarın Tüm Yazıları