Tozlu arşivden çıkan tarih

İzmir Ticaret Odası geçenlerde önemli bir proje gerçekleştirdi.

123 yıllık tarihi olan odanın 1922-1930 arasıntaki meclis karar ve tutanakları, idare heyeti ve komisyon kararları Türkçe'ye çevrilerek yayımlandı. Doç. Dr. Fikret Yılmaz, söz konusu kayıtları bir yıl emek vererek günümüz diline çevirdi, önemli bir kaynak oluşmasını sağladı.

******

Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, sunuş yazısında İTO'nun "Küllerinden yeniden doğduğunu" vurgulayarak şöyle diyor:
"İzmir'in kurtuluşundan sonra, neredeyse kentin tamamını yok erden büyük yangında, odamız binası ve o güne kadar oluşmuş bulunan bütün kayıtları da yok olmuştur. Kayıtlı phek çok üyesi hayatını kaybetmiş, gayrimüslim üyelirinin büyük çoğunluğu ise kentten ve ülkeden ayrılmıştı. İşte bu koşullarda bile, o zamanki adıyla İzmir Ticaret ve Sanayi Odası, harabelerin ve küllerin hakim olduğu şehirde, yangından kurtulmuş bölgede kiraladığı bir binada, yangından 48 gün sonra toplanarak çalışmalarına yeniden dönmüştür.

Odamıza ait en eski kayıtları içeren bu defeterler sadece gündelik iş akışını yansıtan kayıtları değil, aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu'ndan cumhuriyete geçiş çalışmalakrını ve yanmış, yıkılmış bir kenti, yani İzmir'i yeniden ayağa kalydırma çabalarını bugüne ulaştıran tanıkları barındırmaktadır. Bu defeterler Türkiye Cumhuriyeti'nin ekonomi politikalarının, ulusal ekonominin yapılanması ve uygulanmasının hangi koşullarda gerçekleştiğinin ilk tanıklarıdır."

******

Doç. Yılmaz da önsözünde, imparatorluktan cumhuriyete geçiş sürecinin siyasal olduğu kadar, ticari ve ekonomik sistem açısından da önemine dikkat çekiyor, tutanak ve kararların değerini vurguluyor:

"Kararlar ve zabıtlar, kelimenin tam anlamıyla, imparatorluktan devralınan İzmir'i ve cumhuriyete giden yolda olan biteni, bir anlamda yeni rejimin İzmir örneğinde kurulmasını belgelemektedir. Bu nedenle söz konusu kayıtları içeren defterler imparatorluktan cumhuriyete devir teslim belgeleri olarak tanımlanabilir. Sadece sınırlı sayıdaki araştırmacının haberdar olduğu bu defterlerin yayınlanarak yerli vce yabancı bilim adamlardının kullanımına sunulması, hem odanın faaliyetlerinin daha iyi bilinmesine katkı sağlayacak, hem de İzmir ticaret tarihi ile cumhuriyetin kuruluşu hakkında yapılacak çalışmalara derinlik kazandırabilecektir."

******

Fazla eklenebilecek bir şey yok. Önemli bir kaynak sağlandığı gerçek. Denebilecek tek şey var: "Ellerinize sağlık."
Yazarın Tüm Yazıları