Paylaş
O madde çok tartışıldı
Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’ndaki zeytinliklerle ilgili, “Zeytinliklere üç kilometre uzaklıkta kimyasal atık oluşturacak, toz ve duman çıkaran tesis yapılamayacak. Ancak alternatif alan bulunamaması ve kamu yararı kararı alınması halinde, Tarım Bakanlığı’nca konut, konaklama ve turizm tesisi hariç, maden dahil her türlü yatırım yapılabilecek” maddesi tepki çekti, tartışma yarattı.
Toplumsal fırsattı sanki
Bunun üzerine tasarı TBMM Genel Kurulu’ndan yeniden komisyona çekildi. Bir umut sardı herkesi... Ben de, “Komisyonda umarım tarafların görüşleri değerlendirilir, belki de bu madde çıkarılır. Böylelikle toplumsal uzlaşmada önemli bir aşama sağlanır. Dilerim bu fırsat kaçmaz” dedim. Ve beklenen oldu. AK parti, CHP ve MHP’li milletvekilleri, zeytinle ilgili o maddeyi tasarıdan tamamen çıkardı. Ve yukarıdaki başlıklar yer aldı gazetelerde. Doğal olarak ben de sevindim, umutlandım... Ama Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, şöyle demiş komisyonda:
27 defa da gelebilir
“Getirdiğimiz bu maddede bir yanlış ve kusur bulunmadığına inandığımı tekrar ifade ediyorum. Sayın vekiller, reddetmekle sorun çözülmüyor. Zeytinlik sahalarla ilgili bir tanımın yapılmasına, bunlarla ilgili bir yapılanmaya, siz ne derseniz deyin, ihtiyaç var. Bu ihtiyaç giderilmedikçe 7 defa da, 17 defa da, 27 defa da bu düzenleme Meclis’e gelebilir. Dünya dönmüyor deseniz de dönüyor.”
Gizlisi saklısı yok
Daha önce, “Bu maddeyle zeytinlik sahalarının yağmalanacağı söyleniyor. Böyle bir şey olabilir mi? Aklımızdan bile geçmez böyle bir şey.. Zeytin sahalarını ya da tarım alanlarını yok etmeden de sanayileşmek mümkün. Çıkarabiliriz o maddeyi sorun değil” diyen Özlü, komisyondaki son sözleriyle açık açık, zeytinlik konusunun yine Meclis’e gelme olasılığını dile getirmiş. Doğruya, doğru. Bakan Özlü’nün gizlisi, saklısı yok... Yani o madde, belki elden geçirilecek ve ilk fırsatta zeytinin kabusu gündemde yerini alacak gibi. Ne dersiniz?
--------------------------
SÖZ SİZİN
BİR SORU BİR YANIT
Çocukların canı
bu kadar ucuz mu
Sosyal medyadan: “Alaçatı’da özellikle trafiğe kapalı sokaklarda yayaların can ve mal güvenliğini hiçe sayarak son sürat kasksız ve ehliyetsiz motosiklet/elektrikli bisiklet kullanan 18 yaş altındaki gençleri hadi denetleme yapması gereken resmi makamlar uyarmıyorlar, anaları-babaları da mı görmezden geliyor! Başkalarına zarar verecekler bu belli, ama kendi çocuklarının canı bu kadar ucuz mu?” (Salim Kadıbeşegil)
Denetleniyormuş
Çeşme Belediyesi’nden yanıt: “02.06.2017 tarihli mail başvurunuza istinaden, Alaçatı’da trafiğe kapalı alanlarda motosiklet-elektrikli bisiklet kullanan şahıslar ile ilgili, Zabıta Müdürlüğümüz görevlilerince gereken denetimler yapılmakta olup, konu hakkında İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne de bilgilendirme yapılmıştır.” (Çeşme Zabıta)
İnsan düşünmeden edemiyor: “O araçları kullananlar denetleniyorsa niye vızır vızır dolaşıyorlar? Vatandaş bundan sonra bu kişileri görüntüleyerek mi etkililere, yetkililere bildirecek?” (NB)
------------------------------------
BAYRAM ÖNCESİ HAYIRSEVERLERİN DİKKATİNE
Hasta ve yakınları
konukevi yapımına
Kitvak (Kemik İliği Transplantasyon ve Onkoloji Hastanesi Kurma ve Geliştirme Vakfı) ikinci hasta ve hasta yakınları konukevini Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’ne kazandırmaya çabalıyor. Vakıf Başkanı Ramazan Soncul, hayırseverlere, destek çağrısında bulundu, “Fitre ve zekatlarla, bağışlarla, onkoloji hastalığı ile mücadele eden çocuklarımıza ve yakınlarına umut olmalarını bekliyoruz” dedi.
Bağış yapmak için
Kitvak’ın Talatpaşa Bulvarı No.34 K.3 Olgun Apt. Alsancak İzmir adresinden makbuz karşılığı bağışta bulunulabilir. Ayrıca Halk Bankası Konak Şubesi 16000008 numaralı KİTVAK hesabına ya da IBAN TR74 0001 2009 7340 0016 0000 08 fitre ve zekat yatırılabilir.
Ayrıntılı bilgi: 0532 371 96 09 / 0533 603 46 06 numaralı telefonlardan.
-------------------------------
İlaç giyim gıda
karşılanıyor
Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi’nde, Türkiye’nin dört bir yanından gelen hasta çocuklar tedavi ediliyor. Dr. Behçet Uz Çocuk Vakfı da ilaç, giyim, gıda gibi ihtiyaçlarını karşılıyor. Vakfın başkan yardımcısı Mustafa Varhan, çocuklara daha fazla destek için hayırseverlerin fitre ve zekat bağışlarını beklediklerini açıkladı.
Hesap numaraları
Finansbank Özkanlar Şubesi: TR94 0011 1000 0000 0036 0252 95- İş Bankası Kordon Şubesi: TR74 0006 4000 0013 4200 3482 57 - Ziraat Bankası Efes Şubesi: TR80 0001 0013 3308 1467 9650 01- Vakıfbank İzmir Şubesi: TR37 0001 5001 5800 7292 2842 88.
Vakfın telefonu (0232) 441 35 51 Faks: (0232) 425 32 33
--------------
BİR ALINTI
Gürol Tulunay’dan: Eğer bir haksızlık karşısında titriyorsanız, benim yoldaşımsınız. (Che Guevara)
Paylaş