Nilgün Tekfidan Gümüş
Nilgün Tekfidan Gümüş
Nilgün Tekfidan GümüşYazarın Tüm Yazıları

Şöyle bir tur attım

ORTADOĞU. Ne ramazan dinledi, ne de sıcak. Meydanların yanı sıra son bir haftada bölgenin kaderine yön verebilecek önemli diplomatik gelişmeler yaşandı.

Haberin Devamı

*

İFTAR. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail’in baş müzakerecisi Tzipi Livni ile Filistin baş müzakerecisi Saib Erakat’ı Washington’da iftar yemeğinde buluşturdu. Kerry, iki devletli bir çözüm için taraflara 9 aylık süre verdi.
Ancak masada başta Kudüs’ün statüsü, Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimcilerin akıbeti, Filistin devletinin sınırları olmak üzere ciddi problemler var.
En önemlisi de Filistin kanadında Batı Şeria’daki El Fetih ile Gazze Şeridi’ndeki Hamas arasındaki ayrılık. İsrail’i tanımayı bile reddeden Hamas, El Fetih’in yaptığı bir anlaşmayı tanıyacak mı?

*

HAMAS. Mısır’daki askeri müdahale 2007 yılından bu yana Filistin’in Gazze Şeridi’nde iktidar olan Hamas Yönetimi’ne de önemli bir darbe vurdu. Çünkü Müslüman Kardeşlerin Muhammed Mursi iktidarı, aynı zamanda Hamas’ın en büyük destekçisiydi. Mısır Genelkurmay Başkanı Abdülfettah El Sisi’nin, askeri müdahaleden sonra ilk icraatlarından biri Gazze’nin hayat damarı olan Mısır’dan Filistin topraklarına açılan kaçakçılık tünellerini vurmak oldu.
Malum, İsrail’in Hamas’a uyguladığı yaptırımlar nedeniyle, 1.7 milyon Gazzelinin ihtiyaçlarının bir bölümü bu yer altı kaçakçılık tünellerinden karşılanıyor.
Yani El Fetih, Washington’da barış masasına oturduğunda Hamas, Gazze’nin can derdine düşmüş durumdaydı.
Gazze Müteahhitler Birliği’nin açıklamasına göre çimento ve yakıt sevkiyatı sekteye uğradığı için sadece inşaat sektöründe en az 20 bin çalışan işinden oldu.

*

Haberin Devamı

DİĞERLERİ. Müslüman Kardeşlerin Filistin uzantısı olan Hamas’ın kısa vadede Mısır’da destek bulması mümkün gözükmüyor.
Öte yandan Müslüman Kardeşlerin bir diğer müttefiki olan Katar cephesinde de kayda değer gelişmeler yaşandı.
Arap Baharı’nın en büyük finansörü olan babasından geçtiğimiz haziran ayında beklenmedik bir şekilde tahtı devralan Katar’ın yeni Emiri Şeyh Tamim bin Hamad el Thani (33), cuma günü ilk yurtdışı gezisini Suudi Arabistan’a yaptı.
Suudi Arabistan, Mursi Yönetimi’ne milyarlarca dolar akıtan, Suriye’de muhalifleri körükleyen Katar’ın Arapların demokratikleşme hareketine arka çıkmasından rahatsızdı. Mısır’daki askeri müdahaleye sınırlı bir tepki veren Katar, önceki gün de darbe yönetimine ‘halk yaz sıcağında kavrulmasın’ diye elektrik santralında kullanılmak üzere bir tanker LNG (likit doğalgaz) gönderdi. Dün de Katar Dışişleri Bakanı Kahire’deydi.

*

Haberin Devamı

İRAN. Hasan Ruhani, önceki gün dini lider Ayetullah Hamaney’in cüppe yakasını öperek resmen yeni Cumhurbaşkanı oldu.
Ve Ruhani’den ‘Ilımlı İmam’ imajına yaraşır açıklamalar geldi: “Ülke radikal yerine ılımlı bir üslup seçmelidir, çünkü ılımlı üslup bizi refaha ve gelişmeye yöneltecektir.”
Şimdi beklenti Ruhani ile birlikte İran’ın nükleer programıyla ilgili yeni pazarlıklara başlanabileceği yolunda.
Fas’tan Suriye’ye kadar Kuzey Afrika ve Ortadoğu coğrafyasında kimi önceden belli, kimi sürpriz gelişmeler yaşanıyor. Ülkeler dış politikalarına yeni ayar veriyor.
AK Parti hükümeti, yeni ortaya çıkan bu tabloda Hamas’ın en yakın müttefiki gibi gözükmektedir.
Dolayısıyla hükümet, Arap Baharı’nda tersten esen rüzgârların şaşkınlığını bir an evvel kenara bırakmalıdır.
Filistin meselesinin çözümünde samimiyet söz konusuysa Hamas, barışa teşvik edilerek bu sürece bir şans verilmelidir.

Yazarın Tüm Yazıları