Paylaş
Selim Sırrı Akbaykal, 1974’te oğlu Reşat Akbaykal ile Dost Pide’yi kurar. Ancak ilk yazı zararla kapatınca oğul Reşat Akbaykal, kariyerine memur olarak devam eder. Hafta sonu tatillerinde babasına yardım eden Reşat Akbaykal, işin parlatılması gerektiğini düşünür. Memurluktan istifa eder ve baba ocağına geri döner. Tek bir mekanla birçok ilke imza atan Reşat Akbaykal, bugün ünü Alaçatı sınırlarını aşıp Türkiye’ye yayılan bir markayla lezzet yolculuğuna devam ediyor. Şubeleşmeyi düşünmeyen Reşat Akbaykal’ın rotasında ise yeni ürünler var.
REŞAT Akbaykal... Hala ilk günkü heyecanla işine dört elle sarılan ve işin kusursuz olması adına her detayı düşünerek başarıyı sürekli kılan bir girişimci... Saat 08.00’den 24.00’e kadar işinin başında olan Dost Pide & Pizza’nın ikinci kuşak temsilcisi Reşat Akbaykal ile markanın doğuş öyküsünü, hem girişimcilik serüvenini, hem de gelecekle ilgili planlarını konuştuk. 1948 Alaçatı doğumlu Reşat Akbaykal, ailenin burada 400 yıla yakın bir geçmiş olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti:
KATİPLİKTEN DOLMUŞ ŞOFÖRLÜĞÜNE
“Aile Osmanlı döneminde Alaçatı’ya gelmiş. Büyük dede ilk başta gemi ile denizcilik sektörüne adım atıyor. Önce toprak, sonra ise ticaret işine dönülüyor. Amcamlar da esnaflık yapıyordu. Babam ise memurdu. Ben de ilkokuldan itibaren birçok işte çalıştım. Babam beni boş bırakmadı. Sinemada yer gösterdim, marangoz ve bakkalın yanında çıraklık yaptım. İlkokul yıllarında daktilo ile yazmayı öğrenince, bir süre sonra katiplik yaptım. Arabalara karşı büyük bir merakım vardı. Onun da etkisiyle taksi ve dolmuş şoförlüğü deneyimim oldu. Daha sonra da üniversite süreci başladı. Ege Üniversitesi İktisadi Ticari Bilimler Fakültesi’nde okudum.”
İKİ PERSONEL BEŞ MASAYLA BAŞLADI
Selim Sırrı Akbaykal’ın Kuşadası’nda TEKEL’de müdürlük yaparken emekliliğe ayrıldığını söyleyen Reşat Akbaykal, babasının ‘boş oturmam’ diyerek yeni bir kulvar yarattığını söyledi. “Memur olsa da baba, aileden gelen ticaret aşkıyla çok sevdiği pideyle ilgili bir şey yapmak istedi. 1974’de birlikte Ilıca’da Dost Pide’yi kurduk. İki personel ve 5 masayla lezzet yolculuğumuz başlamış oldu. Ama o dönem Kıbrıs hadisesi nedeniyle ilk yılı zararla kapattık. Hal böyle olunca da aileye yük olmamak adına kendi yolumda gitme kararı aldım. SSK Bölge Müdürlüğü’nde çalışmaya başladım” diyen Reşat Akbaykal, bütün tatil ve izinlerinde ise babasına yardım ettiğini paylaştı.
İLK YIL ZARAR ETTİLER AMA...
Bölgenin yapısından dolayı babasının sezonluk iş yaptığını anlatan Reşat Akbaykal, pide işinin parlatılması gerektiğini düşünür. 8 yıllık memurluk kariyerine son veren Reşat Akbaykal, 35’inde babasının yanına döner. Akbaykal, şöyle devam etti: “Yıllarca babamla işi daha iyi yapmak için birlikte çalıştık. Sonra bayrağı ben devraldım. Bu sürede de birçok ilke imza attık. 95’te Ege Bölgesi’nin ilk TSE belgeli pidecisi olma unvanına sahip olduk. Bir yıl sonra da Dost Pide markasını tescilledik. 2007’de ISO 9001 belgesi aldık. Bu belgeyi alan, kendi kulvarında Türkiye’deki ilk firma olduk. Çeşme’nin lezzet durağı olarak 44’üncü yılımızı kutlamaya hazırlanıyoruz.”
KEMİKLEŞMİŞ KADRO
“YAPTIĞIMIZ işte önemli bir konu da personel” diyen Reşat Akbaykal, bununla ilgili deneyim ve görüşlerini şöyle aktardı: “Bu işe ilk başladığımız dönemde ustalar maaşı az bulup, hemen iş bırakıyordu. O dönem ben de mecburen fırına girdim. Kürekte çok çalıştım. Ama sonra bu işin böyle yürümeyeceğini düşündüm. Usta sayısını arttırdık. Ve kazandığını paylaşmasını bildiğinde de sorun kalmıyor. Kemikleşmiş bir kadromuz oluştu. Neredeyse markayla yaşıt çalışma arkadaşlarımız var. Burada yetişip de kendi yerini açma girişiminde bulunan çok az kişi oldu. Bu sektörde çok yaşanan bir sıkıntı. Ama benim çalışanım bu yapıda değil. Ev, araba alırken, evlenirken hep destek oldum.”
MARKA İÇİNDEN MARKA
PİDE ile yola çıkan Dost Pide & Pizza, bugün oldukça geniş bir ürün portföyüne sahip. Reşat Akbaykal, “İstek üzerine menüye önce çorba girdi. Ardından kahvaltıyı ekledik. İzmirli pek kebap tüketmese de dışarıdan gelenler için bu alana da girdik. Bunun için Gaziantep’ten ustalar getirdik. Ürün farklılaşmasına gittik. Dönerimiz de çok iddialı. Hatta dönerle marka içinde yeni bir marka çıktı. Dostaki... Hem işletmemizin ismine hem de yöremizde yüzyıllarca barış içinde yaşayan Rum ve Türk asıllı vatandaşların dostluğuna gönderme taşıyor. Üretimde de ürünün en iyisi ve tazesini kullanmaya özen gösteriyoruz. Mutfağımız da şeffaf ve herkese açık. Ben en ufak eleştiriye bile çok üzülüyorum, moralim bozuluyor. Buna katlanmamak adına titizlikle çalışıyoruz” diyor.
HEM ŞUBELEŞMEYE HEM DE
ORTAĞA KAPILAR KAPALI
ÜNÜ tüm Türkiye’ye yayılsa da Dost Pide & Pizza, şubeleşmenin popüler olduğu günümüzde yoluna tek noktayla devam ediyor. Sürekli işin başında olduğu için başarının geldiğine inanan Reşat Akbaykal, talep olmasına rağmen şubeleşmeyi düşünmüyor. Akbaykal, “2004 yılında oğlumun isteğiyle İzmir’de bir şubeleşme durumu oldu. Oğlum ve ortağına şube açmak adına markanın isim hakkını verdim. Beş şubeye kadar çıktılar. Ama istenen sonuç alınmayınca o defter borçla kapatıldı. Anne ve babamın bana söylediği, ‘ortaklı iş yapma’ sözüyle hareket ediyorum” diyerek ortaklık ve şubeleşmeye sıcak bakmadığını paylaştı.
BİN 200 ÇEŞİT ÜRÜN
YAKLAŞIK 550 metrekarelik bir zemin üzerinde yer alan Dost Pide & Pizza’da bir saat içinde 300 kişiyi ağırlayabildiklerini paylaşan Reşat Akbaykal, “Yoğun sezonda bin 200 çeşit ürünle günde bin kişiyi ağırlayabiliyoruz. Şu an Ramazan ayı nedeniyle Çeşme’de henüz turizm hareketlenmedi. Ama okulların da kapanması ve bayramla birlikte yeniden hareketli günler yaşayacağız. Bu kitleye sezonda farklı ve yeni lezzetler sunmak gibi hedeflerimiz bulunuyor” görüşünü aktardı.
KISA KISA
* Kış sezonunda 14-15, yazları ise 55-60 kişilik bir ekiple çalıştıklarını paylaşan Reşat Akbaykal, 80 aktif masayla İzmir’in yanı sıra Türkiye’nin birçok kentinden gelen konukları ağırladıklarını paylaştı.
* “Şuan başrolde ben varım” diyen Reşat Akbaykal, “Oğlum bir dönem burada çalıştı. Şimdi deneyim kazanmak adına dışarıda bir şirkete çalışıyor. Zamanı geldiğinde bayrağı ona devredeceğim” diyor.
* Reşat Akbaykal, işletmeciliğin yanı sıra 30 yılda siyasetin içinde bulunmuş. Meclis üyeliği, ilçe başkalığı, il meclis üyeliği ve başkan danışmanlığı yapan Akbaykal, artık siyaset defterinin kapandığını söylüyor.
Paylaş