Paylaş
Fransa’nın bunu neden yaptığı malumdur. Ermenistanlı yetkililer bile bunu Nicolas Sarkozy yönetiminin 2012 başkanlık seçimlerindeki yaklaşık yarım milyon Ermeni asıllı oy için yaptığının farkındadır.
Ancak Ermenistan’daki umut, 1915 olaylarının 100’üncü yılı arifesinde bunun bir emsal teşkil edip diğer Avrupa ülkelerine yayılması, ABD tarafından da tanınmasıdır.
***
FRANSA Ulusal Meclisi’nde kabul edilen yasa teklifinin yürürlüğe girebilmesi için bir sonraki adres parlamentonun üst kanadı olan Senato.
Senatörler, “büyük seçmen” diye anılan yaklaşık 150 bin kişi tarafından seçiliyor. Geçen eylül ayında Sosyalist Parti, modern Fransa tarihinde ilk kez Senato’nun kontrolünü az bir farkla ele geçirdi. Senato Başkanı Sosyalist Partili Jean Pierre Bel oldu. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de Sosyalist Parti’nin adayı François Hollande’a daha fazla şans tanınıyor.
Hollande ve Jean Pierre Bel, inkâr yasasının gündeme alınmasında söz sahibi olacak kişiler. Senatör Bel, aynı zamanda daha önce reddedilen soykırımı inkâr yasasının gündeme alınmasını sağlayan kişidir.
Şimdi Ermeni diasporası teklifin gündeme alınması için bu aktörlere çoktan baskı yapmaya başladı bile.
***
ELBETTE ki, günün kritik sorusu şu: Ermeni soykırımını inkârı suç sayan yasa teklifi Senato’dan geçebilir mi?
348 üyeli Senato’da Sosyalistlerin 141, Sarkozy’nin Halk İçin Birlik Partisi’nin (UMP) 132 üyesi bulunuyor. Senato’nun teklifi gündeme alabilmek için başkanlık seçimi tatiline girmeden önce 22 Şubat’a kadar süresi bulunuyor.
Sarkozy’nin UMP’si içinde bile birçok kişi teklife karşı çıktığını gizlemiyor. Sosyalist Parti de her ne kadar inkâr yasası girişimini temelde desteklese de Sarkozy’nin inisiyatifi olması nedeniyle konuyu ince eleyip sık dokuyacaktır. Türkiye’nin bu kısa dönemde atacağı adımlar ise büyük önem taşımaktadır.
***
HAKLI olarak Türkiye, soykırım olup olmadığını tartışmayı Fransa’da tarihçilere bile yasaklayan bu yasa teklifine karşı büyük tepki gösterdi.
Ancak şimdi abartıyı bir yana bırakıp ciddi bir kriz yönetimi zamanıdır. Ankara, derhal teklifin Senato’dan geçmesini engellemek için elinden geleni yapmalıdır.
Diplomatı, tarihçisi, siyasetçisi, akademisyeni, öğrencisi Fransa’daki muhataplarıyla temasa geçerek kamuoyu oluşturmaya çalışmalıdır. Bu yasanın en çok da Türk-Ermeni ilişkilerine zarar vereceği anlatılmalıdır. Avrupa’daki Türk lobisi baskılarını arttırmalıdır. Bu faaliyetleri koordine etmek için büyükelçi Paris’e geri dönmelidir. Ermenistan ile de diyalog yolu canlandırılmalıdır.
***
FRANSA’da yasa teklifi geçse de geçmese de Türkiye, kendi içinde de 1915 olaylarını tartışabilecek olgunluğa ermelidir. Arşiviyle, görgü tanıklarıyla, tarihçileriyle, aklıselimle, birbirini rencide etmeden, vicdanla, korkmadan, kavramlara takılmadan tartışma zamanıdır.
Fransa’nın biraz da Akdeniz havzasında parlayan Türkiye’nin damarına basmak için bu teklifi gündeme getirdiği bellidir. Türkiye büyük ülkedir. Bu gücünü de Ermeni tartışmalarında inisiyatifi ele alarak bir kez daha göstermelidir.
Merak ediYORUM
* İnkâr yasası deyince elimde olmadan aklıma kıyak vekil emekliliği geliyor. Sormadan duramayacağım, vekilin kent eşrafının sünnetinde taktığı altını niye vatandaş ödesin?
* Suriye, Arap Birliği ile yaptığı anlaşma uyarınca uluslararası gözlemcileri kabul etmeye başladı. Nihayet Suriye ile ilgili objektif bir görüntü elde etmek mümkün olacak mı?
* WikiLeaks köstebeği Er Bradley Manning’in yargılanması başladı. Aslında Manning, diplomasi belgelerini sızdırarak ABD’ye hizmet etti. Manning, divanı harpte yargılanır mı, yoksa daha hafif bir cezayla yırtar mı?
Paylaş