Bağımsızların dönemi

Muharrem SARIKAYA
Haberin Devamı

TBMM yeni yasama yılına, yarın ilginç bir tablo ile giriyor. İkisi birer kişi ile temsil edilen 9 parti ve bir grup kuracak sayıyı aşmış bağımsızlar.

Bugün için bağımsızların sayısı 22.

RP'den takkıyye sonucu ayrılan üç, DSP'den ayrılan ve parti kurma çabasında olan dört, ANAP'tan ayrılan iki milletvekili ile bakan olan Yalım Erez düşüldüğünde, geriye merkez sağ ve sol eğilimli 12 milletvekili kalıyor.

ANAP, parti içi dengeler açısından geçen dönem fazla üzerinde durmadığı bağımsızları bu dönemde saflarına katmayı hedefliyor.

Gerekçesi açık; yeni yıla TBMM'de birinci parti olarak girmek.

ANAP, yılbaşına kadar RP ve DYP'den yeni kopmaların olacağını hesaba katıyor. Ancak burada en önemli etkenin Yalım Erez olduğunu da teslim ediyor.

BEKLEYİŞ

Erez, dün telefonda bağımsızların bundan sonrasına dönük planları için şunları söylüyor:

‘‘DYP'den ayrılmayı bekleyen arkadaşlarımız, bizim nasıl bir tavır takınacağımızı bekliyor. Biz bir karar versek, ondan sonrası kolay...’’

Erez, bağımsızların sayısının böyle bir dönemde fazla olmasında da yarar görüyor:

‘‘Böyle bir dönemde bağımsızlar rejimin istikrar unsurudur. Hiç değilse parti disiplini diye yanlış yapmıyorlar...’’

Erez, bağımsızların seçime kadar belirli bir parti tercihinde bulunup bulunmayacağı sorusuna ise bu aşamada karşılık vermek istemiyor...

Bağımsız milletvekillerinden Bahattin Yücel'in bu soruya yanıtı ise ‘‘Toplu olarak bir parti tercihi zor’’ oluyor.

Ancak bir tespitte bulunuyor:

‘‘Eğer bu bağımsız arkadaşlar siyasete devam edecekse bir değil de iki partiye yönelme olur; ANAP ve CHP...’’

Yücel'e göre bu yönelme ancak seçime az bir süre kala gerçekleşebilir.

ÇİLLER GİDERSE...

DYP'den ayrılan bağımsız milletvekili Sedat Aloğlu'nun görüşü de Yücel'den farklı değil. Aloğlu, bundan sonra siyasete devam edip etmeyeceğine 10 gün içinde karar vereceğini belirtip ekliyor:

‘‘Eğer siyasete devam edeceksem muhakkak bir partiye girerim...’’

Hiç birisi DYP'ye dönerim demiyor.

Samsun DYP eski il başkanı Lokman Kondakçı ise şu soruyu yöneltiyor:

‘‘Çiller giderse de dönmezler mi?..’’

Kondakçı'ya göre, ‘‘Çiller'in kısa sürede genel başkanlıktan uzaklaşması halinde’’ ayrılanlar geri dönebilir. Eğer Çiller uzun süre kalacağını seçime kadar hissettirirse, DYP'den kopmalar devam eder...

Her ne kadar Kondakçı bunu söylese de DYP'deki milletvekilleri Çiller'den vazgeçme gibi bir arzu içinde değil. Hatta geçmişte kendisine en sert tepkileri gösterenler bile bugün yanında.

Milletvekillerini Çiller'e bağlayan ip de belli; Milletvekili sayısı azaldığı için seçim bölgelerinde liste başı garantisini elde etmiş olmak...

Geçen dönem Meclis aritmetiği içinde en fazla değişkenliğe uğrayan ve bu dönemde de kendisine RP ile MHP arasında bir platformda yer arayan DYP'nin, 91 sandalyesine rağmen etkin olması ise gerçekçi gözükmüyor.

Yazarın Tüm Yazıları