Paylaş
Bu seferkinin, diğer kredilerden farkı, KOBİ’lere sağlanan kefalet oranı yüzde 80 iken yeni dönemde bu oran yüzde 85’e çıkarıldı. KOBİ dışı işletmelere verilen kefalet desteği oranı da yüzde 75’ten yüzde 80’e yükseltildi.
BANKALAR ZORUNLU TUTAMAZ
Nasıl olsa önümüzdeki günlerde bir şekilde gündeme geleceği ve okuyuculardan da sorular geleceği için ben, şimdiden KGF kredilerinde sigorta konusuna değineyim. Hatırlıyorum, geçen sene de benzer konu gündeme gelmiş ve bankalar KGF kredisi kullandırırken, başta hayat sigortası olmak üzere diğer sigortaları yüksek bedellerle dayattıkları yönünde iddialar ortaya atılmıştı. Hemen belirteyim, bankalar, Hazine destekli KGF kefaleti kapsamında kullandıracakları krediler için başta hayat sigortası olmak üzere hiçbir sigortayı yaptıramazlar, zorunlu tutamazlar, talep edemezler, sigorta adı altında masraf da kesemezler. Neden? Hazine, zaten bu kredilere kefil de ondan. Üstelik 35 milyar liralık pakette kefalet oranı yüzde 85’lere kadar çıkmış durumda.
Peki, bu doğru bir yaklaşım mı? Bence değil. Bana göre, KGF kredilerine bir şekilde sigorta sistemi de adapte edilmeli. Eminim birileri diyecektir ki, ‘Hazine zaten kefil, sigortaya daha ne gerek var?’. Doğru, ama Hazine neye kefil? Kredinin geri ödenmeme riskine kefil. Daha doğrusu işletmeler, teminat sorunu nedeniyle finansman sıkıntısı çekmesin diye kefil. Yani, Hazine, bankaya, ‘sen ver krediyi, geri ödenmezse arkasında ben varım’ diyor.
KEŞKE DAHİL EDİLSEYDİ
Peki, tek risk bu mu? Banka açısından evet ama krediyi kullanan için hayır. Örnek mi? KOBİ, bankadan Hazine destekli KGF kredisi kullanıyor; o kredi ile de yeni yatırım yapıyor, makine alıyor, işini büyütüyor ya da sıfırdan yatırıma kalkışıyor. Yangındı, seldi, depremdi; artık her neyse, olası bir riskte işletme zarar görüyor. Tamam, kredi ödenmeyince, devreye Hazine kefaleti giriyor ama artık işletme yok. Örnekleri çoğaltmak mümkün. Hatırlıyorum, geçen KGF kredilerinde de okuyucular, buna benzer olayları paylaşmıştı.
Uzun lafın kısası keşke KGF kredilerine sigorta sistemi bir şekilde adapte edilseydi. Mesela, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in sık sık gündeme getirdiği alacak sigortası ve kefalet sigortası bile bu kredilerde devreye alınabilirdi. Mesela, Hazine belli orana kadar kefil olurdu, üzerini de sigorta şirketleri üstlenirdi. Doğru, sigorta, bu tür kredilerde maliyeti artıran bir unsur olarak görülebilir ama sigortacılarla bir araya gelinip, KGF kredilerine özel, uygun maliyetli bir model geliştirilebilir, anlaşma yapılabilir.
Paylaş