Fransız istihbaratını şoke eden olay

Batı Afrika ülkesi Mali’de El Kaide bağlantılı oldukları belirtilen Ansar Ed-Dine, Aqmi ve Mujao adlı radikal dinci terör örgütleri kanlı saldırılar düzenleyip ülkenin kuzeyini ele geçirmek isteyince Fransa askeri operasyon düzenledi. Bu operasyonun ardından Fransız Senatosu ‘Afrika geleceğimizdir’ başlıklı bir rapor hazırladı.

Haberin Devamı

Raporda, Fransa’nın Mali operasyonunu yapmasının nedeni, Çin ve ABD’nin etkisinin her geçen gün arttığı Afrika kıtasında Fransa’nın sömürgecilik geçmişi nedeniyle zayıflayan ilişkilerinin güvenlik, askeri, ekonomik, kültürel ve kalkınma konularında bir elektroşokla geliştirilmesi olarak gösteriliyor. Senato raporunda bu nedenlerle Fransa’nın, Afrika’nın Abidjan (Fildişi Sahili), Dakar (Senegal), Bamako ( Mali), Libreville (Gabon), Ndjamena (Çad), Bangui (Orta Afrika Cumhuriyeti, Cibuti (Somali) ve Nijer’de askeri gücünü korumasının çok önemli olduğu vurgulanıyor. Mali Cumhuriyeti, kuzeyde Cezayir, doğuda Nijer, güneyde Burkina Faso ve Fildişi Sahili, güneybatıda Gine, batıda Senegal ve Moritanya ile sınırı olan en büyük Afrika ülkelerinden biri.

Haberin Devamı

Senato Raporu’nun eki, Afrika’nın çeşitli ülkelerindeki dini, etnik, aşiret gerillaları ve mafya örgütlenmeleri şeklinde oluşan grupların gerçekleştirdikleri silahlı saldırı, bombalama ve rehin alma olayları ile istihbarat faaliyetlerini de içeriyor. Ancak bu ekte kısa adı DGSE olan ve dünyanın birçok ülkesindeki ajanlarıyla faaliyet gösteren ‘Direction Générale de la Sécurité Extérieure’ (Fransa Dış İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı) ile ilgili kısımda yer alan bilgiler ülkeyi ayağa kaldırdı.

İŞTE FRANSA'YI AYAĞA KALDIRAN KROKİ VE BİLGİLER / FOTO GALERİ

Skandalı gazeteci ortaya çıkardı
Eğer medyada herhangi bir gazete, televizyon ya da internet sitesinde bu bilgiler yayınlansaydı derhal ‘Milli Savunma Gizliliğini Koruma’ kanunu çerçevesinde üç yıl hapis ve 45 bin euro para cezasına çarptırılacaktı. Zira Senato raporunun ekinde verilen çeşitli bilgiler arasında Fildişi Sahili’nde görevli DGSE bölge şefinin adı ve görevi açıklanıyordu. Yani Senato raporu Fransa’nın Mali’de olduğu gibi bir süre önce operasyon düzenlediği bu hassas bölgede görevli Fransız ajanının adını ve görevini yazarak açık hedef haline getirmişti. Rapordaki gizli bilgiler bu kadarla kalsa yine iyiydi ama eski adı ‘Karşı Casusluk Teşkilatı’ olan Fransa Dış İstihbarat Teşkilatı’nı şoke eden bu gizli servisin merkez binasının güvenlik krokilerinin de yayınlanmasıydı.

Haberin Devamı

Bu krokilerde, Dış İstihbarat Teşkilatı’nın Paris’teki binasındaki bütün güvenlik kameralarının gizli yerleri, kızıl ötesi ışınla korunan bölümler, giriş panellerinin bulunduğu kısımlar, gizli bölümlere yerleştirilen elektronik alarm kofraları, dışardan girmeye çalışanların vücut ısısını algılayarak hareketlerini ekrana aktarıp uyaran sistemlerin krokileri ve yangın detektörlerinin yerleri gibi yaşamsal bilgiler de yer aldı.

İşin ilginç yanı rapordaki bu bölümler Senato’dan ya da İstihbarat teşkilatından biri tarafından değil, bir gazeteci tarafından fark edildi. İstihbarat bilgileri yayınlayan internet sitesi ‘Intelligence Online’da yayınlanan bilgiler gazeteci Jean Marc Manach’ın Le Monde gazetesindeki ‘Bug Brother’ adlı blog’unda yayınlanınca istihbarat teşkilatı derhal Senato’yu uyardı ve iki gün yayında kalan tüm bilgiler hem rapordan hem de blog’dan kaldırıldı. Şimdi en çok merak edilen şey deşifre olan Fildişi Sahili’ndeki Fransız ajanın adı ve istihbarat binasının güvenlik sistemlerinin yanlışlıkla mı, sehven mi yoksa bilerek mi konduğu. Ses çıkmadığına göre görünen o ki, skandalın üzeri bir daha açılmamak üzere örtüldü.

Yazarın Tüm Yazıları