Paylaş
Sonra hacker tehditleri yüzünden ‘Interview’ filminin gösterimini iptal eden Sony Pictures Şirketi’ne “Önce benimle konuşsaydılar” diye çatıyordu.
*
OBAMA, 2012 yılında ikinci kez seçilip yeniden başkanlık koltuğuna oturduğunda danışmanlarına talimat vermişti. “Büyük düşünün” demişti. Beyaz Saray’ı bıraktığında tarihe geçecek önemli başarılar üretilmesini istemişti. İran ile nükleer pazarlık başlatılmış, Küba ile ise gizli diplomasi devreye girmişti.
Ve perşembe günü Küba ile 50 yılı aşkın süredir devam eden düşmanlığın sona ereceği açıklandı.
Bomba haberdi. Lakin ABD, yine bu hafta tarihe geçecek başka bir bombayla sarsıldı.
Bilgisayar korsanları, ABD’nin çok önem verdiği ifade özgürlüğüne saldırdılar. Hackerların “Sinema salonlarına 11 Eylül tarzı saldırılar düzenleriz” tehditleri yüzünden ‘Interview’ (Söyleşi) isimli filmin Noel’de başlayacak gösterimi iptal edildi.
*
FİLMİN niye böylesine büyük bir kriz yarattığına gelince...
Aynı zamanda yönetmeni olan Seth Rogen ve James Franco, filmde çok izlenen bir söyleşi programının yapımcı ve sunucusu rolünde.
Senaryoya göre Kuzey Kore lideri Kim Jong-un da bu ikilinin programını bayılarak izliyor, bu nedenle de onların röportaj talebine olumlu yanıt veriyor. İkilinin Kuzey Kore’ye gideceğini öğrenen CIA ise onlara diktatörü öldürme teklifiyle geliyor.
Ve filmin son sahnesinde Kuzey Kore liderinin helikopteri füzeyle infilak ettirilirken kapısından dışarı bakan Kim Jong-un da havaya uçuyor. Krizin nedeni bu sahne.
Filmi izleyen eleştirmenlere göre öyle fevkalade, dahiyane bir yapım değil.
*
ANCAK Kuzey Kore’ye göre anlaşılan Hollywood, kırmızı çizgiyi aştı.
Pyongyang yaz aylarından bu yana filmin gösterimini savaş nedeni sayacağını ilan ediyordu. Önce kasım ayında Sony şirketinin e-posta hesapları bilgisayar korsanları tarafından hacklendi. Sonra şirketin gizli yazışmaları ifşa edildi.
Ve geçen hafta bir mail uyarısı daha geldi. Sinema salonlarının filmi göstermesi halinde terör saldırılarına maruz kalabileceği uyarısı yapıldı. Dört sinema zinciri son anda filmi göstermeyi reddetti. Sony de geri adım atıp Noel’de vizyona girmesi beklenen filmin gösterimini iptal etti.
Amerikan istihbarat kurumu FBI’ya göre saldırı Kuzey Kore’nin işi. Korsanlar ‘Barış Muhafızları’ adını kullanıyor. Şifrelemeleri, çalışma saatleri, kullanılan İngilizce; Kuzey Kore devletinin bilişim dairesi ‘Birim 121’e işaret ediyor.
3 bin kişilik bir ekipten oluşan 121’in korsanları özel olarak seçiliyor, yetiştiriliyor, Rusya ve Çin olmak üzere yurtdışı eğitim de görüyor. Daha önce Güney Kore’ye düzenlenen sanal saldırılardan da onlar sorumlu tutulmuştu.
*
KRİZ nedeniyle Sony büyük darbe yemiş durumda.
44 milyon dolar harcadığı filmi rafa kaldırmak zorunda kaldığı yetmiyormuş gibi bir de hacker’lara teslim olmakla suçlanıyor.
Sony, “Hata yapmadık. Sinema zincirleri filmleri göstermek istemedi” diyor.
Hollywood ise öfkeli... Aktris Mia Farrow’a göre, “Kötü adamlar kazandı.” George Clooney, “Kim Jong-un ve diğer lanet olası insanlar tarafından bir şeyleri yapamayacağımızın söylenmesine göz yumamayız” diyor.
ABD eski Temsilciler Meclisi Başkanı Newt Gingrich’e göre ise “ABD ilk siber savaşını kaybetti.”
Obama tepkileri Kuzey Kore’ye ‘ABD’nin uygun gördüğü bir zamanda uygun bir şekilde yanıt verileceğini’ söyleyerek yatıştırmaya çalışıyor. ABD, suçlamaları kabul etmeyen ve ‘Birlikte araştıralım’ diyen Pyongyang’ı reddetti. Washington şimdi Kuzey Kore’yi Çin aracılığıyla cezalandırmayı umuyor. Enstrümanları ise sınırlı.
*
KRİZİ özetlersek.
Vahimdir. Çünkü ABD’nin en kutsallarından biri sayılan ifade özgürlüğü darbe yemiştir. Korsanlar, uluslararası bir şirketin server’ını ele geçirmekle kalmamış, ABD kamuoyunun tercihlerine doğrudan müdahale edebilmiştir.
Önemlidir. Yeni dönem savaş biçimlerini anlamak için analiz edilmesi gereken bir vakadır. ABD gibi bir ülkenin bile sanal saldırılara karşı nasıl korunmasız olduğunu bir kez daha ortaya çıkarmıştır.
Ciddidir. Önceki günkü nükleer silahlanmaya devam edeceği yönündeki haberini de işe katarsak Kuzey Kore yeni yıla artan bir tehdit olarak girmektedir.
Paylaş