Paylaş
Gastronomi dalında, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) "Yaratıcı şehirler ağına" aldığı Gaziantep'te yapılan değişik türlerdeki meyve kebaplarıyla bahar mevsimiyle birlikte mönülerdeki yerini almış.
Bir restoranda görücüye çıkan, ayva, elma, keme, yenidünya gibi meyvelerden yapılan kebaplar özellikle turistlerden büyük ilgi görüyormuş.
Restoran sahibi Eyüp Kavas, meyve ve keme mantarından yapılan kebapların daha sağlıklı olduğunu söylemiş ve eklemiş:
"Keme etten yedi kat daha besleyici bir mantar türü. Keme kebabının dışında, sarımsak, yenidünya, ayva gibi meyvelerle kebaplar yapıyoruz.
Bunlarda çok besleyici özelliklere sahip. Tabi bu meyveler, keme ve sarımsak kebabının belli bir mevsimi bulunuyor. Bu dönem yaklaşık 1.5-2 ay kadar sürüyor. Turistlerin ilgisi çok fazla."
Meyve kebaplarının ustası olarak bilinen şef aşçı Cevdet Kaya da dünyada meyve kebabının yapıldığı tek şehrin Gaziantep olduğunu iddia etmiş.
Kaya şöyle diyor:
"İnsanların meyvelerle yapılan kebapları tercih etmelerinin sebebi ilk kez tadacak olmaları ve daha önce yiyenlerin ise meyvelerin ağızda bıraktığı mayhoş tadı çok sevmeleri.
Bunun beraberinde keme ise Gaziantep'te toprak altından çıkan bir mantar türüyle yaptığımız kebaplarımız var.
Meyvelerle yaptığımız kebaplar gerçekten yoğun ilgi görüyor ve insanların çok hoşuna gidiyor. Ben yerli ve yabancı turistleri kebaplarımızın tadına bakmaları için Gaziantep'e davet ediyorum."
Artvin'in 2727
bitkisi kitap oldu
Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu, Türkiye'nin en zengin bitki örtüsüne sahip illeri arasında yer alan Artvin'de yetişen bitkilere ilişkin bilgileri "Artvin'in Doğal Bitkileri" adlı kitapta toplamış.
Eminağaoğlu, AA muhabiri Bayram Sarayoğlu'na yaptığı açıklamada, dünyanın biyolojik çeşitlilik açısından en zengin ve aynı zamanda tehlike altındaki en önemli 34 karasal ekolojik bölgesinden birinin Artvin olduğunu belirtmiş ve eklemiş:
"Artvin, sahip olduğu 4 önemli bitki ve doğa alanı, bir biyosfer rezerv alanı, 2 milli park, 3 tabiatı koruma alanı ve 2 tabiat parkıyla biyolojik çeşitlilik açısından ülkemizin en önemli illerinden biridir.
Türkiye'nin en önemli biyosfer rezerv alanı olan ve 6 köyden oluşan Camili Havzası Borçka ilçesinde bulunuyor. UNESCO, İnsan ve Biyoküre Programı Ulusal Koordinasyon Konseyi kararıyla 29 Haziran 2005'te dünya biyosfer rezervleri ağına dahil edilen Camili Havzası, 25 bin 395 hektardan oluşuyor.
Camili biyosfer rezerv alanında 23'ü endemik 990 bitki türü yayılış gösteriyor. Aynı şekilde Borçka-Karagöl Tabiat Parkı'nda da 11'i endemik olmak üzere yüzlerce bitki türü bulunuyor."
Eminağaoğlu, Artvin'de bin 264 olarak bilinen bitki takson sayısının, 1993-2013 yılları arasında yapılan floristik çalışmalarla bin 800'lere, 2013-2015 yılları arasında devam eden proje sonunda ise 2 bin 727'ye ulaştığını söylemiş ve "Bu bitki çeşitliliğini bünyesinde barından Artvin, Türkiye'de bitki çeşitliliği bakımından birinci sırada yerini almıştır. Aynı zamanda ilimizin sahip olduğu bu bitki çeşitliliği, birçok ülkeyle mukayese edilebilir zenginliktedir" demiş.
Prof. Dr. Eminağaoğlu, Artvin Valiliği koordinesinde yürütülen, Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü'nce finanse edilen "Artvin İli Bitkisel Tür Çeşitliliğinin Tespiti ve Artvin'in Doğal Bitkileri" adlı proje kapsamında "Artvin'in Doğal Bitkileri" kitabını hazırlamış.
2 yılda tamamlanarak basılan kitapta, Artvin'de yetişen 2 bin 727 farklı bitki türüne ait 3 bin fotoğrafın yanı sıra bölgenin eşsiz güzelliklerini yansıtan fotoğraflar yer alıyor.
Enginarlı lezzetler beş
yıldızlı otel mönüsünde
İzmir'deki 5 yıldızlı bir otelin baş aşçısı Şamil Akşit ve ekibi, mevsimin en güzel sebzelerinden olan enginardan hazırladıkları özel mönüyü lezzet tutkunlarının beğenisine sunmuş.
Enginar mönüleriyle ilgili bilgi veren aşçı Serkan Ateş, avakado, dereotu ve sızma zeytinyağı sos ile hazırlanan Çeşme sakız enginarıyla başlayan servisin enginar macchiato, domates sos ve rende tulum peyniri ile sunulan enginar ve ege otlu cannelloni ile devam ettiğini, ardından enginarlı limon sorbe molası verildiğini söylemiş.
Sotelenmiş sebzeler, patatesli enginar püresi ve limon köpüğü eşliğinde 80 gr - 140 gram ızgara somon fileto veya enginarlı kinoa, sote küp patetes, közbiber sos ve kimbon köpüğü eşliğinde fırında 100-160 gram süt kuzu kaburga ile zirve yapan mönü, taze çilek ve enginarlı dondurma eşliğinde enginarlı çikolatalı fondan ile final yapıyormuş.
Tadı kadar görünüşüyle de ilginç olan enginarın sağlık açısından da çok yararlı bir sebze olduğunu belirten Serkan Ateş biraz da sağlık konusunda iddialarda bulunmuş:
"Sindirimi çok kolay olan enginarda bulunan 'cinarin' adlı maddenin karaciğer rahatsızlıklarına karşı etkili olduğu biliniyor.
Ayrıca yine cinarin maddesi safra kesesi ve karaciğerde toplanan nikotin, alkol ve yağların atılmasına yardımcı oluyor. Bundan yola çıkarak enginar çeşitlemelerini müşterilerimizin beğenisine sunuyoruz."
***
Herkesin, her zaman iyi haberler alması dileğiyle...
Paylaş