Formula tutkunları pistlerde heyecan yaşarken, biz de kızımla birlikte geri dönüşümlü Formula arabası yaptık. Gerçek Formula arabasına binmek için Nehir gözyaşı bile döktü.
Havuza mı gidelim, evde mi oturalım derken kalktık Kanyon’a gittik. Öğle sıcağında bizi Kanyon’a çeken şey Formula 1 heyecanıydı. Nehir, gerçek bir Formula arabasına bineceği için oldukça heyecanlıydı. Değişik bir gün yaşasın diye Ateş’i de götürmek istedim. Arabalara erkek çocukların ilgisi kızlara göre daha fazla oluyor. Ama evdeki hesap çarşıya uymadı.
Pazar sabahı önce Pınar aradı. "Saat kaçta çıkacaksınız, kaçta döneceksiniz, tam olarak ne tür bir faaliyet yapacaksınız" gibi standart soruların ardından yarım saat sonra bu kez kardeşim telefondaydı. O da birkaç soru sordu. Niyetlerini anladım.
Pazar günü için program yapmışlar ama oğulları bizimle gelmek istediği için programları bozuluyormuş. Çıkmamıza yakın kardeşimin bir kez daha evi aradığını görünce telefonu açıp "Evde yokuz, sinyal sesinden sonra mesajınızı bırakın" dedim. Kardeşim benim kızdığımı anladı, ortamı yumuşatmak için sinyal sesi istedi. Biiip yaptım. Sevgili kardeşim de, planlı faaliyetlerinden dolayı nazik davetimize katılamayacaklarını belirtti. Ateş bizimle gelemedi.
Nehir’le el ele verip Kanyon’a gittik. Alt katta bir faaliyet bir faaliyet... Küçük pet şişelerinden Formula arabası yapılıyordu. Anne-kız pet şişeleri ikili, dörtlü, sekizli, 16’lı olarak birbirine bantladık. Formula arabasının sırt kısmını biz tamamladık. Alışverişe gelen aileler bizim canhıraş çalışmamızı önce uzaktan seyrettiler, sonra onlar da katıldı.
Göz ucuyla hangi ailenin daha çok şişe bantladığını bile takip ettik. Bütün çalışma boyunca Nehir’i gayretlendiren heykeltıraş Barış Karayazgan oldu. Pace Çocuk Sanat Merkezi’nin kurucusu olan Barış Karayazgan, çocukları öyle güzel motive etti ki, çoğunluğu anne-babaların "Sıkıldıysanız gidelim mi" tekliflerini geri çevirdiler.
Gerçek yarış arabası
İki saatin sonunda araba tamamlandı. Renklendirme aşaması da bitince plastik şişelerden oluşan Formula arabası gerçekten çok güzel oldu. Plastik Formula arabası kızımı kesmeyince, Kanyon’a getirilen gerçek Formula arabasına binmek için tutturdu. Koca koca adamlar simülatörle yarışmak için kuyruk olmuşlardı. Nehir’in baskısı karşısında durumuma acıdıklarından fotoğraf çektirmek için birkaç dakikalığına izin verdiler.
Pazar günümüzü farklı bir şekilde değerlendirmiş olduk. Akşam geldiğimizde Ateş aradı. Günümüzün nasıl geçtiğini merak ediyordu. Annem, torununa kıyamadığı için "İyi ki gitmemişsin Ateş, hiç eğlenememişler" dedi. Ama Ateş, babaannesinin sözlerinden tatmin olmamış olacak ki, Nehir’i istedi. Nehir, ballandıra ballandıra Formula arabası yaptığını, gerçek yarış arabasına bindiğini anlattı. Kadınları anlayamadıklarını söyleyen erkekleri anlıyorum. Ateş onunla gelmedi ya, pişman etmek için elinden geleni yaptı.
Bizim kız sanal olanına bindi, kuzenine gol attığını sandı ama hafta sonu Ateş sahaya inecek, Formula 1’i babasıyla izleyecek. Bize de pistin atmosferini dinlemek düşecek.
Taylan Kümeli’den beslenme rehberi
Ünlü diyetisyen Taylan Kümeli, birlikte çalıştığı iki uzmanla birlikte "Bebeklikten Ergenliğe Sağlıklı Beslenme Rehberi" hazırlamış. Altın Kitaplar’dan çıkan kitabın kapağında "Doğumdan yaşamamızın sonuna kadar beslenme bir yolculuktur" sloganı yer alıyor. Taylan Kümeli, bebeğini nasıl besleyeceğini bilmeyen annelere yol gösterirken, çocukluk ve adolesan çağında dikkat edilmesi gereken noktaları ayrı ayrı ele almış. Kitapta, çocuk beslenmesine yönelik ipuçları, örnek menüler, hastalık dönemlerinde beslenme tedavisi, anne sütünün önemi, ek besinler, vitaminler konusu ayrıntılı olarak işlenmiş. Beslenme konusuna meraklıysanız Taylan Kümeli’nin kitabına bir göz atın.