Paylaş
Cevap: Meclis’te görüşmeleri süren yasa tasarısında kısa çalışma ödeneğinin 2021’nin haziran ayına kadar uzatılması yönünde bir madde var. Ancak, yeni yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile kısa çalışma ödeneği 2 ay daha uzatıldı ve 31 Aralık’a kadar çalışanlar kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilecek. Aynı şekilde ücretsiz izne ayrılanlara ödenen nakdi ücret desteği de 2 ay daha uzatıldı.
HAKLARINIZ İÇİN HUKUKİ YOLA BAŞVURACAKSINIZ
Soru: 2017-2018 tarihinde SGK’lı çalıştığım firmada alacağım haklarımı alamadım. Ne yapmam gerekiyor? Nurullah S.
Cevap: Zaman aşımı süresi henüz dolmamış. İşveren sizi işten çıkarttıysa ve haklarınızı da ödemediyse önce resmi bir başvuru ile haklarınızı işverenden talep etmelisiniz. Bunun için hukuki yola başvuracaksınız.
EMEKLİLİK İÇİN YAŞI BEKLEYECEKSİNİZ
Soru: 14.6.1978 doğumluyum. İlk sigorta girişim 20.4.1996 tarihinde. Toplam uzun vade gün sayım 7636. Emeklilik şartlarım nedir? Murat Ö.
Cevap: Sizin durumunuzda 25 yıl çalışıp, 5825 gün prim ödeyip, 56 yaşında emekliliğe hak kazanıyorsunuz. Prim gün sayınız emeklilik için yeterli. Eğer eksiksiz çalıştıysanız çalışma yılınızı tamamlamaya da bir yılınız var. Ancak yaşınız 42. Dolayısıyla emeklilik için yaşı bekleyeceksiniz.
ÇALIŞTIĞINIZ GÜNÜN PRİMİNİ İŞVEREN YATIRMALI
Soru: Pandemi surecinde ayda 12 gün çalışıyoruz ama İŞKUR’dan 25 gün parası alıyoruz. İşyeri sanırım bizi 25 gün çalışmıyor gösteriyor. SGK’ya yatan gün sayısı ayda 2 gün gözüküyor. Biz çalıştığımız 12 günü almalı mıyız? Kısa çalışma suresinde bize yıllık izinlerimizi de kullandırdılar. Şahin Y.
Cevap: Ayda 25 gün İŞKUR’da kısa çalışma ödeneği aldığınıza göre şirketinizin pandemi nedeniyle kapalı olması gerekiyor. 12 gün çalışıyorsanız, işyeriniz kapalı değildir ve işveren yanlış uygulama yapıyor demektir. İşverenin, kısa çalışma ödeneğine nasıl başvurduğuna bakmanız gerekiyor. Eğer ayda 12 gün çalışıyorsanız bunun karşılığını almanız ve priminizi de işverenin SGK’ya yatırması gerekiyor.
Emekli maaşınız düşmez, artar
Soru: Bugüne kadar kısmen yüksek sayılabilecek tutarlarda ödemeler yapıldı. Bugün emekli olsam alacağım maaş SGK sisteminde 5.788 TL gözüküyor. Ben 110 gün sonrasında da çalışmaya devam edeceğim. 7000 gün sonrasında yapılan prim ödemeleri benim yararıma mıdır zararıma mıdır?
Funda A.
Cevap: 2008 sonrasında yapılan düzenleme ile çalışma süresi uzadıkça aylık bağlama oranı düşüyor. Asgari ücret ve asgari ücretin biraz üzerinde maaşla çalışanlar emekli olmayıp daha fazla çalıştıklarında emekli maaşları düşer. Sizin durumunuzda prime esas kazancınız yüksek ödenmiş ve bundan sonra da ödenmeye devam edecek olarak anlıyorum. Bu durumda emekli maaşınız düşmez, aksine artar.
Paylaş