Paylaş
Hürriyet EGE’nin web sayfasında bir göründü, bir kayboldu haber...
Oysa, “Gymnasion, Kütüphane, Theatron ve Stadium” fakiri, üstelik, Gerontikon -yaşlılar meclisi- düşüncesini, soldan sağa 20 “soyadı”nın dedikodu buluşması zanneden, ortak akıl yoksunu İzmir’in; Eskişehir’den sonra, komşusundan da alacağı dersler saklıydı o haberde.
Çünkü siz bu satırları okurken, Aydın’ın en önemli ören yerlerinden Nysa Antik Kenti, 1800 yıl sonra, tekrar “fantastik” bir toplantıya ev sahipliği yapılıyor olacak.
Aslında önünden geçmişliğiniz vardır mutlaka.
Aydın–Denizli Karayolu üzerinde, başınızı, Sultanhisar’ın sırtlarına çevirirseniz, Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal’ın “Romantik görünümlü” dediği “antik kent”in izleriyle karşılaşırsınız.
“Nysa”dır burası... “Karia” kentlerindendir.
Augustus devrinin ünlü gezgin ve coğrafyacısı Amasyalı Strabon ile tarihçi Stephanos’un anlattıklarından, kentin Helenistik devirde, M.Ö. 3. yüzyılın ilk yarısında Seleukos’un oğlu I. Anthiochos Soter tarafından kurulduğunu öğreniyoruz.
Alman Walther von Diest tarafından, 1907’de, arkeolog ve haritacılardan oluşan bir ekiple başlatılan kazılar aralıklarla devam etmiş.
Çalışmalar 2012 yılından itibaren Aydın Arkeoloji Müzesi başkanlığında, Ankara Üniversitesi DTCF Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Hakan Öztaner’in bilimsel danışmanlığında sürdürülüyor.
Kentte yaşamın, MS 13. yüzyıla kadar devam ettiği ortaya çıkarılan kalıntılardan anlaşılıyor. Aydın bölgesine Selçuklular ve Anadolu Beylikleri’nden Menteşe ve Aydınoğulları hakim olduktan sonra, 15. yüzyıldan itibaren Nysa terk edilerek güneyindeki günümüz yerleşimi olan Sultanhisar’da yaşanmaya başlanmış.
Bugün, Nysa’yı çevreleyen Helenistik şehir suruna ait herhangi bir kalıntıya rastlanamıyor.
Strabon’un kentin doğu yakasındaki yapılar arasında saydığı, (üstü kapalı, kentteki birçok kültürel ve politik toplantılara hizmet etmiş olan) “Gerontikon”dan da günümüze hiç bir arkeolojik kalıntı ulaşamamış.
Bizans yapı kalıntısı kütüphanenin kuzeydoğusunda 10 bin kişilik tiyatro bulunuyor.
Kütüphane 2 katlı ve Ephesos’taki Celsus Kütüphanesi’nden sonra Anadolu’nun en iyi korunmuş antik çağ kütüphanesi olduğu biliniyor.
Kentin en iyi korunmuş yapısı ise, “Bouleuterion”.
İşte, M.S. 2. yüzyılda Nysa’lı zengin Sextus Iulius Antoninus Pythodoros tarafından annesinin vasiyeti üzerine yaptırılan ve uzun süre yaşlılar meclisi toplantıları için kullanılan alan bu kez bugün (14 Eylül Pazartesi saat 18:00’de) 81 üyesiyle Aydın Büyükşehir Belediye Meclis üyelerini ağırlayacak.
Büyükşehir Belediyesi’nin eylül ayı ilk meclis toplantısı antik kente gerçekleşecek; toplantı, izlemek isteyen vatandaşlara da açık olacak.
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, “...Nysa antik kentine dikkat çekmek amacıyla meclis üyeleriyle birlikte böyle bir karar aldıklarını, Aydın’ın antik kentlerle dolu bir coğrafya olduğunu, kentin tarih boyunca demokrasiye aşina bir bölge olduğunu” söylüyor.
“Bu topraklarda 2 bin yıl önce de meclis kültürü olduğu”nu sözlerine ekliyor Çerçioğlu; “Aydın’da 2 bin yıl öncesinde olduğu gibi günümüzde de ortak akıl kültürü ile hizmet yürütmeye çalışıyoruz...”
Sayın Başkan’ı içtenlikle kutluyor ve teşekkür ediyorum. Bunlar, “bir topuklu ayakkabının fantezi adımlar”ı değildir. Bunlar, ağlamadan siyaset yapmanın, PR’ı ustalıkla yönetmenin, hedef gözeterek ekonomi modellemenin “ayak sesleri”dir.
Paylaş