KEMAL Derviş, ‘‘merkez solda ittifak’’ arayışına, bir süre daha devam edeceğini bugün açıklayacak.
Ancak merkez soldaki ittifakın, CHP ve YTP'nin dün durduğu noktada çok kolay olmadığı gerçek.
CHP lideri Deniz Baykal, ‘‘Gelin CHP çatısı altında birleşelim’’ çağrısında bulunurken YTP de dün gece itibariyle bu çağrıyı dikkate almış durumda.
YTP'nin yaklaşımı ise iki noktada bütünleşiyor:
1- Madem çağrıda bulunuyor, Baykal da özveride bulunup çekilsin.
2- Bütünleşmenin nerde olacağına birlikte karar verelim.
YTP'den gelen bu yaklaşım Derviş'in bugün yapacağı ‘‘Baykal da Cem de çekilsin’’ çağrısında elini güçlendirmiş bulunuyor.
DYP-ANAP ARAYIŞI DONDU
Merkezin solunda bunlar olurken, merkezin sağındaki ittifak arayışı da dün itibarıyla donduruldu.
ANAP'ta Yaşar Topçu ve DYP liderinin eşi Özer Çiller ile başlayan ittifak arayışı, bir haftadır da ANAP'lı Devlet Bakanı Nejat Arseven ile DYP'li Ömer Barutçu arasında devam ediyordu.
Barutçu dün geldikleri noktayı, ‘‘İttifak görüşmelerini Tansu Çiller adına yürütmek için yetki almış biri olarak söylüyorum, ANAP risk alamadığı için yol alamıyoruz’’ diye açıkladı. Barutçu şöyle devam etti:
‘‘İttifakı isteyen ANAP. Dolayısıyla teklifi getirenin adım da atması lazım. ANAP seçim sonrası AB tarafında olanlarla bir araya gelip hükümet oluşturma arayışında, hem de bu hükümette AB'ye karşı olanlarla birlikte.’’
Barutçu, ‘‘Tansu Çiller'e Başbakanlık verip borcunuzu ödeyin, öyle ittifak yapalım’’ şartını da ‘‘şu an bir kenara bıraktıklarını’’ söyledi.
DYP'nin tek şartı, ANAP'ın çekilerek hükümetin yıkılmasını sağlaması ve AB taraftarı olan partilerle seçime kadar yeni bir hükümet kurulması.
İttifaka sıcak bakan ANAP, bu yaklaşımı ‘‘gerçekçi’’ bulmuyor.
ANAP hükümetten çekilmesi halinde bile, mevcut hükümetin yıkılmasının zor olacağına inanıyor.
Ecevit'in, MHP ile seçime kadar hükümeti devam ettirmesinin önünde bir engel bulunmayacağını kayda geçiriyor.
ANAP, ‘‘Bizim çekilmemiz önemli değil, bundan önce gelin ittifak yasasını çıkaralım, sonra yeni hükümet formülünü arayalım’’ görüşünü DYP'ye iletmiş.
ANAP'a hakim bir diğer kaygı da ‘‘DYP, ANAP'ın seçime hükümet dışında gitmesinin yöntemini arıyor’’ şeklinde.
YTP-AKP: BİZ YOKUZ
ANAP hükümetten ayrılsa bile, Meclis'in sayıca fazla diğer iki partisi YTP ve AKP de mevcut hükümetin yıkılmasına sıcak bakmıyor.
AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz dün sorumuz üzerine ANAP'ın çekilmesi halinde bile, mevcut hükümetin devamı yönünde tavır sergileyeceklerini açıkladı.
Kapusuz, yeni hükümetin, seçimin ertelenmesi anlamına geleceğine inanıyor.
Aynı durum YTP'ye de hakim. Onlar da yeni bir hükümet oluşumu ve seçimin ertelenmesine karşılar.
UMUT İSYANCILARDA
Buna rağmen seçimin ertelenme ihtimali, düşük de olsa olası.
11 Eylül'de milletvekili listeleri açıklandıktan sonra, aday olamayan milletvekillerinin isyan hareketini başlatması kaçınılmaz görünüyor.
Her ne kadar karar alınmış olsa da MHP'nin 3 Kasım'da seçimin yapılmasına ilişkin önergesi 1 Ekim'de Meclis'te yeniden görüşülecek.
Seçim tartışma ve ittifak arayışı öyle görülüyor ki 1 Ekim gününe kadar devam edecek.