Paylaş
Çok isteyerek kullandığım bir başlık olmadığını itiraf etmeliyim... Ama baktım ki boz bulanık süreç, “viran olacak kasra bu zahmet çoktur” kurgusuyla işliyor, “bari” dedim, “memlekete yararı dokunacak işlerden bahsedeyim”.
Kim mi PATRİMONİTO? O bir genç miras koruyucusu... Genç arkadaşlarımızın UNESCO Dünya Mirası ile ilgili çalışmalar yaparken, kendilerini simgelemesi için oluşturdukları bir logo, bir simge... Bu işareti gördüğünüz her yerde UNESCO tarafından çok titiz bir incelemeden geçirildikten sonra kabul edilmiş bir “Dünya Mirası” ile karşı karşıya olduğunuzu anlamalısınız...
UNESCO, 1972 senesinde, Dünya Kültür ve Doğa Mirası’nın korunmasına dair bir sözleşme hazırladı ve Birleşmiş Milletler’e üye ülkelerin imzasına açtı. Bu Miras’ın bir tanımı yapıldı. Türkiye bu sözleşmeyi 1983 yılında imzaladı. Bugüne kadar, sözleşmeye imza atan 189 ülkeden 151’inde; 745 insan yapısı kültürel, 189 doğanın yarattığı doğal ve 29’u da iki ya da karma olmak üzere 962 yer Dünya Mirası ilân edildi ve koruma altına alındı. Ülkemiz, Dünya Mirasları Listesinde, şimdilik onaylanmış 11 miras ile yer alıyor. (Kapadokya, Pamukkale-Hierapolis, İstanbul, Sivas Divriği Ulu Camii, Selimiye Camii, Hattuşa, Truva, Nemrut, Safranbolu, Çatalhöyük ve Ksantoıs-Leteoon..) Bu listeye ek olarak, Türkiye’den 37 yer daha Dünya Mirası ilân edilmek için UNESCO’ya önerilmiş durumda. Süreç hayli zor, bilimsel ve profesyonel bir çalışma içinde işletiliyor. Komite ve bağlı organlar, 1 yıl boyunca önerileri inceleyerek, her yıl değişik bir ülkede Haziran – Temmuz aylarında yaptıkları toplantıdan sonra, o sene listeye alınmayı hak eden yerleri açıklıyorlar.
Dünya Mirası nedir?
Geçmişten geleceğe bir armağandır. Geçmişten gelen, bugün birlikte yaşadığımız ve gelecek nesillere aktardığımız varlıklarımızdır. Onlar, yeri doldurulamaz yaşam ve ilham kaynaklarımızdır; bizim referans noktalarımız ve kimliğimizdir. Dünya Mirası olan yerler, bulundukları topraklara bakılmaksızın, bütün insanlığa aittir.
Bu işi kovalayan bir dernek var
“Dünya Mirası Gezginleri Derneği’nin başkanı bir İzmirli; Atilla Ege... Bir avuç insan, O’nunla birlikte kapı kapı dolaşıyor. “Dünya Mirası olan bir yerin, saygısızca bozulamadığını, kirletilemediğini, sürekli bakım ve koruma altına girdiğini, buraların bakımı, tamiri ve korunması için yapılacak harcamaların bir bölümünün UNESCO üyeleri tarafından ortaklaşa ödendiğini, Dünya Miraslarını takip eden, meraklı ve hatırı sayılır bir turist grubu olduğunu ve bu özel turların ciddi gelir getirdiğini, ülkelerinde, yörelerinde Dünya Mirası bulunan insanların gurur ve övünç duyması gerektiğini” anlatıyorlar. Özellikle okul çağındaki çocuklarımızı karşılık beklemeden bilgilendirip, onları PATRİMONİTO yapıyorlar. Bu gönüllüleri desteklememiz lâzım. Sayımızın artması, bilgilendirme ve eğitim çalışmalarını daha etkin hale getirecek. Bu da koruma bilincine çok yönlü katkı anlamına gelecek. Haydi İzmirliler, bize katılın!
Bir yanlış anlaşılma olmasın
Yazının başlığına bakıp da bu logoyu “teslim” fikrini perçinlemek üzere Âkil insanlar için tasarlanmış sanmayın. Dünyaya el sallayan PATRİMONİTO’dur O...
Paylaş