Paylaş
TÜRKİYE, gecikmeli de olsa bilgi çağının ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bir bakanlığa kavuşuyor. TBMM Bilgi ve Bilgi Teknolojileri Grubu tarafından hazırlanan Bilgi Toplumu Bakanlığı Kanun Tasarısı, 12 Haziran'da imzaya açılıyor.
TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi bünyesindeki Bilgi ve Bilgi Teknolojileri Grubu, Bilgi Toplumu Bakanlığı'nın kuruluş ve görevleri hakkındaki kanun tasarısını, imzaya açıyor. İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Ziya Aktaş başkanlığındaki grubun tasarısı, Türkiye'yi toplumsal ve ekonomik olarak dünyadaki bilgi çağı değişimine hazırlamayı ve ‘‘‘bilgi okuryazarı bir Türk toplumu yaratmayı' amaçlıyor.
Kanun tasarısının 12 Haziran'da imzaya açılacağını belirten Ziya Aktaş, şöyle konuştu:
‘‘Önerinin grup başkanı tarafından doğrudan Başbakan'a sunulması yerine, üyelerin ortak imzalarıyla verilmesi konusunda görüşbirliği oluştu. Grubumuzun 12 Haziran'da yapılacak toplantısında, Bilgi Toplumu Bakanlığı'nın kuruluş ve görevleri hakkında yasa önerisi taslağı, üyelerin imzasına açılacak. Daha sonra öneri Başbakan Bülent Ecevit'e iletilecek.’’
44 maddelik yasa tasarısı, Türkiye'yi birey, kurum ve kuruluşları ile bilgi çağına girerken küresel rekabette üstünlük sağlayabileceği donanıma ve koordinasyona kavuşturmayı hedefliyor. Tasarının ikinci maddesinde, kurulması öngörülen bakanlığın görevleri şöyle tanımlanıyor:
E-TOPLUM
Avrupa düzeyinde tanımlanan e-Avrupa amaçlarına ve ölçütlerine uygun bir şekilde her vatandaşın, evin ve okulun, her işin ve yönetimin bilgi çağına girebilmesi için gereken bilgi altyapısını yaratmak.
Türkiye'nin bilgi ve bilgi teknolojilerine olan kısa, orta ve uzun vadeli ihtiyacını makro ölçekte belirlemek, bu amaçla kamu/özel, sivil toplum kuruluşları ve akademik kesimin görüş, öneri ve katkıları ile stratejiler oluşturmak.
BİLGİ SAVAŞI
Milli Güvenlik Kurulu ile ortak çalışmalar yaparak, bilgi savaşı kavramına ilişkin ulusal plan, uygulama ve yönlendirme çalışmaları yapmak.
Vatandaşa hizmetin daha etkin hale getirilmesi ve bilgi toplumunun yaygınlaştırılması için ilgili bakanlıklarla ortaklaşa öneriler oluşturmak.
Küresel, bölgesel ve yerel ağlarda e-Türkiye ağırlıklı içerik çalışmalarını başlatmak ve desteklemek.
Türk toplumundaki ev kadını, emekli, özürlü, işsiz genç gibi kesimlerin bilgi toplumu olanaklarından yararlanıp, topluma daha yararlı bireyler haline gelmelerine olanak sağlayacak programlar hazırlayıp ilgili bakanlıklarla beraber uygulamaya koymak.
ÜST KURUL
Yasa tasarısında Bilgi Bakanlığı bünyesinde Ulusal Bilgi Toplumu Üst Kurulu, Ulusal bilgi Şurası, Kamu-Net Üst Kurulu ve İnternet Üst Kurulu adında dört adet kurul oluşturulması da öngörülüyor. Ulusal Bilgi toplumu Üst kurulunda, TÜSİAD ve TİSK gibi sivil toplum örgütleri, basın yayın kuruluşları ve üniversiteler ile toplumun çeşitli kesimlerinden 50 üye bulunacak.
Dijital demokrasi
BİLGİ Toplumu Bakanlığı bireyin, ailenin ve tüm bir toplumun yaşam tarzını değiştirmeye zorlayacak. Bilgi toplumu olabilmenin vazgeçilmez unsuru olan ‘‘açıklık ve saydamlık’’ ilkesi, Bilgi Toplumu Bakanlığı yasa tasarısında da ön plana çıkıyor. Tasarıda, toplumun ve devletin yararı ve güvenliği için gizli kalması gerekenler dışındaki tüm veri ve bilgilere ulaşabilme, e-vatandaşın vazgeçilmez hakkı kabul ediliyor. Böylece, eksik ve hatalı bilgi ile alınan kararların topluma zarar vermesinin önüne geçilebileceği savunuluyor.
Bürokrasisiz ihale hakkı
BİLGİ Toplumu Bakanlığı Yasa Tasarısı ile bakanlığa üniversiteler ile yerli ve yabancı kuruluşlara, etüt, proje, araştırmayı Devlet İhale Kanunu'na tabi olmadan yaptırma yetkisi tanınıyor. Böylece, bakanlığın süreci uzatan bürokratik işlemlerden kurtulması sağlanıyor.
Paylaş