Paylaş
Cevap: Sigorta başlangıcı 1999 öncesi olanlar emeklilikte yaşa takılıyorlar. Sizin durumunuzda 20 yıl çalışıp, 5600 prim gün ile 49 yaşında emekli olabiliyorsunuz. Ancak hem çalışma yılınız hem de prim gün sayınız eksik. Bu durumda EYT çıksa dahi bu haktan yararlanamazsınız.
ÖLEN OĞLUNUZDAN MAAŞ ALIRSINIZ
Soru: Bekâr olan oğlum 2011’de iş kazası sonucu hayatını kaybetti. Annesi olarak ne kadar maaş alırım? Elfezya D.
Cevap: Çalışma yılı, prim gün sayısı açısından gerekli şartları taşıyorsa ölen sigortalının anne ve babasına maaş bağlanır. Sizin gelirinizin asgari ücretin net tutarından az olması ve başka gelirinizin olmaması halinde emekli aylığından yararlanabilirsiniz. Eğer 65 yaşın üstünde iseniz bu şartları taşımanız halinde ölüm aylığı bağlanıyor. Ne kadar maaş alacağınız konusunu ise Sosyal Güvenlik Kurumu hesaplayabilir.
YENİ SENEDE KIDEMİNİZ ARTACAK
Soru: 8.1.2022’de bütün şartları sağlayarak emeklilik başvurumu yapacağım. Kıdem tazminatım için Ocak 2022 asgari ücret bürüt hesaplaması yaptırabilmem için işyerimden çıkışımı 6-7 Ocak uygun mudur? Kıdem tazminatım yeni asgari ücretten mi hesaplanır? Mustafa Ö.
Cevap: 1 Ocak 2022 itibarıyla yeni asgari ücret uygulamaya giriyor ve yeni asgari ücretle birlikte kıdem tazminatının tavanı da artıyor. Yeni senede tavan 12.976 lira olacak. Ancak bu rakam tavan tutar, kıdem tazminatını belirleyen aynı zamanda sizin yeni senede alacağınız brüt ücret. Eğer 2022’nin başında brüt ücretiniz artarsa kıdeminiz de artar.
ÜCRET YATIRARAK EMEKLİ OLUNMAZ
Soru: Babam 1969 doğumlu, sigorta başlangıcı 2013. 720 gün sigortalı çalışmış görünüyor sistemde. Emeklilik için ne gerekir, ücret yatırarak emekli olabilir mi? Yıldız E.
Cevap: Babanızın çalışma yılı da prim gün sayısı da emekliliğe yetmiyor. Ücret yatırılarak emeklilik diye bir uygulama yok. Bu durumda babanız ya yeniden çalışmaya başlayacak ya da isteğe bağlı sigortalı olup prim gün sayısını dolduracak, yaştan emekli olacak ya da 720 günlük primini SGK’dan geri iade alacak ancak bunun için de 60 yaşını beklemesi gerekiyor.
İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLİRSİNİZ
Soru: 6.12.2021 tarihinde şirketten ayrıldım. Aynı gün başka bir şirkette giriş yaptım. Ama bu şirket 14.12.2021 tarihinde çıkışımı verdi. Bu giriş çıkışım işsizlik maaşı almamı etkiler mi? Cihan Ş.
Cevap: Çalışanın işten çıkarılmadan önceki son 3 yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş ve işten çıkarılmadan önceki son 120 gün sigortalı olarak çalışmış olması gerekiyor. Bu şartları taşıyorsanız işsizlik maaşı alabilirsiniz. Giriş, çıkışlar bu durumu etkilemez.
Paylaş