Cep telefonunu Kuzey gibi tutana takığım, ama neden

‘KUZEY Güney’ dizisi var ya TV’de. Merakla izleyeni oldukça çok. Son bölümlerde heyecan dorukta. Kuzey, tabuta bile girmiş...

Haberin Devamı

Yürekler ağızda. Bakalım gelecek bölümler nelere gebe? Evet, dizinin tiryakileri çok, oyuncular başarılı, senaryo hop oturtup, hop kaldırtıyor. Arada gülümsüyor da insan. Ama karamsar da oluyor. Bu diziyle ilgili belki söylenecek çok daha şey var. Ama ben Kuzey’e takığım. Neden mi? Cep telefonu tutuşundan. Hani kulağına tek parmağıyla bastırıyor ya.

***

Çevrenizi gözlemleyin. Bilinçaltı da olsa, çoğu kimse cep telefonunu tek parmakla kulağına tutturup konuşuyor. Belki şimdi bana, “Sana ne milletin cep telefonuyla konuşmasından, arızalı mısın nesin” diyenler çıkacaktır. Çok da haklılar doğrusu. Belki ben de öyle derdim, biri durup dururken Kuzey’in cep telefonu tutuşuna takık olduğunu söylese.

***

Ama şimdi konuya geleyim. Ben evinde, işyerinde, okulunda, parkta, bahçede, meyhanede, kısacası herhangi bir yerde cep telefonunu böyle tutanlara takık değilim. Yalnızca araç sürerken, direksiyon başında böyle tutanlara, hem de fazlasıyla, takığım. Çünkü, bizim usta sürücülerimizden bazıları nedense direksiyon başında cep telefonuyla konuşamadan duramıyor. Tek el direksiyonda, diğeri telefonda. Ya da telefon başla omuz arasında sıkışmış, vücut eğri büğrü, çift el araç kullanma çabası. Hep söylerim, direksiyon başında, cep telefonuyla konuşup sigara içeni de gördüm.

***

Haberin Devamı

Şimdi haksız mıyım? Direksiyon başında cep telefonunu tek parmakla kulağa yapıştırıp konuşan birisini görünce takılmayayım mı? Gerçi takılıp da ne oluyor? İnsan yalnızca hılt oluyor. Peki, tek el telefonda, tek el direksiyonda, aracı bir yerlere döndürmeye çalışanı görünce çileden çıkmamak elde mi? Çünkü böyleleri, yalnızca kendilerini değil, başkalarını da tehlikeye atıyor. Oysa, illa ki her koşulda cep telefonuyla konuşmak zorunda olanlar için, bir takım aparatlar, kulaklıklar falan var. Alın kardeşim, rahatça konuşun, aracınızı da risksiz sürün.

***

Trafik ekipleri zaman zaman, cep telefonu elinde, direksiyon başında olanların denetimini sıklaştırıyor. Bu halde yakalanana 72 lira ceza veriliyor. 2010’da 32 bin 433, 2011’de 19 bin 350, bu yıl 20 Mart’a kadar 5 bin 5 kişiye elde cep telefonu araç kullanmaktan ceza verilmiş. Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde de araç kullanırken el değmeden telefonla konuşmak için bazı düzenlemelere gidiliyormuş.

***

Haberin Devamı

Kuzey Güney dizisini doya doya seyretmekten kimseye zarar gelmez. Ama, araç kullanırken Kuzey gibi, cep telefonunu tek parmakla kulağa bastırıp konuşmak için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Sonuç olarak, cep telefonunu eline almadan araç kullanan herkese iyi yolculuklar diliyorum.

Yazarın Tüm Yazıları