Paylaş
Rütbesiz Rus askeri kıyafetleri giymiş komandolarla silahlı sivil milisler Rusya sınırındaki Donetsk, Kharkiv ve Luhanks kentlerindeki polis merkezleri, yerel yönetim ile diğer kamuya ait binaları işgal ederek Ukrayna bayraklarını indirip yerine Rus bayrakları asmaya başladı. Her ne kadar Rus yönetimi ilk günlerde Kırım’da olduğu gibi ‘bu işgallerin bizimle ilgisi yok’ diyorsa da bütün dünya bunun Rusya’nın bir operasyonu olduğunu biliyor.
Rusya bu bölgeye düzenli ordu ile müdahale etmesinin çıkarına olmadığını bildiği için bu operasyonları aylarca eğittiği silahlı asker kıyafetli özel kuvvetler, paralı askerler ve sivil milislere yaptırıyor. Bir kaç yüz kişiyi bulan bu özel birlikler bölgelerdeki Rus asıllı Ukraynalıların da desteğiyle, vatandaşlar ve polise karşı çok güçlü olduklarını göstermek için ilk etapta önemli kamu binaları ve polis merkezlerini işgal ederek yetkilileri etkisiz hale getiriyor.
Rusya bu senaryoyu uygularken hem Ukrayna’nın doğusundaki sınıra 40 bine yakın asker gönderiyor hem de bölgede yaşayan ve tehdit altında olduklarını ileri sürdüğü Ukraynalı Rus asıllıları korumasız bırakamayacağını söylüyor. Putin’de ‘Ukrayna’nın doğu bölgelerinde Rus asıllılar için güven ortamı bozulur ve oradaki insanlar bizden yardım isterse bizde onları savunmak için tüm yönetmeleri kullanma hakkını saklı tutarız’ diyor. Büyük Rusya hayali olan Putin bunu yapmakla dünya kamuoyunu Rusya’nın Ukrayna’ya karşı her an askeri bir müdahalede bulunmasının mümkün olduğuna inandırmak istiyor.
Aslında Kırım’ın işgali de aynen öyle olmuştu. Operasyon önce ‘Bayrak Darbesi’ ile başlamış ardından ‘İşgal’ sonrada ‘İlhak’ gelmişti. Ancak Ukrayna’nın doğusundaki kentlerde gerçekleştirilen operasyonlar da ilhak için mi yapılıyor? Bu konuda farklı görüş ve yorumlar var. Yapılan operasyonlar Putin’in Kırım’daki’ senaryoyu bu bölgede de tekrarlayacağı anlamına gelmiyor. Zira halkının yüzde 60’ı Rus asıllı olan ve en büyük deniz gücünün bulunduğu Sivastopol deniz üssü nedeniyle Kırım’ın Rusya için hayati önemi olduğu gibi Karadeniz’den, Akdeniz’e oradan açık denizlere açıldığı bir yerdir. Peki, Ukrayna’nın doğusundaki kentlerin Kırım kadar Stratejik önemi var mıdır? Bence hayır.
Kırım’ın işgali ve ilhak günlerini yerinde izlemiş bir gazeteci olarak ben Rusya’nın Ukrayna’nın doğudaki sınır kentlerinde yaptırdığı bu operasyonları ilhak için değil ‘Dünyanın gözünü hem Kırım ilhakından başka yerlere çevirmek hem de 17 Nisan 2014 günü Cenevre’de yapılacak ‘Ukrayna Krizi ‘ zirvesinde elini güçlendirmek için yaptığıdır. Cenevre’de yapılacak zirveye ABD Dışişleri Bakanı Kery, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, AB Dış ilişkiler yüksek temsilcisi Ashton ve Ukrayna Dışişleri Bakan vekili Dechtchitsa bir araya gelecek. Putin’in bu kumarı Cenevre masasında netice verecek mi?. Bekleyip göreceğiz.
Paylaş