Başında beyaz tülbendi, boynunda beşibiryerdesiyle tanıdığımız Yıldız Alçı’nın 26 haftalık bebeği, geçen haftadan beri hepimizin bebeği oldu.
İki çocuğu daha olan Yıldız Alçı’nın durumu prematüre bebekler konusunu da gündeme taşıdı. Doktorlar, gazeteciler, prematüre bebek sahipleri ve gönüllüler bir araya gelerek prematüre bebeklere sahip çıkmak için "El Bebek Gül Bebek" Derneği’ni kurdu.
nlar sabırsız bebekler. Annesini, babasını çok merak edip erkenden yanlarına gelen, geldikleri andan itibaren ebeveynlerine yepyeni dünyalar tanıtan, tanıttıkça şaşırmayı, sabretmeyi, her anın değerini bilmeyi, keyifle çocuk büyütmeyi öğreten, normal bebekler büyürken hiçbir heyecan uyandırmayan her gelişmeyi ayakta alkışlamalarını sağlayan dört yapraklı yoncalar, yani prematüre bebekler...
Ailesinde prematüre bebek olan prematüre bebeklerin halinden anlar. Türkiye’de her yıl gerçekleşen 1 milyon 387 bin bebekten 130 bini prematüre olarak dünyaya geliyor. Kamuoyunun yakından tanıdığı Zeynep Tokuş 6,5 aylık hamileyken doğum yaptı. Sonay Dikkaya-Ufuk Yıldırım çiftinin 680 gram dünyaya gelen oğulları Yiğit Şan hayata sıkı sıkıya tutunarak anne babasının yüzünü güldürdü. Bu yazının yazıldığı saatlerde 800 gram olduğu açıklanan Yıldız Alçı’nın bebeğinin durumu muallákta.
Prematüre bebeğin hastanede kalış süresi hem bebeğin sağlığını, hem de bakım masraflarını olumsuz etkiliyor. Bu gerçeği bilen asgari ücretli Erdinç Ceylan bu nedenle eşinin fişinin çekilmesini istedi. Devlet el uzattı, hastane masrafları almayacağını açıkladı. Ama Türkiye’de her yıl birçok ailenin karşılaştığı zor koşulları iyileştirmek, yasal düzenlemelerin hayata geçmesini sağlamak, maddi ve manevi destek oluşturmak amacıyla birilerinin bir şeyler yapması gerekiyordu ki, doktorlar, gazeteciler, prematüre bebek sahipleri ve gönüllüler bir araya gelerek "El Bebek Gül Bebek" Derneği’ni kurdu.
Birçok aile bilinçsiz
Derneğin kurucuları arasında, prematüre ikiz bebek annesi olan gazeteci arkadaşım Ayşe Aydın, prematüre bebek annesi ünlü spiker Sonay Dikkaya, yenidoğan ve çocuk hastalıkları uzmanı Dr. Gülnihal Şarman, kadın doğum uzmanı Prof. Dr. Teksen Çamlıbel, Canan Göztepe bulunuyor.
Bebeklerin doğum haftalarına göre prematürelik durumları da farklılaşıyor. Nehir 32 haftalık dünyaya geldi. 2 kilo ağırlığındaydı. Prematüreydi ama kuvöze konulmadı. Ancak bakımı kolay olmadı, hastalıklara karşı bağışıklık sistemi güçsüzdü. Bu nedenle prematüre bebeklerin halinden az çok anlarım. Tıp dilinde 37. haftadan önce doğan bebek prematüre olarak kabul ediliyor. 34-37 hafta arası doğan bebeğe "sınırda prematüre", 30-34 hafta arası doğana "prematüre", 26-30 hafta arası doğana "ileri derecede prematüre", 24-25 haftada doğan bebek ise "yaşam sınırında prematüre" deniliyor. Bu durumda Yalçın Alçı’nın bebeği "yaşam sınırında prematüre" olarak kabul edilebilir.
Yenidoğan ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülnihal Şarman’a göre birçok aile karşılaştığı durum hakkında bilgi sahibi olmadığı için ne yapacağını bilemiyor, ellerine alamadıkları, uzaktan sevdikleri bebeklerinin olması anne ve baba için büyük üzüntü kaynağı oluyor.
Destek için arayın
Güvencesi olduğunu zanneden pek çok aile, bebekleri yoğun bakıma yattıktan sonra ciddi maddi yük karşısında eziliyor. El Bebek Gül Bebek Derneği’nin hedefi özel hastaneler ile görüşerek bakımı çok pahalı olan bu bebeklerin ailelerinin masraflarının mümkün olduğu kadar düşürülmesini sağlamak. Özel sigorta kapsamında olmayan bu bebeklerin doğum ve bakım masraflarının, sigorta şirketleri ile görüşülerek, bulunacak bir formül ile sigorta kapsamına alınmasını amaçlanıyor.
Prematüre bebek sahibiyseniz derneğe www.elbebekgulbebek.org internet sitesinden veya 0212 227 15 14- 0534 426 01 43 telefon numaralarından ulaşabilirsiniz. Unutmayın prematüre bebek ailelerinin halinden prematüre bebek sahibi aileler anlar. Halini anlayacakları bu dernekte rahatlıkla bulabilirsiniz.
Bebekler için yemek yarışması
Gelecek İçin Beslenmek programını başlatan Milupa, bebeklere yetişkinlerden farklı olarak "özel yemek" hazırlanması gerektiğini vurgulamak için "Bebek Yemekleri Yarışması" düzenliyor. Bebek Yemekleri Yarışması ile anneleri, bebekleri için en doğru, en sağlıklı ve en lezzetli yemekleri yaparak kendi tariflerini yaratmaya teşvik ediyor. 29 Şubat 2008 tarihine kadar, herhangi bir Milupa ürünüyle hazırlayacakları bebek yemeği tarifini, bebeğinin bu yemeği keyifle yerken çekilmiş bir fotoğrafıyla birlikte gönderen anneler yarışmaya katılabilecek. Gelecek İçin Beslenmek Standartları’na uygun olması gereken tarifler; kahvaltılar, meyveli karışımlar, çorbalar, muhallebiler ve gece lezzetleri olmak üzere beş kategoride değerlendirilecek. İstanbul’da yapılacak finale her kategoriden 3 kişi olmak üzere toplam 15 anne katılacak. Her kategorinin birincisi olan anneler, bir hafta/iki kişilik harika bir tatilin sahibi olacak. Finale kalan tüm annelere Milupa Bebek Yemekleri seti sunulacak ve tarifleri Milupa Bebek Yemekleri Kitabında yayınlanacak. Milupa Bebek Yemekleri Yarışması’yla ilgili detaylı bilgiler www.milupa.com.tr adresinde yer alıyor.
Neden çocuk sahibi olamıyoruz
Umut Tüp Merkezi’nin "Sağlık Sohbetleri" adı altında düzenlediği, ücretsiz "Kısırlık ve Tüp Bebek Seminerleri" devam ediyor. 19 Ocak 2008 Cumartesi günü saat 13.00’de başlayan, Bakırköy Belediyesi işbirliğinde düzenlenen toplantıya, yıllar sonra tedavi şansı yakalayan ve ilk denemesinde çocuk sahibi olmayı başaran 44 yaşındaki Sakine Ertaş da bebeğiyle katılıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Banu Aygün ile Psikolog Yasemin Topçu "Çocuk istiyorsunuz ve olmuyorsa nedenleri ne olabilir? Erkekten kaynaklanan problemler ilaçla tedavi edilebilir mi? Baba adayında hiç sperm olmaması durumunda neler yapılabilir? Kısırlık tedavisi süreci nasıl işliyor? Kısırlık tedavisinin başarısı ve maliyetleri nedir?" sorularına yanıt verecek. Yunus Emre Kültür Merkezi Turan Tuzcu Salonu’ndaki toplantıya katılanlar, Umut Tüp Merkezi’nde ücretsiz danışma ve muayene imkánı kazanıyor.