Paylaş
İZMİR Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın (İKSEV) İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları ile düzenlediği 21. İzmir Avrupa Caz Festivali, “Furio Di Castri” (Furio Di Castri-Kontrbas, Jacopo Ablini-Tenor saksafon, Fabio Giachino-Piyano ve Ruben Bellavia-Davul) konseri ile başladı. Bu kadarını zaten gazete manşetlerini izleyenler de biliyor. Hattâ, 12. Caz Afişi Yarışması ile Polonyalı grafikçi–ressam Rafal Olbinski’nin “Kapaktaki Caz” sergilerinin, 20 Mart’a kadar ziyarete açık olduğunu da duymuş olmalısınız. Ben bugün, madalyonun “daha az bilinen tarafı”nı takdime çalışacağım. Çünkü İKSEV, (bana göre) “kulağa ve göze” hitap eden, bildik etkinliklerinden çok daha önemli projelere imza atıyor. “Yarına yatırım yapan” kimliği ile İKSEV, kenti, bugünün değil, yarının festivallerine hazırlıyor. İKSEV’in bursuyla İtalya’da eğitim gören gençlerden bazıları, bakın (küçük alıntılarda) neler söylüyor:
“Siena bursunu, 14. İzmir Caz Festivali’nin gerçekleştirdiği workshop sonrasında kazanmıştım. Öncelikle bu süreç ve Açık Caz Orkestrası deneyimi, aynı şehri paylaştığım müzisyen arkadaşlarla bir buluşma platformu oluşturması açısından önemli. Yaşadığım Siena sürecinin; caz müziğinde peşine düşülen özgür sesin, dönem yaklaşımıyla analizinin önemi ve etkisindeki farkındalığımı arttırdığı da bir gerçek. Her akşam eğitmen hocaların ve dünyanın değişik ülkelerinden gelen öğrencilerin performanslarına tanık olmak ve beslenmekse hediye gibiydi. / ...Kişisel olarak biriktirdiğim tüm müzikal deneyim ve eğitimin toplamından, kendi dilimi yaratmak adına yararlanmaya çalışıyorum”. (Evrim Özkaynak)
“2009 yazında Siena Jazz Vakfı’na İKSEV tarafından aldığım burs hayatımda bir dönüm noktasıydı. Birçok caz üstadıyla dersler yapma ve çalma fırsatım oldu. Birçok iyi müzisyenle arkadaş oldum ve en önemlisi çok şey öğrendim / ...Bu günler benim müzikal karakterimi geliştirmeme çok yardımcı oldu. İKSEV’e beni bu değerli ödülle onurlandırdıkları için teşekkür ediyorum”. (Halil Çağlar Serin)
“Siena, benim müzikal yaşantımın en önemli basamaklarından birini oluşturuyor. / ...2007 Siena bursundan sonra 2008’de Türkiye Yamaha All Star “en iyi bas gitarist” ödülünü, 2009’da Berklee College of Music Arif Mardin bursunu, yaz bursu için Berklee’ye gittiğimde full-time okuma bursunu, Western Oregon University Mel Brown bursunu, 2010’da The Collective School of Music -New York- Advanced bursunu, New Hampshire Bass Festivali –full- bursunu ve Modern Music Academy’den burs kazandım. Bugünlerde the Collective School of Music Advanced programını bitirdim ve ‘accompanist–eşlikçi’ olmak için tekrar çağrıldım...” (E. Buğra Balcı)
“Bu burs yapabileceklerimin düşündüklerimle sınırlı olmadığını gösterdi ve müzikal bakış açımın gelişmesinde çok büyük katkısı olan müzisyenlerle tanıştırdı...” (Çağıl Çap-İtalya Conservatorio di Musica F.A.Bonporti–Trento)
“Dünyanın çok az yerinde bulunabilecek bir müzik ve networking ortamı. New York’tan ve Avrupa’dan caz müziğinin en başarılı müzisyenleri ile çalışma ve konser verme imkânı buldum, müzikal kariyerim için dönüm noktalarından biri diyebilirim. Şu an Amerika’da Berklee College of Music’te Music Performance bölümünde burslu okuyorum; ikinci dönemimdeyim. İlk fırsatta tekrar Siena Jazz’a katılmak istiyorum.” (Yaman Akdoğan)
“Albümlerde dinlediğim çok değerli müzisyenlerle tanışma ve beraber çalma fırsatı buldum. Şu anda okulumun bitmesini bekliyorum. / ... Siena’da bulunmam bazı kapılar açtı.” (Can Ercan)
İzmir’de yağmur var bugün... Sular denize ulaşmak, insanlar karşı kaldırıma geçebilmek derdinde. “Dünya telâşı” dediğimiz işlerle meşgulüz hepimiz... “Telâş dünyası” ise her gün, değişimin hoyrat hallerini dayatıyor. Yorgun insanlar, yorgun bir toplum. Değişimin, “tanımsız albenisi”ne kapılmış ve anonim bir teslimiyet içinde savrulmakta olanları gördükçe, yukarıdaki geri-bildirimleri daha çok önemsiyorum. Çünkü, bağırmadan, çağırmadan, gürültü etmeden, sessiz sedasız, yavaş, sakin, dingin ve “gösterişsiz bir değişim İKSEV”inki; “pianissimo...”
Paylaş