Paylaş
Hafıza silme ancak kurgu bilim filmlerinde olur’ diyenler yanılıyor. Zira Bilim adamlarının bu sorulardan yola çıkarak yaptıkları araştırmalar insan hafızasından istenmeyen şeylerin silinebileceğini ortaya koydu. Peki, bu nasıl gerçekleşiyor?
Hafızadan istenmeyen anıları sildi
Hollanda’nın Nijmegen kenti Radboud Üniversitesi Hastanesi bilim adamı Marijn Kroes ekibiyle yaptığı çalışmalar neticesinde insan hafızasından istenmeyen anıların silinebileceğini kanıtladı. Kroes şiddetli depresyon geçiren 42 kişi üzerinde gerçekleştirdiği deneyler sırasında üç gruba ayırdığı deneklerin beyinlerindeki ‘Hassas hedefli Elektroşok-ECT’ terapisi uygulayarak sonuca ulaştığını açıkladı.
Bu deneyler sonucu İnsan beyninden istediği hatıraları silmeyi başaran Kroes, elektroşoka tabi tutmadan önce bütün deneklere iki olayın görüntülerini izletti. Birinci olayda bir arabanın çarparak öldürdüğü bir gencin, ikincisinde saldırıya uğrayan bir kişinin görüntüsü vardı. Tam bir hafta sonra bütün deneklere bu iki görüntüden sadece birini bir kez daha gösterdi ve gönüllüleri üç gruba ayırdı.
Gördüklerini hatırlamadılar
Birinci gruba önce elektroşok uygulandı ve hemen sorulan sorulara cevap vermeleri istendi. İkinci grup elektroşok yapıldıktan 24 saat sonra sorulan sorulara cevap vermeye tabi tutuldu. Üçüncü gruba da Elektroşok uygulamadan soruları cevaplamaları istendi. Neticede birinci ve üçüncü gruptaki denekler gösterilen iki olayı çok iyi hatırlarken, sorulara 24 saat sonra cevap vermesi istenen ikinci gruptakilerin sadece bir kez gösterilen görüntüyü hatırladıkları ancak elektroşoka tabi tutulmadan önce gösterilen görüntüyü hiç hatırlamadıkları görüldü.
Hafızaya bilgi de yüklenebilir
Marijn Kroes ve ekibinin bu araştırmasıyla elektroşokla insan belleğinden istenmeyen şeylerin silinebilmesi mucize bir çözüm gibi görülse de etik tartışmaları da beraberinde getirdi. Bir kısım bilim adamı bu araştırmanın sonuçlarını sorgularken kötü amaçlarla kullanılabileceğinin altını çiziyor. Stanford üniversitesinden bilim adamı Hank Greely elektroşokla hafızalardan istenmeyen bölümleri silmenin bazı anıların neden olduğu acıları hatırlamamak için yararı olduğunu kabul ediyorum derken ‘Ama sıkı kontrol edilmezse unutmak istenilmeyen şeylerin silinebileceği gibi hafızalara istenilen bilgilerin yüklenebileceğinin de unutulmaması gerekir’ diyor.
Uyuşturucu ve alkol bağımlılarına da yarayacak
Hafıza silme araştırmasını gerçekleştiren Martin Kroes bu terapinin her isteyene uygulanmaması gerektiğinin bilincinde olduklarını ancak uyuşturucu madde ve alkol bağımlılığında, strese bağlı sendromlarda, unutulmayan acıların ve ağır travmaların tedavisinde büyük faydalar sağlayabileceğini belirtiyor. Gerçekten de kurgu bilim filmlerinde gösterilen birçok şeyin artık bir süre geçtikten sonra gerçek yaşamda gerçekleşebildiğini görüyoruz. İnsan yaşamına büyük kolaylıklar getiren bu buluşlar kötü amaçla kullanıldığında büyük zararlar da verebiliyor.
2014 ün tüm okurlarımıza sağlık, mutluluk ve güzellikler getirmesi dileğiyle…
Paylaş