Çocuklara uygulanan her türlü tedavi ve koruyucu diş hekimliği işlemlerini yapan, bu konuda özel eğitim almış diş hekimleri var. Ama diş hekimi denilince kızımın ödü kopuyor.
Genetik mirasın ne kadar önemli olduğunu insan belli bir yaşa geldiği zaman daha iyi anlıyor. Düşünsenize ailenizin her dört üyesinden birinin ön iki dişinde noktacık şeklinde siyah leke var ve o ailenin mensubu olduğunuz için piyango size çıkıyor.
Ön iki dişimin üzerindeki iki küçük siyah lekeye ortaokulu bitirene kadar tahammül ettim. Ettim diyorum çünkü diş hekimi koltuğuna oturma korkum, estetik kaygımdan daha büyüktü. Sonunda lise birinci sınıfta estetik kaygımın büyüklüğü dişçi koltuğuna oturma korkumu bastırınca iki küçük siyah lekeden kurtulmuş oldum. İnşallah kızımda böyle bir sorun çıkmaz diye düşünürken daha başka bir problemle karşı karşıya kaldım.
Ne yazık ki, Nehir hálá parmak emiyor. Tamam, gündüzleri asla elini ağzına götürmüyor ama uyku vakti geldiğinde parmak olmadan uyumuyor. Özellikle bu yaz parmak emmesi daha arttı. Kendisi de bu durumdan hoşlanmıyor ama bırakamıyor da... Ön dişlerinde ve damak yapısında bozulma olduğunu görüyorum. Doktorlara göre çocukların çoğu parmak emme alışkanlığından 4-5 yaş civarı vazgeçiyor.
Eğer parmak ve emzikten alışkanlığından kalıcı dişlerin çıkma zamanına kadar vazgeçilemediyse parmağın damağa ve dişlere yaptığı basınç damakta ve dişlerde şekil bozuklukları meydana getiriyor. Bu bozuklukların derecesi alışkanlığın yoğunluğuna, parmak-yumruk emme pozisyonuna, süresine göre değişiyor. Alt-üst çene kapanış bozuklukları, konuşma bozuklukları gibi ciddi problemlere bile yol açıyor. Nehir’in probleminin tam olarak ne olduğunu öğrenmek istiyorum ama onu diş hekimine götürmeye ikna edemiyorum. Çünkü diş hekimi korkum Nehir de fazlasıyla var.
ANNELER DE HATALI
Neyse ki süt dişlerinin çıktığı dönemde çürük yaşamadık. Çünkü bu süre en riskli dönem sayılıyor. Süt dişleri normal dişlere oranla daha çok organik madde içerdiği için çürümeye daha yatkın oluyor. Özellikle bazı annelerin sıklıkla yaptığı bir hata da emzik ya da biberonu şeker, bal veya reçele batırarak çocuklara vermeleri, uyku aralarında şekerli süt, meyve suyu gibi gıdalara alıştırmaları... Beslenme düzensizliğinden dolayı dişler çürümeye yatkın hale geliyor.
Çocuklara uygulanan her türlü tedavi ve koruyucu diş hekimliği işlemlerini yapan, bu konuda özel eğitim almış diş hekimleri var. Çocuk diş hekimlerine pedodontist deniyor. Pedodontistlerin çocuklara yaklaşımı daha farklı oluyor. Ama bu durum diş hekimi korkusu olan çocukların oranını değiştirmiyor. Çocukların yüzde 30’u korkuyor. Kız çocuklarındaki korku erkeklere göre daha fazla.
Bu konuda Nehir, Ateş’i de örnek almıyor. Ateş, ne zaman diş hekimine ihtiyaç duyulsa aslanlar gibi dişçi koltuğuna oturuyor ve yapılması gereken her türlü tedaviyi metanetle yaptırıyor. Nehir, Ateş’in bu cesaretine sinir oluyor ve örnek dahi vermemi istemiyor. Diş teli taktırmak eskiden çocuklar arasında alay konusu olurdu. Şimdi neredeyse her iki çocuktan birinde diş teli var ve çocuklar bundan rahatsızlık duymuyor. Özellikle kızlar renkli, takıp çıkarılabilen diş telleriyle arkadaşlarına hava bile atıyor.
Geçen yıl Melis’in taktığı diş tellerine Nehir dáhil birçok arkadaşı heveslenmişti. Ama iş diş hekimine gitmeye gelince yan çizmişti. Biz ailece güzel, sağlıklı dişlere hasret kaldık. Hem de bu devirde...
Çocukları ikna etmek için
Diş hekimi ziyaretlerini eğlenceli macera olarak algılamalarını sağlayın.
Diş hekimi randevularını çocuğunuzun en rahat, dinlenmiş ve uyumlu olduğu saatlere ayarlayın.
Çocuğunuza diş hekimine gitmekle ilgili neşeli hikáyeler anlatın.
Evde dişçilik oynayarak birbirinizin ağzını kontrol edin.
Kendi dişlerinize önem verin ve bunu çocuğunuza hissettirin.
Acil durumlarda yapılması gerekenler
Eğer bir darbe sırasında çocuğunuzun ön dişi tamamen yerinden fırladıysa dişi temiz bir gazlı bez arasına koyup, tükürük ile ıslatarak hemen diş hekiminize gidin.
Diş hekiminize hemen ulaşamayacaksanız gazlı bezi eczaneden alacağınız serum fizyolojik ile ıslatın ve en kısa zamanda ulaşmaya çalışın. En ideali 1 saat içinde tedaviye başlanmış olmasıdır.
Eğer ön dişlerinden biri veya birkaçı kırıldıysa kırılan parçaları bulmaya çalışın ve hemen diş hekiminize ulaşın. Bu esnada parçaları nemli tutmak önemlidir. Serum fizyolojik hatta tükürük bunun için idealdir. Bu parçalar çok kuvvetli ajanlar ile yerlerine yapıştırılırlar ve yapılacak her dolgudan daha estetik ve dayanıklı olurlar.
Aldığı darbeden sonra herhangi bir problem görünmüyorsa bile mutlaka diş hekimi tarafından detaylı muayene yapılmalı ve ilgili bölgeden röntgen çekilmeli. Amaç dişin canlı bölümünde uzun vadede bir problem olup olmadığının tespitidir.