Paylaş
GÜNDE 25 KAMYON MOLOZ
“Buca Belediyesi’nin tüm önlem ve çalışmalarına karşın, kaçak moloz dökümü kent merkezine kadar indi. Ekipler, her gün Seyhan Mahallesi’nde günde 25 kamyon moloz toplamaya başladı. Sorunun önüne geçilmesi için önlemler artırıldı, pankartlarla uyarı yazıları asılırken İzmir genelindeki ilgili sivil toplum kuruluşları göreve çağrıldı. Belediye, inşaat sektörüyle ilgili odalar, meslek kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarıyla destek ve duyarlılık için yazışma süreci başlattı.
MERKEZE KADAR GELDİLER
Başkan Erhan Kılıç da çalışmaların ciddi parasal yük getirdiğini vurgulayıp kaçak moloz dökümüne isyan ediyor: ‘Tüm önlemlere rağmen maalesef Buca kaçak moloz döküm sahası haline geldi. Özellikle Kaynaklar bölgesinde yeşil alanın korunması için bariyerler kurduk, kamyonların girişlerini engelledik, alanları temizledik. Kaçak moloz dökümleri, şimdi kent merkezimizde artmaya başladı.
ARTIK İZMİR’İN SORUNU
Konu İzmir’in sorunu haline geldi. Belediye olarak tüm imkânlarımızı seferber ederek önlem almaya çalışsak da tamamen soruna neşter vuramıyoruz. Her gün onlarca kamyonla moloz kaldırma işlemi iş yükünün yanında ciddi bir maliyet. İzmir’in molozunun bedelini Bucalı ödemek zorunda kalıyor”
PARKLARI HEDEF ALANLAR
Bu yazıdan hemen sonra, Başkan Kılıç, sosyal medyada, “Bunun adı vicdansızlık” yorumuyla, kaçak moloz döken bazı kişilerin suçüstü yakalandığını ve de 5 bin lirayla cezalandırıldığını duyurdu. Bu gelişmeler bana Buca’nın ikinci sorununu anımsattı. Bir ara bazı kendini bilmez, amacı bilinmez, iyilik ve güzellik düşmanları parklara dadanmıştı. Yakıp yıkıyorlardı. Şimdilerde taze bir olay var mı bilemiyorum, ama bu tipler her zaman zarar vermeye hazırdır. Ve edindiğimiz bilgilerle devam edelim:
ÇOK ÇETİN MÜCADELE
Yıllardır Buca kırsalında, özellikle Kaynaklar bölgesinde yaşanan kaçak moloz dökümlerine karşı alınan önlemler, kurulan bariyerler, artırılan denetimler sonrasında, üç kuruş masraftan kaçmak isteyen merdiven altı işletmeler bu kez de şehir merkezine yöneldi. Seyhan Mahallesi’ni mesken tutan kaçak firmalar, plaka sökerek, kapatarak halk sağlığını da hiçe saydı. Kaçak dökülen ve günde 25 kamyonla temizlemek zorunda kaldığı moloza karşı Buca Belediyesi de çok çetin bir mücadeleye girdi. Yetkileri pek çok kolluk kuvvetine göre daha kısıtlı olan zabıtanın bu organize işle tek başına mücadele edemeyeceği ortada.
SAĞLIĞI DA HİÇE SAYIYORLAR
Nitekim molozun temizlenip yerine hafriyat konteynerlerinin bırakılmasının üstünden bir hafta geçmeden aynı sorun gündeme geldi. Vatandaşların kayıt altına aldığı görüntülerde aymazlık apaçık ortadaydı. Ceza kesildi kesilmesine ama kesin çözüm için valilik, emniyet, belediye ve hatta inşaat sektörü birlikte hareket etmek zorunda. Umuyoruz önümüzdeki günlerde çok daha caydırıcı önlemlerle bu görüntüler bir an evvel son bulur. Başkan Erhan Kılıç da, şehrin kangreni olacak bu soruna karşı birlik çağrısını yineleyerek ‘Gelin hep beraber el ele verelim, doğa ve halk sağlığını hiçe sayan bu sorumsuzluğu sonlandırılalım’ diyor.
GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINABİLİR
Öte yandan sosyal medyada da yer aldığı gibi, bazı şehir eşkıyaları da parklardaki oyun araçlarını hedef almış. Belediye bayram öncesi cansiperane gerekeni yapmış. Ancak anlaşılamayan taraf bunun neden yapıldığı. Vandalizmin elbette bir mantığı yok. Etkililer, yetkililer parklara gerekli kamera sistemleri takarsa hem kamu malına zararın önüne geçilir, hem buralar çocuklarımız için daha güvenli alanlar haline gelebilir. Tarihiyle, doğasıyla cennet Buca, güzelliklerle anılmayı hak ediyor.
Paylaş