4 muhtar yüzünden cenaze ortada kaldı

Hürriyet Bursa gazetesi okurlarımızdan olan YAZDER (Keles Yazıbaşı Köyü Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği) Başkanı Emre Kahraman’ın e-postasını aldım. Bu, şu ana kadar tarafıma yollanmış olan en uzun konu anlatımı... Başınız sağ olsun diyorum ve yorumu siz kıymetli okurlarımıza bırakıyorum.

Haberin Devamı

“KELESLİ olup yıllarca Ovaakça’da oturan akrabam, çok sevdiğim bir kardeşim 9 Eylül günü genç yaşta vefat etti. Kendisinin vasiyeti ve özellikle annesinin isteği ile Ovaakça Santral Mezarlığı’na defnedilmesini istedik. Bursa Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı’na bağlı Mezarlıklar Şube Müdürlüğü yıkaması ve kefenlemesini gerçekleştirdi. Defin işlemlerine sıra geldiğinde; Ovaakça Santral Mezarlığı defin işleri için ilçedeki 4 muhtardan muvafakatname alıp imzalatın denildi.”

4 muhtar yüzünden cenaze ortada kaldıMUHTARLAR KAVGALIYMIŞ

“Buraya kadar sorun yok. Ovaakça’da biri merkez mezarlığı diğeri Santral Mezarlığı olmak üzere iki adet mezarlık var. Meğerse 4 muhtarın birbirleriyle araları açıkmış. Ovaakça Santral Muhtarı diğer üç mahalle muhtarını mahkemeye vermiş. ‘Ben cenazenin Santral Mezarlığı’na gömülmesine müsaade etmiyorum’ demez mi? İyi ya Merkez Mezarlığı olsun bari dedik. Bu sefer de diğer 3 muhtar ‘Merkez Mezarlığı Ovaakça Mahallesi yerlisine ait. Aslen Ovaakçalı olmayan yabancı kişilerin gömülmesine razı değiliz’ dediler. Yüreğinde evlat acısı, elinde ölüm kâğıdı bulunan baba, 4 muhtarlık arasında mekik dokuyor.”

Haberin Devamı

İMZA ÜSTÜNE İMZA!

“Bu arada Keles Köy Derneği, üst üste yok oraya gömülecek, yok buraya gömülecek diye mesaj yayınlıyor. Haliyle de taziyeye gelenler bir oraya bir buraya koşturuyor. En sonunda 3 muhtar kendilerini mahkemeye verdi diye inat yaparcasına Santral Mezarlığı’na gömülsün diye imza veriyor. Ovaakça Santral Muhtarı inada inatla cevap verip yazıdaki Santral kelimesinin üzerine çizgi çekip Merkez Mezarlığı diye düzelterek ve altına paraf atarak imzalıyor. Cenazeyi Merkez Mezarlığı’na getireceğiz deyince bu 3 muhtar ‘buraya getirmeyin kan çıkar’ diyor. Kanımıza dokundu.”

PINARBAŞI’NA GÖMÜLDÜ

“Osmangazi İlçe Kaymakamı’na çıkıp olan biteni arz ettik. Kaymakam Bey Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni aradı ve ‘işinizi oradan çözün’ dedi. Belediye ne yapsın, muhtarlar biz kabul etmeyiz olay çıkartırız diyerek karşı gelince... Muhtarların gerekçeleri 40 yıldır Ovaakça’da oturan, Bursa’nın yerlisi olan Kelesli ailenin yabancı olmasıymış. Simdi sizlere soruyorum. Vicdanınızla cevap vermenizi istiyorum. Bursa’da Çanakkale Savaşı’nda en çok şehit veren dağ yöresi olarak Çanakkale’de şehitliklerimiz var. Demem o ki yabancı kavramına bir türlü akıl sır erdiremedik. 4 ayrı muhtarın aralarındaki şahsi meselelerinin günahını neden biz halk olarak çekiyoruz. Karpuz bostan değil, cenaze bu... İkindi ezanına ramak kala baktık işin içinden çıkamıyoruz cenazemizi ücreti ile Pınarbaşı Mezarlığı’na, son dakikada defnettik. Cenazemizi, yani kardeşimizi Pınarbaşı Mezarlığı’na; 4 muhtarın vicdanını sinemize gömdük! Bu ayıp da Ovaakça muhtarlarına yüz yıl yeter. Saygılarımı sunarım!”

Haberin Devamı

ŞEHRİN GÖBEĞİNDE GÖRÜNMEZLİK PERDESİ

4 muhtar yüzünden cenaze ortada kaldı

OKURLARIMIZDAN Cevat Erkoç, özetimle şöyle diyor: “Altıparmak Caddesi’nin bitip Cemal Nadir Caddesi’nin başladığı alana dikkat çekmek istiyorum. Sebebine gelince burada bir görünmezlik perdesi var ve hiçbir yetkili bu perdeden dolayı burada olanları bitenleri göremiyor. Görünmezlikleri şöyle sıralamak gerekirse; 1) Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Başkanlığı’nın onca zahmet ve emekle oluşturduğu çiçekle donatılmış olan yeşil alan (Bu araçlar oraya nasıl çıkarlar asla anlamış olmasam da) park eden araçlar yüzünden sahra çölüne dönüştürüldü! 2) Tramvay yolu otopark olması itibarıyla bu özgürlüğün Türkiye’de tek olacağını düşünüyorum. 3) Neredeyse her saniyede bir aracın geçmiş olduğu cadde üzerine bırakılan yasaklı ve vergisiz reklam dubalarının varlığının varlıklarına akıl erdiremiyorum.”

 

Haberin Devamı

NAZARLIK NİYETİNE!

4 muhtar yüzünden cenaze ortada kaldı

ADININ açıklanmasını istemeyen bir cami imamı şikayetini şöyle dile getiriyor: “Nilüfer’de Bursa’nın en kıymetli ve değerli binalarının dibine yayılmış (Sheraton Bursa Hotel önü) olan moloz yığınları yıllardır orada ve öylece duruyor. Bu duruma inanın bir anlam veremiyordum. Derken iki gün önce birden aklıma şu geldi. Malum; nazar haktır. Nazardan korunmak için hak olan inanç uygulamaları yerine hurafe işlere inanlar da var mıdır? Vardır. Bu moloz yayılımı da onlardan biri olsa gerektir. Görüntü çirkin düşse de nazarlık niyetiyle bakınca bu işe; ‘hayır getire’ demek düşer bize!”

Yazarın Tüm Yazıları