Bir anne adayı en çok neyi merak eder? Hamile kaldığımız andan itibaren, kafamız yüzlerce soru ile dolar.
Kimi zaman bu soruların çok genel olduğunu biliriz ama kimi zaman da bize has bazı özel sorular ortaya çıkar ki, bunları sormaya bile utanırız. Hiç unutmam, doktora, “Hiçbir zaman mayo değiştirmediğim için hamileyken de mayo değiştirmesem olur mu?” diye sormak için üç gün kendi kendime düşünmüş, o zamanlar çok az olan internet sitelerinden cevaplar bulmaya çalışmıştım. Bunun gibi başka sorularım da vardı zaten. Ama bırakın yerli, yabancı sitelerin sayısı bile çok azdı o zamanlar.
Artık durum değişti. Pek çok site var. Biri de Bayer tarafından hazırlanan www.annelikokulu.com. Hamile veya yeni doğum yapmış kadınların sorularına cevaplar veriliyor. En sık sorulan soruları belirlemişler. Buna göre, annelerin en çok sorduğu sorular, gebeliğe multivitamin kullanarak hazırlık, gebeliğin ilk haftalarında yaşanan ağrılar, bu dönemdeki bulantılar ve kabızlık sorunu. Vitaminin yanı sıra hamilelikte folik asit kullanımı da annelerin sıkça sorduğu soruların başında geliyor. Bebeği gelişebilecek sorunlardan korumak ve anne sağlığını desteklemek açısından, hamile kalmaya karar verildiğinde vitamin-mineral alınmaya başlanması, gebelik ve emzirme dönemlerinde devam edilmesi öneriliyor.
Bir başka soru, “Bebek istendiğinde dikkat edilmesi gereken konular var mı?”. Cevabı gayet aydınlatıcı: Gebeliğe niyetlendiğinizde kilo kaybettirici diyet uygulamamanız, sigara içmemeniz, mümkün olduğu kadar doğal, katkı maddesi içermeyen yiyecekleri, mevsim meyve ve sebzelerini tercih etmeniz, çiğ et ve pastörize olmayan süt-süt ürünleri tüketmemeniz uygun olur.
Gelelim endişe veren konulara, mesela ağrılar. Neden gebeliğin ilk haftalarında ağrı olur? Bu dönemde rahmin büyümesi ve bağlarının gerilmesi nedeniyle zaman zaman adet görecekmiş gibi bir dolgunluk veya iğne batması şeklinde ağrılar olabilir. Uykudan uyandıran, keskin ve birkaç dakika sürebilen ağrılar daha çok bağırsak kaynaklıdır. Özellikle son yediğiniz yemekte gaz yapacak yiyecekler varsa aradaki bağlantıyı daha net fark edersiniz. Süt, nohut, mercimek, fasulye, patates, karpuz, narenciye, karnabahar, brokoli ve yer elması en çok gaz yapan gıdalardır. Hangi yiyeceklerin sizde daha fazla şikayete neden olduğuna dikkat edin ve bu gıdaları daha seyrek yiyin.
İki büyük sıkıntı, hamilelerin çoğunun peşini bırakmaz. Bunlardan biri kabızlık biri de bulantılar. Bu rahatsızlıkları mümkün olduğunca hafif atlatmak için neler yapılabileceği de anne adaylarının en sık sorduğu sorulardan. Kabızlık için ilk tavsiye, sabah kahvaltıdan önce bir bardak su içmek. Gün içinde yeterince sıvı almak, bol bol hareket etmek, mümkün olduğu kadar az posalı gıda almaya çalışmak önemli. Hamur işi gibi bağırsakları yavaşlatan gıdaları dengelemek için bol bol meyve ve sebze yiyin. Günde bir öğün yiyeceğiniz 4-5 tane kayısı, 2 incir veya 1 elmanın da faydası olabilir. Bulantılara gelince...
Gebeliğin ilk 100 günü gebelik hormonu vücutta çok hızlı bir şekilde yükselir, daha sonra aynı seviyede kalır. Bu yükselme dönemi, gebelikle ilgili şikayetlerin (bulantı, halsizlik gibi) en yoğun olduğu zamanlardır. Bulantı döneminde, bebeği besleyememek gibi bir endişeniz olmasın. Siz kilo kaybediyor dahi olsanız, bebek sizin depolarınızdan beslenir. Bu dönemde süt, et gibi ürünleri yemek için kendinizi zorlamayın. Gerekirse her öğün kahvaltı şeklinde yemek yiyin, yiyebildiğiniz bir meyve bulmaya çalışın, aç kalmayın. Yağlı, ağır ve kokulu yiyecekler yemeyin, pişirmeyin. Sık sık ve acıkmadan yiyin, açlık da bulantıyı artırır.