Formda bir hamilelik için

Anne adayları için düzenli egzersizin önemi büyük. Hem anne ve bebek sağlığı hem de rahat bir doğum için büyük önem taşıyan egzersizler, Kalamış’ta açılan Powerfull Fitness Club-Hamileler Kulübü sayesinde eziyet olmaktan çıkıp keyfe dönüşüyor.

Hamilelik kadın yaşamının en stresli dönemlerinden biri. Vücudumuz, hamileliğin ilk gününden itibaren fiziksel, metabolik ve psikolojik olmak üzere pek çok değişim geçiriyor. Her geçen gün değişen, ağırlaşan, duruşu bozulan ve tüm bunlara bağlı olarak şikayetleri artan anne adaylarının hareketliliğinin azalmaması için, uzmanlar düzenli olarak egzersiz yapmanın önemini vurguluyorlar.

Kalamış’ta açılan Powerfull Fitness Club-Hamileler Kulübü yöneticisi Jale Dural, sporun işkence olarak algılanmadığı, tamamen pozitif enerjili bir ortamda, anne adaylarının rahat bir doğum öncesi dönemi yaşamalarına olanak tanıdıklarını belirtiyor.

Powerfull Fitness Club’ta yapılan uygulamalar, sadece egzersizlerle sınırlı değil. Hamile egzersizlerinin yanı sıra yoga ve meditasyon, bebek ve anneyle ilgili sohbetler, sosyal aktiviteler de mevcut... Kulüpte, egzersiz yapmasında sakınca bulunan hamileler için de prenatal yoga ve meditasyon uygulaması öneriliyor. Yatarak geçirilmesi gereken hamilelik dönemi için uzmanların önerdiği kısmi yoga ve mudra destekli meditasyon da, anne adayını rahatlatıcı alternatifler arasında bulunuyor.

Bu hareket göğüs ve omuz kaslarını güçlendiriyor. Sırt dik, kolların açısı 90 derece olacak şekilde oturuluyor. Kollar bedenin yanlarında açıkken nefes alınıyor ve önde kapanırken nefes veriliyor.

Bu pelvik kasları, alt karın, bel, iç bacak ve kalça kaslarını güçlendiriyor. Omuz ve baş yastıkla destekleniyor. Ayaklar kalça genişliğinde, dizler 90 derece kırılıyor. Top dizlerin arasına alınıyor. Nefes verilirken, dizler arasındaki top basınçla sıkıştırılıyor, kasıklar da yukarı doğru kıvrılarak çekiliyor. Nefes alırken kasıklar, kalça ve iç bacak gevşetiliyor.

Bu hareket göğüs ve alt sırt kaslarını güçlendiriyor. Yerden biraz yüksekçe bir platforma yatılıyor. Ağırlık ayaklar ve avuçlar yukarıyı gösterecek şekilde kavranıyor. Ağırlık başın üzerinden yere doğru indirilirken nefes alınıyor ve göğse doğru kontrollü olarak indirilirken nefes üflenerek veriliyor.

Bu hareket kalça, bacak, baldır ve pelvik kaslarını güçlendiriyor. Bacak aralığı kalça kadar açık, ayak parmak uçları hafif dışa doğru, sırt ve omuzlar dik duruluyor. Parmak uçlarında yükselerek dizler kırılıyor. Kalça olabildiğince geriye doğru çıkarılırken sıkılan kaslar gevşetiliyor ve nefes alınıyor.

Bu hareket bacak ve kalça kaslarını güçlendiriyor. Destek olarak sopa yerine sandalyenin arkası da kullanılabilir. Önemli olan sırtın dik, omuzların geride, başın düz, çömelir ve kalkarken de kalçanın olabildiğince içeride tutulması. Çömelirken nefes alınıyor ve kalkarken üfleyerek veriliyor.

Hamilelikte egzersizin sakıncalı olduğu durumlar

Hamilelikte vajinal kanamalar Tekrarlayan düşük vakası Erken doğum riski ve erken su boşalması Çoğul gebelikler Gebeliğe bağlı hipertansiyon Bebekte gelişme geriliği

Hamilelik öncesi ve esnasında adale ve eklem rahatsızlıklarının olması Akut enfeksiyonlar

Hamilelikte egzersizin yararları

Kalbi güçlendiriyor, solunumu düzenliyor. Oksijen alımı kapasitesini artırdığı için de anne ve bebeğe faydası yüksek.

Metabolizmayı düzenliyor.

Sosyal ve psikolojik dengeyi sağlıyor, pozitif düşünmeyi beraberinde getiriyor.

Anne adayının depresyon ve endişelerini azaltıyor, kendisine olan güvenini artırıyor.

Hamilelik döneminde kilo alımının gerekli olduğu düzeyde kalmasına yardımcı oluyor.

Hamileliğe bağlı gelişen rahatsızlıkları azaltıyor.

Vücudu normal doğuma hazırlayarak, sezaryen olasılığını azaltıyor.

Annenin doğum sonrası çabuk toparlanmasını sağlıyor.

Anne adayının enerji seviyesini artırıyor.

Düzenli ve sağlıklı uyumayı sağlıyor.

Anne adayının doğum korkusunu azaltıyor.

Ağırlık merkezi değişen vücudun duruşunu düzeltiyor.

Bel, karın ve özellikle pelvis (çatı) kaslarında koltrolü sağlayarak, kasların elastikiyet ve kuvvetini artırıyor.

Çatlak oluşması ihtimalini azaltıyor.
Yazarın Tüm Yazıları