ABD'li Language Force, birbirinden farklı dil konuşan insanların telefonda anlaşabilmesini sağlayan bir teknolojiyi kasımda hizmete sokuyor.
İlk olarak Almanca ve İngilizce olarak kullanılacak teknoloji, 2002 yılında İspanyolca, Japonca, Fransızca ve Türkçe'yi de kapsayacak.
ABD'li Language Force adlı firma ile MIT, birbirlerinin konuştuğu dili bilmeyenlerin telefonda görüşmelerini sağlayacak bir teknolojiyi kasım ayında hayata geçiriyor. Language Force ve AT&T işbirliği ile uygulanacak bu teknoloji, ilk olarak İngilizce ve Almanca için denenecek. Nevada'da yaşayan bir ABD'li ve Hannover'de yaşayan bir Alman, kasım ayından itibaren telefonda kendi diliyle konuşacak ve bu konuşma elektronik olarak karşı dile çevrilecek. Language Force, 2002 yılında aralarında Türkçe'nin de bulunduğu 4 dili daha bu teknolojide kullanacağını açıkladı. Böylece, bir yıl sonra İngilizce, Almanca, İspanyolca, Japonca, Fransızca ve Türkçe konuşanlar, birbirleriyle kendi dillerinde anlaşabilecekler.
NASIL ÇALIŞIYOR?
Bu teknoloji sayesinde konuşmanız aradığınız ülkenin diline, karşı tarafın konuşması ise sizin dilinize çevrilerek transfer ediliyor.
Halen bilgisayar sistemlerinde kullanılmakta olan, ‘‘ses işleme’’ sistemlerini baz alan bu yeni teknolojinin çalışma prensipleri şöyle:
Telefonu açtığınızda arayacağınız numaradan önce özel bir telefon numarası çeviriyorsunuz.
Böylece, Language Force firmasının bu işlem için kurduğu bilgisayar sistemine giriş yapılıyor.
Daha sonra, aramak istediğiniz kişinin numarasını çeviriyorsunuz.
Konuşmaya başladığınızda, sizin söyledikleriniz, bilgisayar sisteminde yazıya çevriliyor.
Sizin yazıya çevrilen konuşmanız, görüştüğünüz ülkenin diline çevrildikten sonra yeniden sese dönüştürülüyor.
Uzun gibi görünün bu işlemler saniyenin çok kısa bir biriminde yapılabiliyor.
Language Force'un üzerinde çalıştığı bir diğer teknoloji ise, birbirinin dilini konuşmayan insanların telefon dışında da anlaşabilmelerine imkan verecek. Üzerinde yaklaşık 4 yıldır çalışılan bu teknolojide, küçük cep bilgisayarlarından yararlanılacak. Bu bilgisayar, karşınızda konuşan kişinin sesini algılayacak ve telefonda olduğu gibi çevirisini yaparak, kulaklıkla size bunu iletecek.
Language Force uzmanları, dil teknolojisi konusundaki çalışmalar sayesinde bir süre sonra dünyada kimsenin yabancı dil bilmemesinin sorun yaratmayacağını savunuyorlar.
Hem paten hem ayakkabı
HEELYS tarafından geliştirilen bu ayakkabının özelliği, istendiği zaman bir çeşit paten haline de gelebilmesi. Altında özel tekerlerler bulunan bu ayakkabıların fiyatı 80 ile 100 dolar arasında değişiyor.
Bilişimciler otomotivden dayanıklı çıktı
TÜRKİYE'nin yaşadığı ağır ekonomik krizde, bilişimciler otomotiv sektöründen daha dirençli çıktı. Otomotiv sektörünün en büyük fuarı Oto Show, kriz nedeniyle bu yıl yapılamazken, bilgi teknolojileri sektörünün en büyük organizasyonu olan Bilişim'01 A CeBIT Event, 4-9 Eylül tarihleri arasında kapılarını açacak. Şimdiden fuara katılımı kesinleşen ülkeler arasında İngiltere, Almanya, İtalya, Hollanda, Yunanistan, Bulgaristan, Avusturya, Belçika, İsrail, Tayvan, Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD bulunuyor. Krize rağmen Tüyap Beylikdüzü’ndeki fuarın bu yıl da hareketli geçmesi bekleniyor.
Duvar delerken çarpılmayın
EVİNİZİN duvarına asacağınız tablo için delik açarken, bir elektrik kablosuna ratlamanız büyük şanssızlık olabilir. Ancak artık bu işi şansa bırakmanız gerekmiyor. Zircon tarafından geliştirilen özel bir cihaz sayesinde, duvarınızın içinde bulunan tüm elektrik kabloları ve metalleri belirleyebileceksiniz. Böylece canınızı tehlikeye atmadan duvar delemeniz mümkün. Ürünün ABD'de satış fiyatı 60 dolar.
Artık işe uçarak gidebileceksiniz
ABD'nin uzay ve havacılık eğitim merkezlerinden biri olan Huntsville'de bulunan Macro Industries, SkyRider adıyla aile tipi bir uçan taşıt aracı geliştiriyor. Özellikleri sır gibi saklanan SkyRider'a, lüks bir otomobil fiyatını ödeyebilecek herkesin sahip olabileceği belirtiliyor.