Paylaş
Çerezlik kabak çekirdeği için üretilen kabak cinsi farklı.
O kabaktan çekirdekleri çıkarmak da ayrı ve zor bir işti. Bu iş için kullanılan özel bir tarım makinesi, patoz varmış. Makine içine atılan kabaklardan çekirdeklerini ayrılıyormuş.
Kayseri'nin Tomarza ilçesinde kabak patozu üretiminde ismini duyuran tarım makine imalatçısı olan firmalardan birinin sahibi Mevlüt Tektaş, DHA muhabiri Murat Gürbüzler’e şunları anlatmış:
"Çiftçi kardeşlerimiz eskiden tarlada yetişen kabakları onlarca insan eşliğinde toplayıp yine bir o kadar insanla kabak patozunun içine elle atmaktaydı.
Çok sayıda kişinin çalışması ile birlikte çiftçilerimiz kâr oranları düşüyordu.
Yeni yapmış olduğumuz kabak toplama ziraat makinesi ile onlarca kişinin yaptığı işi sadece bir kişi kısa zamanda hızlı bir şekilde yapıyor."
* * *
Bakın ihtiyaç olunca Türk insanı neler yapabiliyor.
Üniversiteli gençlerin
bitirme projeleri ödül aldı
İzmir’de Genç Beyinler Yeni Fikirler Bitirme Projeleri Ortak Sergisi ve Proje Yarışması’nda 10 üniversiteden gelen öğrencilerin 270 lisans bitirme projesi sergilenmiş.
Yarışmaya katılan İzmir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümü öğrencileri, engellilerin restoran tercihleri konusunda kolaylık sağlayan 'Engelsiz restoranlar' ve toplu ulaşımda zaman kaybını önlemeyi amaçlayan 'Izmir Route Manager' projeleri ile ödüle layık bulunmuş.
Yarışma kapsamında, İzmir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümü öğrencileri Eren Demir, İzel İlkim Borucu, Metin Kiper, Özgür Duyar'ın, Yazılım Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emrah Orhun’un danışmanlığında hazırladığı 'Engelsiz Restoranlar' projesi, Bilgisayar Mühendisleri Odası Özel Ödülü’ne layık görülmüş.
Ayrıca Yazılım Mühendisliği Bölümü öğrencileri Aslıhan Özmen ve Sıla Deveci'nin, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Deniz Özsoyeller’in danışmanlığında yaptığı "Izmir Route Manager" projesi ise Şehir/Çevre/Doğa Kategorisi'nde üçüncülük ödülünü kazanmış.
Engelsiz Restoranlar Projesi, engelli kullanıcıların ve ailelerinin, bulundukları restoranları ve kafeleri oylayıp yorumlayarak, ihtiyaçlarına uygun restoranları belirleyebilmesini sağlayan bir mobil uygulamaymış.
Bu proje ayrıca kullanıcıların bulundukları restoranın engelli vatandaşların ihtiyaçlarına göre hazırlanan anketi doldurup, kullanıcıların anket cevaplarına göre ihtiyaçlarına uygun yerleri seçmesini ve Google Map sayesinde de yol tarifi almasını sağlıyormuş.
İzmir'e yönelik böyle bir uygulama olmamasından yola çıkarak, toplu taşıma için otobüs kullanan bireylerin seçimlerindeki zaman kaybını önlemek amacıyla hazırlanan Izmir Route Manager Projesi ise, İzmir içerisinde bir yerden bir yere en kısa sürede ulaşmak için hangi yolun ve otobüs hattının kullanılması gerektiğini gösteren web tabanlı bir uygulamaymış.
Bu uygulamayla, kullanıcı tarafından belirlenen başlangıç ve bitiş otobüs durakları arasındaki en kısa yol bulunarak, bu yol üzerinde hangi otobüs hatlarının kullanılması gerektiği, en kısa yol dışındaki alternatif yollar ve bu yollardan geçen otobüs hatları gösteriliyormuş.
* * *
DHA’nın bu haberini okuyunca yaptıkları çalışmalar nedeniyle gençlerimizle gurur duydum, kutluyorum...
* * *
Ödül alan gençlerin isimlerini unutmayalım.
Umarım daha bir çok faydalı işte karşımıza çıkar hepsi.
Karşıyaka Belediyesi enerjisini
güneşten alıyor, para kazanıyor
İzmir’e gitmişken DHA’nın Karşıyaka Belediyesi’nin bir güzel çalışmasını duyuran haberi de ilgi çekiyor.
Alternatif enerji kaynaklarının kullanımına dikkat çekmek ve yaygınlaştırmak adına iki yıl önce 'güneş tarlası' kuran Karşıyaka Belediyesi, bugüne kadar 450 bin TL değerinde elektrik üretmiş.
Üç tesisin elektrik ihtiyacını karşılayan çevreci yatırım, Karşıyaka Belediyesi için hem enerji hem de gelir kaynağı olmuş.
Karşıyaka Belediyesi tarafından, İzmir Kalkınma Ajansı'nın destekleriyle kurulan Güneş Tarlası, Eylül 2014'te Yamanlar Dağı eteklerindeki 10 bin metrekarelik arazide faaliyete geçirilmiş.
2013 adet güneş paneli ile üretim yapılan tesiste, bugüne kadar 450 bin liralık (956 bin kwh) elektrik enerjisi elde edilmiş.
Karşıyaka Belediyesi Yamanlar Gençlik Eğitim Merkezi, Yamanlar Piknik ve Mesire Alanı ile Türkan Saylan Kız Öğrenci Misafirhanesi'nin elektrik ihtiyacı buradan karşılanmış.
İki yılda elde edilen gelirin 100 bin TL'lik kısmı bu üç tesisin elektrik giderleri için Gediz Elektrik AŞ ile mahsuplaşılırken, 350 bin TL de gelir olarak belediyenin kasasına girmiş.
Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar tesis için şunları söylüyor:
"Türkiye, güneş enerjisi potansiyeli en yüksek olan ülkeler arasında yer alıyor.
Hem ekonomi hem de çevre için bu potansiyelin değerlendirilmesi gerekiyor.
Karşıyaka Belediyesi olarak, yerel yönetimler bazında bu alanda öncü konumdayız.
Ege Bölgesi'nde Güneş Tarlası'nı kuran ilk belediye olduk.
Güneş enerjisinden daha çok yararlanabilmek adına araştırmalarımız ve çalışmalarımız devam edecek.”
* * *
Bu işe öncülük yapan belediye başkanı Sayın Akpınar’ı ve belediye çalışanlarını kutluyoruz.
* * *
Herkesin, her zaman iyi haberler alması dileğiyle…
Paylaş