Paylaş
FİNLANDİYA'da iki yıl içinde 4 milyon dolar harcanan bir proje ile dünyanın ilk akıllı elbisesi geliştirildi. Kasım ayında satışa çıkacak olan bilgisayarla donatılmış bu akıllı elbise, kullanıcısının acıktığını bile anlayabiliyor.
BİLİM kurgu filmlerinin hayal ürünleri birer birer gerçek hayattaki yerlerini alıyor. Finlandiya Üniversitesi, Tampera Üniversitesi, Lapland Üniversitesi Nokia, Sonera, Polar Electo, Reima ve Du Pont Advanced Fiber Systems ile birlikte dünyanın ilk akıllı elbisesisini üretmeyi başardı.
Özel bir bilgisayarla donatılan bu elbise, ilk olarak Kuzey ülkelerinde soğuk kış şartlarıda yaşayanlar için tasarlandı. Üzerinde, küçük bir bilgisayar ağı bulunan elbise kullanın kişinin vücut ısısını, açlık durumunu, kalp atışlarını sürekli izliyor. Elbise, aynı zamanda GPS ve iletişim merkezi olarak da kullanılabiliyor.
KASIMDA PİYASADA
İlk akıllı elbisenin ticari satışını Reima firması gerçekleştirecek. Kasım ayında satılması planlanan elbisenin fiyatı konusunda henüz bir açıklama yapılmadı. Akıllı elbise projesinin henüz tamamlanmadığını belirten yetkililer, çalışmaların 2003 yılına kadar süreceğini, kasım ayında piyasayla çıkacak olan ürünün ise sadece projenin küçük bir ürünü olduğunu kaydediyorlar. Reima'nın satacağı ilk model, bilgisayar sistemi, GPS gibi ana unsurları içeriyor.
4 MİLYON DOLAR
Proje için 1998 yılından bugüne kadar toplam 4 milyon dolarlık harcama yapıldı. Bu harcamanın yüzde 63.7'lik bölümü kamu fonlarından, yüzde 36.2'si ise özel sektörden sağlandı. Proje tamamlanana kadar yapılacak harcamanın 10 milyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu kadar maliyetli bir proje sonucu ortaya çıkacak olan akıllı elbisede şu özellikler bulunacak:
Elbise ile entegre özel gözlükler, kullanıcının gördüğü herşeyi kaydedecek ve istendiğinde bir merkeze aktarabilecek.
DOKTOR GİBİ
Elbiseyi bir ağ gibi saran hassas algılayıcılar, insan vücudunun normal dışı her türlü davranışını belirleyecek ve önce elbiseyi kullanan kişiyi, tepki alamazsa ilkyardım merkezini uyaracak.
Elbise, aynı zamanda güneş enerjisi üreten bir merkez işlevi görecek. Böylece, elbisede bulunan cihazların enerji ihtiyacı kesintisiz olarak karşılanabilecek.
Elbise, kullanılan özel kumaşın yanısıra acil durumlarda iç yüzey ısısını 30 dereceye kadar yükselten ve yaklaşık 2 saat boyunca bu ısıyı koruyabilen özel bir sistem ile donatılıyor.
Paylaş