Hiç mi iyi şeyler olmaz orada yahu

HANİ her yaz gürültü, kalabalık, yüksek fiyatlarını konuştuğumuz Alaçatı’da zaman zaman, son Fatih Terim’in karıştığı gibi, olaylar da çıkınca olumsuz bir tablo görüyoruz.

Haberin Devamı

Peki, hiç mi iyi şeyler olmaz burada yahu, ya da olamaz? ‘Bir Bilen’e sordum. Başında gazeteci, yazar, halkla ilişkiler ve kurumsal itibar yönetimi uzmanı, iletişim danışmanı gibi bir sürü şapka taşıyan Salim Kadıbeşegil’e. Sürekli Alaçatı’da oturan ve buranın sevdalısı kimliğiyle verdi yanıtı:


BİR BAŞKA PENCERE
Gürültü kirliliği, yüksek fiyatlar, kalitesiz işletmeler, kıyı işgalleri, uyuşturucu vb sorunlarla özellikle yaz aylarında konuşulan Alaçatı’nın gündemi aslında bu sayılanlardan ibaret değil. Alaçatı’nın kendi kimliği ve marka değerini kurguladığı özelliklerini yıpratan bu gündem yüzünden diğer tarafını göremez olduk!
Tabii, sorunların özünde bir ‘kent markası stratejisi ve uygulama planının’ olmaması yatıyor, ama biz biraz da kendi yüksek sezonumuz olan eylül - mayıs arası döneme bakalım ve gerçek Alaçatı’yı yaşayalım.

Haberin Devamı


PARAYI YERELE HARCIYORUZ
Örneğin, Alaçatı’nın en önemli değerlerinden biri aile işletmeleridir. Her birini İstanbul’da veya büyük kentlerde bulabileceğiniz, sundukları birbirine benzer havalı ve kısa ömürlü restoranlara gitmektense, biz cebimizdeki parayı Alaçatı’nın içinden doğmuş aile işletmelerine harcamayı tercih ediyoruz. Hem yerel ekonomiye katkı, hem ailece özverili çalışan bu işletmelerin gelişimine destek olmak, hem de onların kendine özgü yerel sunumlarını deneyimlemek başka yerlerde değil, sadece Alaçatı’da mümkün.


AİLE İŞLETMELERİNE DESTEK
Kimler gibi mi? Refiğin Meyhanesi, Kasaba Balıkçısı, Asmalı Meyhane, Bizim Ev Restoran, Papazz, Kabak Çiçeği Lokantası, Dutlu Kahve, Kaptanın Yeri, Balıkçı Fahri, Ferdi Baba, Şişarka, İmren Tatlıcısı, Martı Restoran, Can Dondurma, Alaköy Dondurma ve Ev Kurabiyeleri gibi...
Bakkal alışverişlerimiz için Saatli Bakkalı, hırdavat ihtiyaçlarımız için Kandemir ya da Bayır Ticaret’i tercih ediyoruz. Kitaplarımızı internetten değil, Alaçatı Kitabevi’nden alıyoruz. Ekmeklerimiz Keskin Fırın’dan. Demli çayımız Yaşar’da hem de 1,5 TL. Gelen giden dostlarımız için, Çiprika, Çakır Pansiyonu, Kayezta, İmren Otel’i tavsiye ediyoruz. Bunlar Alaçatılı ailelerin çalıştırdığı işletmeler.

Haberin Devamı


KÜLTÜR SANAT ZENGİNLİĞİ
Alaçatı’nın entelektüel zenginliği sanırım Türkiye sıralamasında üst sıralardadır. Kültür ve sanat dünyası hem sunucu, hem izleyici, hem katılımcı ruhunu Alaçatı mekanlarına yansıtır. Küçücük Alaçatı’da 40’tan fazla galeri, el sanatları, resim, heykel antika mekanı bulunduğunu biliyor muyuz? Fazıl Say’ın ağustos konserlerinden haberdar mıyız? Yaz aylarında galerilerde ortalama 2-3 açılış yapıldığına tanık oluyor muyuz? Ya kışın perşembe akşamları yapılan Jazz geceleri... Her salı akşamı Asfalya’da mezat var, büyük ilgi görüyor biliyor muyuz?

 
Konserler iple
çekiliyor

Bu beldede genç sanatçılar haftaları, sanat çalıştayları yapılıyor. Alaçatılıların bizzat rol aldıkları Meydan Tiyatrosu her yıl bir oyun sahneliyor. Yağhanedeki el sanatları kurslarına katılmak için sıra beklemek durumundayız. Türk Sanat Müziği korosu konserlerini iple çekiyoruz. Çeşmeli 35 yazar - şair var. Bunların buluşma günleri var. Yazın ülkemizin tanınmış yazar çizer ve şairlerinin imza günleri var. Barbaros Köyü’ndeki Korkuluk (Oyuk) Festivali, Ilıca Kültür Günleri, Ovacık Sakız Festivali, Germiyan’ın Slow Food hareketi bu yöre için büyük zenginlik. Organizasyon kalitesini diğerleri ile mukayese edemediğimiz Ot Festivali’ni buraya yazamıyorum! Ekim ayında yapılan Balık Tutma Yarışması Alaçatı için başka bir renk.

Haberin Devamı

 
Dünyanın en
güzel rüzgarı

Sörf Alaçatı’nın varlık nedeni. Yeterince kıymetini bilememiş olabiliriz, ama şurası bir gerçek ki, dünyanın en mükemmel rüzgarları Alaçatı’da sörfçüler için esiyor. Bundan daha fazla yararlanabilmeyi düşünmek lazım. Alaçatı şemsiyesi altında ya burada ev almış, ya tatil geçiren ya da sörf için uzun dönem kalan konuklar arasında kendi işinde milyarlarca dolar yöneten, ya da yanında binlerce kişi çalıştıran yerli ve yabancı şirketlerin çok sayıda üst düzey yönetici, iş adamı var. Bunların birikiminden, deneyiminden, yerli ve yabancı ilişkilerinden Alaçatı’nın değerlerini sağlamlaştırmak için yararlanmayı biliyor muyuz?

 
Gürültüye
takılma

Haberin Devamı

Gelin - damat fotoğraf çekimleri için doğal bir plato olan Alaçatı, yılda 2 binden fazla yeni evlenmiş çifti ağırlıyor. Alaçatı doğal mimari dokusu, sokakları, sokak hayvanları, Arnavut kaldırımları, tarihi ve kültürel alt yapısı ile bir ‘zenginlik davetiyesi’... Bunun kıymetini bilmek lazım. Sadece gürültü ve patırtıya takılmamak lazım. Çünkü onlar gidici, kalıcı olan ise bu saydıklarımız.

-----

SÖZ SİZİN

ÇEŞME İÇİN ÇOK ÖNEMLİ SORU
Yeni bir kazaya karşı
ne önlem alınmış

GEÇEN yazımda Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç’ın denizin temizliğini vurgulamasına, “Çoluk, çocuk, torun da aynı denize giriyor. Kirli olsa göz yumar mıyım” demesine yer vermiştim. İş dünyasının duayenlerinden Kemal Çolakoğlu, konuya çok önemli ve farklı bir boyut getirdi:
OLAN OLMUŞ DA
“Yazını ve Çeşme Belediye Başkanı’nın açıklamasını okudum. Olan olmuş! Deniz temizlenmiş ve temizmiş. Hepsi tamam. Ama bir ikincisi olmaması için ne tedbir alınmış. Ne yapılmış? Bence bu çok daha önemli.”

-----

Haberin Devamı

BİR ALINTI
Ahmet Aydın Akansu’dan: Doğa bizi hiçbir zaman aldatmaz, bizi aldatan daima kendimiziz. (Jean Jacques Rousseau)

Yazarın Tüm Yazıları