Çoğu babanın, çocuğunun büyümesinde bazı dönemleri kaçırdığını fark ettim.
Kimisi fazla bebek olduğundan çekiniyor, kimisi iletişimlerinin henüz tam olmadığından... Kimi de ortak bir şey yapmak için çocuğunun biraz daha büyümesini beklemeyi tercih ediyor. Ama ben şiddetle onlara yanlış yaptığını, bebekleriyle her anın tadını çıkarmaları gerektiğini söylüyorum. Bazıları beni anlamaktan yana, bazıları ise hâlâ mazeret buluyor. Yahu mazeretiniz bana değil, eşinize, çocuğunuza... Ben yine de bazı küçük önerilerde bulunmak istiyorum, kibar kibar.
1 Bebeğinizi mutlaka göbeğinizde uyutun. Ne kadar küçükse, bunu yapmak o kadar kolay. Dolayısı ile yeni doğan bir bebeği bile burada uyutabilirsiniz.
2 Kanguru alıp onu içine yerleştirin ve yapmayı en çok sevdiğiniz şeyi yapın: Belki yürüyüş, belki Çiçek Pasajı’nda soğuk bir bira, her ne isterseniz.
3 Hafta arası işiniz yüzünden çok yoğun olabilirsiniz. Ama hafta sonları mutlaka onunla baş başa kalacak zaman ayırın.
4 Altını değiştirin, onu besleyin, suyunu verin. Temel ihtiyaçlarını birkaç kere siz karşılayın. Hatta ona yemek hazırlayın. O da bu sırada mutfakta sizinle olsun.
5 Bebek bile olsa her gün gözlerinin içine bakarak onu çok sevdiğinizi ve onunla gurur duyduğunuzu söyleyin. Büyüdüğünde de bunları asla ihmal etmeyin.
Zatürree ve orta kulak iltihabını önleyebilirsiniz
Bazı hastalıklar, yaz-kış dinlemiyor artık. Geçen gün annem iki ayrı arkadaşının zatürree olduğunu söyledi. Sonra babam, MR görüntüleme merkezinde bir arkadaşıyla karşılaştı. O da zatürree olmuştu, akciğer filmi çektirmeye gelmişti. Bunun üzerine babam hemen gidip zatürree aşısı oldu, annemi de aşı yaptırdı.
Bu hastalık, özellikle çocuklar ve yaşlılar için tehlikeli. Sadece zatürree değil, aynı mikrop kökeninin neden olduğu başka hastalıklar da var: Örneğin pnömokok. Bu bakteri orta kulak iltihabı, sinüzit, menenjit, kemik iltihabı, eklem iltihabı, kalp zarı iltihabı, karın zarı iltihabı (peritonit), kan iltihabı (bakteriyemi) ve beyin apselerine yol açıyor.
Aslına bakarsanız 90’dan fazla pnömokok bakterisi var. Bunlar daha çok burnun ortasında ve üst boğaz tarafında bulunuyor. Kimi zaman sağlıklı insanlarda da oluyor ama hastalığa yol açmıyor. Kişi taşıyıcı olarak kalıyor.
Pnömokok bakterisi nedeniyle her yıl dünyada 5 yaşın altında 156 milyon çocuk zatürree oluyor, bunların 1 milyonu hayatını kaybediyor. Bizim ülkemizde henüz kesin bir sonuç yok ama araştırmalar sürüyor.
Bir tatsız durum da antibiyotik direncinin oluşması. Yani kullanılan antibiyotikler yeterince tedavi edici olamayabiliyor, çünkü bakteri ilaca direnç gösteriyor. Dolayısıyla bu bakteriden korunmanın en doğru ve etkili yolu aşı olmak.