Paylaş
Bugün size Kolombiya’nın Oslo’ya uzanan barış sürecini anlatacağım.
*
FARC. Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’nin kısaltması. 1964 yılında Manuel Marulanda tarafından, Komünist Partisi’nin silahlı kanadı olarak kuruldu. Amaç zenginlere karşı köylü sınıfının haklarını korumak, kaynakların sömürülmesine karşı çıkmak, yabancı sermayeye dur demekti. Hali hazırda gerillalar, daha çok ülkenin güneydoğusundaki ormanlık alan ve And Dağları düzlüklerinde faaliyetini sürdürüyor.
Adam kaçırma, iş adamlarını haraca bağlamak, uyuşturucu kaçaklığı en önemli gelir kaynakları. Terör, 200 binden fazla kişinin hayatına mal oldu, yüzbinleri de evini yurdunu terk etmeye zorladı.
*
REFORM. Son 10 yıldır devlet, FARC’a birkaç cepheden birden saldırdı. ABD’nin milyar dolarlık yardımıyla palazlanan asker, örgütün tepe isimlerini hedef aldı. 2011 yılında örgüt lideri Alfonso Cano’nun öldürülmesi, örgüte esaslı bir darbe indirdi.
Devlet gerillanın aktif olduğu bölgeyi nispeten daha güvenli hale getirdi, sosyo-ekonomik ve finansal açılımlar sayesinde halk, saf değiştirmeye başladı.
Refah seviyesi yükselirken, gerilla sayısı yarı yarıya azalarak 9 bine gerileyen FARC gözden düştü.
Şubat ayından bu yana süren gizli görüşmelerde 5 maddelik bir yol haritası üzerinde anlaşıldı. Buna göre, toprak reformuna gidilerek yoksul köylüler için iş imkânları yaratılacak, dağdan inen gerillaların siyasi sisteme dâhil olması sağlanacak, gerilla silahsızlanacak, FARC; uyuşturucu kaçakçılığına son verecek, 50 yıllık savaşın mağdurları tazmin edilecek.
*
HAPİSTEKİ lider. Perşembe günü taraflar ilk kez Norveç’in başkenti Oslo’da resmen müzakerelere başladıklarını ilan ettiler. Gergindi başlangıç. Ne de olsa üzerlerinde yılların husumeti vardı. Görüşmeler kasım ayında Havana’da sürecek.
Örgüt, üç Amerikalı’yı kaçırma suçundan ABD’de 60 yıllık hapis cezası çeken örgüt liderlerinden Simon Trinidad’ın da müzakerelerde yer almasını istiyor.
ABD’nin bu isteğe olumlu yaklaşmayacağı yolunda bir görüş hâkim. Öte yandan Trinidad’ın telekonferans sistemiyle görüşmelerde yer almasına yönelik öneriler de var. The Guardian Gazetesi’ne göre ABD Dışişleri Bakanlığı’dan bir yetkili, “Kolombiya’dan gelen her türlü talebi görüşürüz” diyor. Uyuşturucu kaçakçılığı ABD’nin de canını yakıyor çünkü.
Barış görüşmeleri sürerken çatışmalar da devam ediyor. Önceki günkü çatışmalarda 5 Kolombiyalı asker daha öldü. İki taraf da barış tesis etmenin ve korumanın savaştan daha zor olduğunun farkında, ama şimdilik silahların gölgesinde olsa da sürece devam etmekte kararlı.
Paylaş