Paylaş
Cevap: Ödediğiniz primlerin hangi yılda ödendiği önemli. 1999 ila 2008 arası ödenen primler ile 2008 sonrası ödenen primleri arasında farklılıklar oluyor. Ancak prim ödediğiniz sürece, özellikle de tavandan prim ödediğiniz sürece emekli aylığınız da yükselir. Prime esas kazançları düşük olanlar çalıştıkça emekli aylıkları belirli oranda düşer. Bu durum, sizin gibi prime esas kazançları yüksek olanlar için geçerli değil. Buna göre iki yıl sonra alacağınız emekli aylığı değişmez ama çalışırsanız yükselir.
DOKTOR RAPORU İLE İŞBAŞI YAPABİLİRSİNİZ
Soru: Özel sektörde çalışıyorum, yüzde 40 engelli raporum var, diyabet hastasıyım. Pandemi dolayısıyla çalıştığım yer izine çıkardı, 5 aydır izindeyim. Doktor raporu olmadan iş başı yaptıramayacaklarını söylüyorlar. Nasıl bir yol izlemeliyim? İbrahim D.
Cevap: Engelli raporunuz olması ve hastalığınız olması nedeniyle pandemi sürecinde riskli grup içine giriyorsunuz. İşyeriniz doktor raporu ile işe başlayacağınızı söyleyerek, doğru bir yol izliyor, risk almak istemiyor. Bu durumda ancak doktor raporu ile işe başlayabilirsiniz, bundan başka yapacağınız bir şey yok.
SONRADAN ÖDEME YAPARAK EMEKLİ OLUNMAZ
Soru: 1967 doğumluyum, 2004 sigorta başlangıcı ve 2008 Bağ-Kur girişim var. Ödemeleri sonradan yapmak kaydıyla 2020 yılında nasıl emekli olurum? Yüzde 15 kalıcı engelliyim. Nebiye A.
Cevap: Yüzde 15 engelli olduğunuz için engelli emekliliğinden yararlanamazsınız. Emekli olabilmek için belirli süre prim ödemeniz, belirli süre çalışmanız ve sigorta başlangıcınıza göre de 58 yaşında olmanız gerekiyor. Ancak sonradan ödeme yaparak emekli olamazsınız.
YENİDEN SİGORTALI OLABİLİRSİNİZ
Soru: Kendi işyerimdeyken isteğe bağlı Bağ-Kur yaptırdım. Primlerimi 3-4 yıl yüksekten ödedim. Sonra işyerim kapandı. Vergi borcum çıktı, toplu ödeyip Bağ-Kurumu dondurdum. Tekrar açtırıp emekli olabilir miyim? Şule K.
Cevap: Tekrardan Bağ-Kurlu olup, isteğe bağlı sigorta yaparak sosyal güvenlik sistemine dahil olabilirsiniz. Gerekli prim gün sayısını, çalışma yılını ve gerekli emekli yaşını doldurduktan sonra emekli olabilirsiniz.
EMEKLİ OLDUĞUNUZ İÇİN YETİM AYLIĞI ALAMAZSINIZ
Soru: SSK’dan emekliyim. Annem vefat etti, iki yıl önce. Babamdan maaş alıyordu. Babam Bağ-Kur emeklisiydi, 1998’de vefat etmişti. Babamdan maaş almaya hakkım var mıdır? Linda N.
Cevap: Yetim maaşı alabilmeniz için herhangi bir gelirinizin olmaması gerekiyor. Bu durumda Bağ-Kurlu babanızdan emekli maaşı alamazsınız.
ASKERLİK BORÇLANMASININ FAYDASI OLMAZ
Soru: 1.2.1969 doğumluyum, 1.7.1997 işe girişim ve bugüne kadar 6013 pirim günüm var. 1993 yılında 18 ay askerlik yaptım. Askerlik primimi ne kadar yatırırsam, ne zaman ve hangi şartlarda emekli olabilirim? Bülent Ö.
Cevap: Sizin durumunuzda 25 yıl çalışıp, 5900 prim günü dolduranlar 57 yaşında emekli oluyor. Prim gün sayınız emeklilik için yeterli. Çalışma yılınız ise 23 yıl. Askerlik borçlanması sadece prim gün sayısı eksik olduğu durumda işe yarar, sizin durumunuzda askerlik borçlanması yapmanıza gerek yok. İki yıl daha çalışıp 25 yılı doldurursanız, 57 yaşında emekli olabilirsiniz.
Paylaş