Şarap sektörü oturur kalır

Haberin Devamı

Bugün, “Bir dokun bin ah işit” kıvamında iki konuya değineceğim ki, ikisi de bence çok önemli. Öncelikle, herhalde insanlar alışır, sindirir diye hafta sonu gerçekleştirilen zamlardan başlayalım. Geçen cumartesi günü bir elektronik posta geldi. Yazgan Şarapçılık Yönetim Kurulu Üyesi Murat Yazgan’dan. ÖTV artışı ve sektörün geldiği nokta, ilk ağızdan bundan iyi anlatılamaz herhalde:

30 milyon TL vergi
“Son yıllarda verdiğim röportajların çoğunda yüksek ÖTV oranlarından şikayet etmişimdir. Bu konu artık temcit pilavı kıvamına geldiği için artık pek dem vurmamaya karar vermiştim ki, ne mümkün. 70 yıldır bu aile, bu ülkede şarap üretiyor arkadaşlar. Biz gene işimize bakarız. Ama yeni vergi oranları sayesinde önümüzdeki 12 ayda düz bir hesaplamayla, 21 milyon TL’si ÖTV, 8.5 milyon TL’si KDV olmak üzere 30 milyon TL vergi ödeyeceğim. Eski parayla 30 trilyon. Yahu yazık be kardeşim, el insaf! İşadamı ve sanayici pek çok dostum var. Hayli büyük iş hacmi ve ciroları olanlar. Bu rakamları bazılarıyla paylaşıyorum, inanamıyorlar.”

Haberin Devamı

Şarap sektörü oturur kalır

Sökülür bağlar köylü de ağlar
“Aslına bakarsanız bu rakamları nasıl ödediğimize ben de inanamıyorum” diyor Yazgan ve şöyle devam ediyor: “Yatırımlar bir taraftan, rekabet bir taraftan, bankaya çuvalla ödediğimiz faiz bir taraftan... Vallahi helal olsun bize... ‘Müslüman mahallesinde salyangoz satmak’ deyimi hiç bu kadar anlamlı olmamıştı. Bu böyle devam ederse, ayağa kalkan sektör, yeniden oturur beyler. Sökülür o milyon liralar akıtılan o güzelim bağlar. Zavallı köylü, çiftçi de oturur ağlar! Artık birilerinin bir şeyler yapmasını beklememeliyiz ve bir araya gelerek kendi söküğümüzü kendimiz dikmeliyiz. İş işten geçmeden!”


Elektrik bıktırdı
Karabağlar’da bir bölüm küçük imalatçı ve orta ölçekli sanayici elektrikten dertli. Bir yıl önce trafolarının yandığını, yerine çok düşük kapasiteli olanın takıldığını söylüyorlar. TEDAŞ’a dilekçe vermişler, “Başbakanlığa bile mektup yazdık” diyorlar. Aralarında plastikçisi, presçisi, makinecisi, rafçısı, kalıpçısı, mobilyacısı, düğmecisi, her daldan üretici var. 27’sinin birlikte yazdığı dilekçe de şöyle:

Haberin Devamı

Motorlar yanıyor makinelerde arıza
“TEDAŞ İzmir Bölge Müdürlüğü’ne
 KARABAĞLAR 4324 Sokak ve çevresinde faaliyet gösteren, (844) nolu trafo merkezinden elektrik alan imalatçılarız. Yaklaşık üç yıldır sanayi sitemize çok düşük voltajda enerji verilmektedir. Son zamanlarda buna hemen her gün fazladan birinin kesilmesi arızası da eklenmiş bulunmaktadır. Bu sürekli arızalar nedeni ile elektrik motorlarımız yanmakta, bilgisayarla çalışan makineler devamlı arıza yapmaktadır.

Sonuç alamadık
Kurumunuzun her kademesine defalarca yaptığımız müracaatlara rağmen hiç bir sonuç alınamamış, adı geçen (844) nolu trafo güçlendirilmemiştir. Binbir zorlukla işlerini yürütmeye çalışan işyeri sahipleri olarak sorunumuz kalıcı bir şekilde çözülünceye kadar her alanda girişimlerde bulunma kararı almış bulunmaktayız. Defalarca müracaatımıza karşın hiçbir önlem almayan ilgililer hakkında yasal girişimlerde bulunulacaktır. Siz yetkililerden sorunumuza çözüm bulmanızı ve daha fazla zarar görmemizin önüne geçilmesi hususunda çalışma beklemekteyiz. En kısa sürede gereken iyileştirmenin yapılmasını saygılarımızla rica ederiz.”

Yazarın Tüm Yazıları