Paylaş
Steinmeier’in İstanbul’da Almanya’dan özel olarak getirdiği dönerle yaptığı sunuma, önceki gün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki öğle yemeğinde dönerle karşılık verildi. Ancak ziyaret ‘döner’den fazla anlamlar taşıdığı için iki ülke ilişkileri açısından önemli bir gelişmeydi.
TÜRK İŞÇİLERE TEŞEKKÜR
CUMHURBAŞKANI Steinmeier’in pazartesi günü Sirkeci Garı’nda yaptığı konuşmada Türk işçilerin Alman kalkınmasına yaptığı katkıya vurgu yapması değerliydi. Elbette Alman yönetimi daha önce de bunu sık sık ifade etmişti. Ancak Türkiye’den Almanya’ya giden ilk işçilerin çıkış noktası olan Sirkeci’de bu sözlerin söylenmesi daha sembolik bir anlam taşıyordu.
Steinmeier, daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı basın toplantısında da Almanya’da 3 milyon Türkiye kökenlinin yaşadığını belirterek “Dünyadaki hiçbir ülkeyle Almanya’nın bu kadar yoğun dostane ve ailevi ilişkileri yoktur” ifadesini kullandı.
55 MİLYAR EURO’LUK İŞBİRLİĞİ
ASLINDA Türkiye’nin de dünya üzerinde başka bir ülkeyle böylesine bir ‘akrabalık’ ilişkisi olmadığını söyleyebiliriz. NATO ve Avrupa Birliği ile ortaklıkların yanı sıra iki ülke önemli de ticaret ortağı. Türkiye’nin finans alanındaki reformlarının Avrupa ve Batı’da takdirle karşılandığını söyleyen Steinmeier, iki ülke arasındaki ticaretin 55 milyar Euro’ya ulaştığını da söyledi. Almanya, geçen yıl Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülke oldu.
İhracat yüzde 18.8 artarak 30.7 milyar Euro’ya ulaştı. Buna karşılık Almanya’dan ithalat yüzde 1.8 azalarak 24.3 milyar olarak gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, hedefin ikili ticareti 60 milyar dolar seviyesine yükseltmek olduğunu söyledi.
ÖNEMLİ SATIRBAŞLARI
BASIN toplantısının en hassas konularından biri Gazze’ydi. İsrail’e Hamas’a karşı savaşında en çok desteği veren ülkelerden biri malûm Almanya. Steinmeier, Hamas’ın 7 Ekim baskınının Gazze’deki krizi başlattığını söyledi.
Erdoğan ise İsrail’in saldırılarının bölgesel ve küresel barışı tehdit ettiğinin altını çizdi. Steinmeier’in “Gazze’deki insani durumu düzeltmek zorundayız. Savaşın bölgeye yayılmasını engellemeliyiz. Bu konuda da Türkiye’nin önemli bir görevi var” dedi.
TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ ROLÜ
HER ne kadar Türkiye’nin Hamas ile ilişkisi Batı’da tepki çekse de bu ülkeler bunun aynı zamanda Ankara’ya bir arabuluculuk rolü sağladığının da farkındalar. Nitekim Erdoğan da basın toplantısında İsrail ile ticaretin bittiğini söylerken, Hamas’ın elindeki İsrailli rehineleri kastederek “Rehine takası konusunda gayret içindeyiz” dedi. Bunlar İsrailli aileler için umut verici sözlerdi.
Türkiye, Gazze’de olduğu gibi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yönetimiyle süren ilişkiler sayesinde Ukrayna barışında da aracı olabilecek potansiyele sahip bir ülke. Steinmeier, Erdoğan’ı haftaya Almanya’da yapılacak Ukrayna konferansına davet ettiğini de açıkladı.
GÖÇMEN MUTABAKATI
ALMAN Cumhurbaşkanı, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerde basın özgürlüğü, hukuk devleti ilkelerinin son derece önemli olduğunu, vize konularında ilerleme için de gerekli olduğunu söylerken Alman basınında eleştirinin dozu sınırlı kaldığı gerekçesiyle tepki çekti.
Türkiye, 2016 tarihinde AB ile yaptığı mutabakatla, Yunan adaları üzerinden düzensiz göçün önüne geçilmesi konusunda Avrupa açısından önemli bir rol üstlenmişti. Avrupa’da bu işbirliğinin devam etmesini isteyenlerin sayısı az değil.
DÖNÜM NOKTASI MI
EZCÜMLE, Steinmeier’in ziyaretinin son dönemde Ankara-Berlin ekseninde en uzlaşmacı görüşmelerden biri olduğunu söylemek mümkün. Ziyareti baştan sona takip eden Hürriyet Berlin Temsilcisi Ahmet Külahçı’ya sorduğumda o da gayet iyi bir havada geçtiğini söyleyerek “İlişkilerin yeniden geliştirilmesi önemli bir sinyaldi” yorumunda bulundu.
Umalım ki, ziyaret Türkiye’nin AB ile Gümrük Birliği’nin yenilenmesi, vize serbestisinin sağlanması ve Türkiye’ye savunma sanayisinde uygulanan kısıtlamaların kaldırılması gibi konularda da yeni sayfaların açılmasına vesile olsun.
Paylaş