Egeli işadamı iyimser değil

Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin dergisi ’ESİAD Yaşam’ın ilk sayısı yayımlandı.

Dergi, haberler, röportajlar, araştırmalarla dolu. Emeği geçenlerin eline sağlık. Dergide, bana göre, en çarpıcı bölüm, "ESİAD Üyesi Tedirgin" başlıklı. ESİAD üyeleri arasında dergi için bir anket düzenlenmiş. Sonuç iç açıcı değil. Sanayici ve işadamı karamsar, kötümser.

*****

Son üç aydaki ülkenin gidişi sorulmuş, katılanların yüzde 85’i ’Kötüye gidiyor’, yüzde 11’i ’Değişen bir şey yok’ demiş, yüzde 4’ü kararsız. Firmaların üç aydaki çalışma durumuna bakıldığında yüzde 19 ’İyi’, yüzde 15 ’Tatmin edici düzeyde’, yüzde 54 ’Tatmin edici değil’, yüzde 12 ’Kötü’, yanıtı vermiş. Önümüzdeki üç ayla ilgili düşünceler de şöyle: Yüzde 11 umudunu koruyor, yüzde 35 değişme beklemiyor, yüzde 4 tahmin yürütemiyor ve yüzde 50 kötümser.

*****

Firmaları etkileyen olumsuzluklar da şöyle sıralanmış: Ekonomi kaynaklı sorunlar (Ekonomik istikrarsızlık, belirsizlik, durgunluk, hammadde fiyatları), siyasi sorunlar (Siyasi belirsizlik, siyasi çözümsüzlük.) Ankette, ülke gündeminde en önemli üç sorun ve çözüm önerileri de sorulmuş, işte yanıt:

- Siyasi istikrarsızlık, belirsizlik, gerginlik. Çözümler: Uzlaşmayla yapılacak Anayasa, herkesin gerçeklere yönelmesini sağlayacak sivil toplum baskısı, istikrarlı uzun vadeli politika, yönetim erkleri arası saygı.

- Cari açık, enflasyon, dış ticaret, stagflasyon. Yeni ekonomik program, IMF ile yeni anlaşma, çeşitli teşvik uygulamalı, yerli malı kullanımının özendirilmesi çözüm önerileri arasında.

- Terör.

Ege Bölgesi ve İzmir

ESİAD üyelerine Ege Bölgesi ve İzmir’le ilgili en önemli üç sorunla çözüm önerileri de sorulmuş, yanıtlar şöyle:

- Yerel yönetimlerden kaynaklanan, şehirleşme ve çevre hataları, gerçekçi plan ve proje üretiminde eksiklik. Çözüm önerileri: Gecekondulaşmanın önlenmesi, öz eleştiriye ve fikir paylaşımına açık olmak, iyi belediyecilik uygulamalarının örnek alınması.

- Perakende piyasalarındaki durgunluk, yerli ve yabancı yatırım azlığı, kamu yatırımlarından düşük pay, Türkiye ve İstanbul ekonomisinden kopukluk ekonomik kaynaklı sorunlar. Çözüm önerileri: Üretime ve ürün bazında doğrudan prim sistemi, yurtdışında bölgesel tanıtım ofisleri kurulması, yasayla gelecek bölgesel teşvikleri çok iyi değerlendirmek.

- Tanıtım yetersizliği, kent kimliğinde sönüklük, marka kent olamama. Çözüm önerileri: Sivil toplum kuruluşlarının daha etkin olmalarına olanak sağlanması, her türlü tanıtım, uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapmak.

*****

Egeli sanayici ve işadamlarının ülke ve bölgeyle çektiği fotoğraf böyle. Dedim ya, pek iç açıcı değil.
Yazarın Tüm Yazıları