Nilgün Tekfidan Gümüş
Nilgün Tekfidan Gümüş
Nilgün Tekfidan GümüşYazarın Tüm Yazıları

Hedef umutlarımız

...

Haberin Devamı

KURBANLAR...

REINA’yı vuran terör sadece Türkiye’yi değil, neredeyse Ortadoğu’nun tamamını hedef aldı.

Saldırının yaşandığı yılbaşı akşamından bu yana Fas’tan Hindistan’a kadar geniş bir coğrafyada cenazeler kalkıyor.

Çünkü ölen 39 kişiden 26’sı yabancıydı. Ve yabancıların büyük kısmı Arap ya da yakın doğu ülkelerinden yeni yılı karşılamak için Türkiye’yi seçmiş turistlerdi. Lübnan, İsrail, Suudi Arabistan, Ürdün, Irak, Tunus, Fas, Libya ve Hindistan gibi ülkelerden gelip Reina’da aynı acımasızlığın hedefi oldular.

- Leanna Nasser, saldırıda ölen en genç kurbandı.18 yaşındaydı. Filistin asıllı İsrail vatandaşıydı. Tel Aviv yakınlarındaki Tira kentinden gelmişti. Tira Belediye Başkanı Abd el Hai’nin söylediği gibi; hayalleri vardı; hayatta yol alacak, aile kuracaktı.

Haberin Devamı

- Reina’da en çok kurban veren ülkelerden biri ise Suudi Arabistan oldu. Bu ülkeden yedi kişi ölmüş, 13 kişi ise yaralanmıştı. İkiz kardeşler Ahmed ve Muhammed Al-Fadl kardeşler ölüme de birlikte gitmişlerdi. İki kardeşinin naaşını teslim alan ağabeyleri Amr, “Takdiri ilahi, sabredeceğiz” diyordu.

- Suudi kadın avukat Şahad Abdülkerim Samman (26) da ölenler arasındaydı. Ölüm acısı yetmezmiş gibi şimdi ailesi bir de genç kadının kız arkadaşlarıyla Reina’ya gittiği yolunda eleştirilerle baş etmek durumunda kalıyor. Avukat ağabeyi Süleyman, Suudi basınına iddiaları yalanlayarak, “Amcası ve yengesiyle tatile gitmişti. Kulübe de masa tutmak için erken gitmiş” diyerek kardeşini savunuyor.

TEPKİLER...

- 2016 Türkiye için zor bir yıl olmuştu. Terör, darbe girişimi, savaş, şehit, ekonomik kriz haberleri bir birini izlemişti. Aslında insanlar yeni yıl vesilesiyle bu kabus sayfasını kapatıp yeni bir sayfanın umudunu yaşamak istiyordu. İşte Reina’ya sıkılan kurşunların hedefi oradaki insanlar olsa da diğer hedefi bu umut tohumlarıydı.

- Maalesef yeni yılın ilk gününde de Türkiye yine dünya manşetlerindeydi. Paris’teki ‘Bataclan’ konser salonundaki katliamı andırdığından, ayrıca terör eyleminin DEAŞ tarafından düzenlenmesi nedeniyle sanki empati dozu biraz daha fazlaydı.

Haberin Devamı

- New York Times gazetesi, “İstanbul saldırısı Türkiye’nin derinleşen fay hatlarını ortaya çıkardı” başlığını atmıştı. Spiegelonline’ın Berlin büro şefi, “Türkiye’nin kaosa gömülmesi kimsenin işine gelmez” diyerek Avrupa’ya mesaj veriyordu. Independent’ın seyahat yazarı Simon Calder, “Teröre en iyi yanıt Türkiye’de tatil” diyordu. İngiliz Times Gazetesi, başyazılarından birinde “Batı’nın verebildiği tüm desteği Türkiye’ye vermesi gerektiğini” savunuyordu.

- Dünya liderlerinin resmi açıklamalarında ise başsağlığı ve kınama ifadeleri öne çıkıyordu.

SINAV...

- 20 Temmuz 2015 Suruç saldırısından bu yana Türkiye bir terör dalgasının ortasında.

- Türkiye, aylarca roket saldırılarıyla Kilis’e kabus yaşatan DEAŞ’ı sınırından aşağıya itmek için Fırat Kalkanı operasyonunu yürütüyor. Bir yandan iki Kürt bölgesi arasında bir tampon oluşturmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

- Suriye’de Rusya ile yapılan işbirliğinin ardından Irak ile de ilişkiler yeniden gözden geçirileceğe benzer. Haftasonu Başbakan Yıldırım, Bağdat’a ve Erbil’e gidecek. Başika krizinin ardından ikili ve bölgesel sorunlar masaya yatırılıp uzlaşma zemini aranacak.

- ABD’nin desteklediği terör örgütü PKK’nın uzantısı YPG’nin içinde yer aldığı SDG, DEAŞ’ın Suriye’deki merkezi Rakka’yı, Irak ordusu ise milisler eşliğinde Musul’u almak için savaşıyor. Türkiye de El Bab’ı DEAŞ’tan almak için savaş veriyor. DEAŞ kontrol ettiği üç önemli yerde baskı altında. Toprak kaybetmesinin DEAŞ’ı bölgede zayıflatsa bile terör saldırılarıyla varlığını sürdürmeye çalışacağı beklentisi söz konusu.

Haberin Devamı

- Washington Post gazetesinde önceki gün bir analiz vardı. Türkiye ve Irak’ın sahada DEAŞ’a karşı verdiği mücadeleyi kazanabileceği, ancak terör örgütü DEAŞ’ın Reina saldırısı gibi eylemlerle istikrarsızlık sağlamaya çalışabileceği belirtiliyordu.

 - Suriye’de savaş patlak verdiğinde bunun en büyük sıkıntısını çeken ülkelerden biri Türkiye oldu. Domino etkisi gibi. Türkiye’nin kaosa sürüklenmesine göz yummak, Avrupa için de istikrarsızlık anlamına gelir. Dolayısıyla her zamankinden daha fazla destek ve dayanışmaya ihtiyaç var. Askeri, ekonomik, istihbarat ve siyasi anlamda müttefikleri Türkiye’ye güvenliği ve istikrarı için gereken desteği vermelidir.

Haberin Devamı

- Reina’nın şokunu henüz atlatamamışken, dün İzmir’den gelen yeni eylem haberiyle sarsıldık. Kahraman Türk polisi Fethi Sekin hayatı pahasına sonuçları çok daha kötü olabilecek bir saldırıyı önledi. Yine yüreklere, evlere terör ateşi düştü. Zor bir süreçten geçiyoruz. İnadına güçlü olalım, inadına birlik duralım.

Yazarın Tüm Yazıları