İzmir’in gemi turizmi karnesi iyi mi kötü mü?

İZMİR’in gemi turizmiyle ilgili kafalar karışık... Geçen yıl beklenen turist ve gemi geldi mi? Bu yılın bağlantıları umut verici mi? Dört haberden özetler:Geçen yılın sonlarında İzmir Kruvaziyer ve Deniz Turizmi Derneği Başkanı Korhan Bilgin, 2023’te İzmir’e gelmesi öngörülen 31 gemiden 16’sının iptal edildiğini dile getirmiş: “14-15 gemi başarı değildir. Bu kabul edilemez. 2022’de 31-35 gemi geleceği lanse edildi, iptallerle 27 gemi geldi. 16’sı da zaten yarım gün gelenlerdi. Esnafın ve İzmir halkının beklentileri bizce karşılanmadı. İzmir daha iyilerine layık. Ama oturup yas tutacak değiliz. Başka firmalarla görüşelim. Biz İzmir’in dünya markası olduğuna eminiz. İzmir’i tanıttığımız sürece daha çok gemi geleceğine eminiz.”

Haberin Devamı

 

İPTALLER ÇOK BÜYÜK KAYIP
Destination İzmir Başkanı Bülent Tercan da, iptalleri tanıtım eksikliğine bağlamış: “Esnaf, ticari işletmeler alışveriş yapıyor, kenti gezen turistlerin herkese nasibi oluyordu. Bir türlü beceremediğimiz İzmir’in tanıtımını, gelip kenti gezen ve hayran kalan turistler yapıyordu. Kruvaziyer iptali çok büyük kayıp, talihsizlik. İzmir’in yurt dışında tanınmadığını anlatmaktan yorulduk. İzmir geleneksel yöntemlerle, fuarlara katılımlarla, direk uçak olan ülke ve şehirlerin gazete ve dergilerinde reklamlarla, bunların yöneticilerini ağırlayarak tanıtılmalı. İzmir halkı, somut hedef olan yılda 5 milyon turiste odaklanmalı.”

MEMNUNİYET VERİCİYMİŞ
Ve bu yıl Alsancak Limanı’na 18 sefer yapılacağı bildirilmiş, İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, ilk rezervasyonların memnuniyet verici olduğunu, sayının artacağını açıklamış. Türk limanlarının 2023’te iddialı olduğunu dile getiren Öztürk, İzmir’in de geçen yılın çok üzerinde sayıya ulaşmasını öngördüklerini söylemiş: “Gerek İzmir Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Ticaret Odası ve İMEAK Deniz Ticaret Odası başta olmak üzere İzmir’deki kuruluşlar, gerekse Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı tanıtım çalışmalarını etkin gerçekleştiriyor. Miami’de yapılacak Setrade Cruise Global Fuarı’na katılarak, kruvaziyer operatörleri ile görüşerek, üyesi olduğumuz Akdeniz Kruvaziyer Limanlar Birliği toplantılarında yer alarak daha fazla gemi ve yolcuyu ülkemize getirmek için çalışmaya devam edeceğiz.”

ARSLAN’DAN SORU ÖNERGESİ
CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan ise 2012’de 286 seferle 510 bin 42 yolcu geldiğini, ancak 2013 sonrası gemi ve turist sayısının gerilediğini bildirdi. Arslan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, son olarak geçen yıl 29 gemiyle 47 bin 424 yolcunun İzmir’e geldiğini anımsattı. Arslan, İzmir’e daha çok gemi ve turist gelmesi için yapılan çalışmaları sordu: “Kruvaziyer gemilerle ülkemize turist getiren acentelere ve büyük gayret gösteren yerel yönetimlerle ilgili sektör temsilcilerine sağlanan teşvik, destek veya başka imkan söz konusu mudur?” Arslan, İzmir’de ‘Uluslararası Kruvaziyer Turizm Fuarı’ düzenlenmesinin düşünülüp düşünülmediğini de sormuş.

Haberin Devamı

AKIN OLMASINI İSTERİZ DE
Sonuç olarak İzmir’in tanıtımını, gemi ve turist sayısı yetersiz bulan da var. Gelişmelerin güzel olduğunu, etkin tanıtım yapıldığını savunan da... Dedim ya, kafalar karışık. Elbette İzmir’e gemi ve turist akını olmasını, esnafımızın gülmesini diliyorum. Son durumla ilgili aydınlatan olursa da sevinirim. Herkese kolay gelsin!

Yazarın Tüm Yazıları